PROVINCIE  OOST-VLAANDEREN, naar provincie kaart BelgiŽ / Luxemburg, , naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg.  Naar uw accommodatie.
 
Aalst Beveren Deinze
Dendermonde Eeklo Gent
Geraardsbergen Lokeren Maldegem
Munkzwalm Oudenaarde Ronse
Sint-Niklaas Zottegem  
Tuinen en
Parken
Fietsen in Oost-
Vlaanderen
Vlaanderen-
aan-zee
De Kusttram Natuur aan zee  

† † †
    
Iedereen herinnert zich het middeleeuwse dierenepos over de streken van Reinaert de Vos,
het kasteel Malpertuus en de wijze raad van koning Nobel. Het verhaal speelt zich af in het Land van Waas, ťťn van de streken van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is het poldergebied in het noordoosten van de provincie, grenzend aan de Schelde en de stad Antwerpen. In het zuiden van de provincie strekken de Vlaamse Ardennen zich uit. Een glooiend, heuvelachtig gebied. Een grotere tegenstelling in ťťn provincie is nauwelijks denkbaar.

Gent is hoofdstad  
van de provincie en deels een centrum voor heel Oost-Vlaanderen. Sint-Niklaas en omgeving richten zich volledig op Antwerpen, terwijl steden als Aalst, Ninove, Dendermonde maar vooral Denderleeuw tot het achterland van de metropool Brussel gerekend kunnen worden. Voor hun werk zijn de inwoners van die steden volledig aangewezen op Brussel.
Gent is het industriŽle en het culturele centrum van Oost-Vlaanderen. De bedrijven  concentreren zich langs het kanaal Gent-Terneuzen.

Het platteland van Oost-Vlaanderen, met name het midden van de provincie, is sterk verstedelijkt.  
De oorzaak is terug te voeren op de textielindustrie, die zich in de loop der eeuwen vanuit Gent verspreidde over tal van kleinere steden die als gevolg daarvan fors groeiden. De agrarische sector is in Oost-Vlaanderen dan ook van minder belang, met uitzondering van de bloementeelt en de varkens- en kippenhouderij. Lochristi, bij Gent, is de belangrijkste bloemenleverancier van BelgiŽ. Leghennen en eieren komen vooral uit Kruishoutem, ten zuiden van Deinze. Fruit, vooral aardbeien, levert het Land van Waas.

De provincie biedt veel  
Weliswaar geen zeestranden, maar wel stille meren waar vissers rust vinden en bossen waar het heerlijk wandelen is. In tijdloze dorpjes komen typisch Vlaamse hapjes op tafel: van geutelingen (pannenkoek) tot Hansbeekse schietstoelen (appeltaart).
Oost-Vlaanderen is de derde provincie van het land. Alleen Antwerpen en Brabant hebben meer inwoners.
Wat betreft de oppervlakte is Oost-Vlaanderen de zevende provincie, met andere woorden Oost-Vlaanderen is een dichtbevolkte provincie

Landschappen  
Oost-Vlaanderen is een gebied vol tegenstellingen. Dat geldt zeker voor de landschappen. Maar waar in de provincie ook, steeds doorsnijdt een rivier het landschap; om er slechts enkele te noemen de Durme, de Leie, de Zwalm, de Dender en uiteraard de Schelde. Zij bepalen voor een groot deel het landschap. Het noordwesten van de provincie valt uiteen in het lage noorden, Krekengebied, en het oplopende zuidelijk deel, het Houtland. Het Krekengebied of Meetjesland is gewonnen op zee; vette polders dus. Het Houtland heeft nooit wateroverlast gekend.

Houtwallen  
Typisch voor deze streek zijn de houtwallen, waarmee de akkers en weilanden omzoomd zijn. Het gebied ten zuidoosten van Gent is de bloemenstreek, waar de teelt van onder meer begonia's, azalea's en rozen is geconcentreerd. Verder in noordoostelijke richting ligt het Land van Waas met zijn vele dijken. De overgang naar het heuvelachtige zuiden van de provincie wordt gevormd door de Leiestreek (omgeving van Deinze), het Land van Rode, de Zwalmstreek en het Land van Schelde, Durme en Dender.
Daaronder liggen, uitgewaaierd tussen Ronse en Geraardsbergen, de Vlaamse Ardennen.

Natuur en wandelen  
Oost-Vlaanderen biedt alle gelegenheid om te wandelen. Niet alleen het bosrijke zuiden van de provincie, ook in het kale polderland≠schap in het noorden zijn tal van wandelingen uitgestippeld.
De plaatselijke VVV's of Diensten voor Toerisme hebben informatie. Een opvallend wandelgebied in het zuiden (op de taalgrens) is het Brakelbos (53 ha) waarin het 'park van mineraalwaters Topbronnen' ligt. Op aanvraag kan de bottelarij bezocht worden. In het park staat ook een chalet in artdeco stijl.

Op de Kluisberg - Kluisbergen/Ronse-  
ligt het 200 ha grote Kluisbos, een loofbos, waarvan het hoogste punt op 144 m boven de zeespiegel ligt. Een bijna even groot natuurgebied ligt in het noordoosten van Oost-Vlaanderen, bij Eeklo, Het Leen (213 ha). Het uitgestrekte domein bezit o.a. enkele visvijvers. Ten noorden van de lijn Eeklo-Zelzate liggen de kreken met hun rijkdom aan waterplanten en watervogels. Het grootste natuurdomein van de provincie is het 500 ha grote domein Puyenbroeck, ten oosten van Zelzate. Behalve gelegenheid om te wandelen biedt het domein ook een dierenpark, een molenmuseum en een verkeerspark. In de directe omgeving van Gent tenslotte ligt het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen (200 ha). Het reservaat heeft een educatief centrum.
Rondje hofjes
Begijnhoven zijn een typisch verschijnsel van de Lage Landen: Nederland, BelgiŽ Noord-Frankrijk en een deel van West-Duitsland. Ze ontstonden in de Middeleeuwen toen veel mannen door geweld en oorlogen omkwamen. De vrouwen die achterbleven hadden geen andere mogelijkheid tot overleven dan zich te verenigen en gezamenlijk steun te vragen bij een rijke weldoener. De begijntjes hoefden niet, zoals een echte non, de gelofte af te leggen, wel waren de ze diepgelovig en leefden ze sober. Hun dagen bestonden uit bidden en zieken verzorgen. In Vlaanderen zijn 26 begijnhoven goed bewaard gebleven. Vanwege hun bijzondere waarde zijn dertien daarvan opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. In Oost-Vlaanderen is in de hofjes van Aalst, Dendermonde, Oudenaarde en Gent (Groot- en Klein Begijnhof en Begijnhof van Sint-Amandsberg) de sfeer van rust en bezinning nog goed te proeven.
Internet
http://www.toerismemeetjesland.be/ Toerisme Meetjesland  

** Uw accommodatie in de provincie Oost-Vlaanderen kunt U goed boeken via Booking.Oost-Vlaanderen. Er zijn 67  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden: Gent  -  Aalst  -  Oudenaarde  -  Dendermonde

** Uw accommodatie in de Meetjesland kunt U goed boeken via Booking.Meetjesland. Er zijn 11  hotels online boekbaar.
 
Hotels in populaire steden: Aalter  -  Maldegem 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg