GERAARDSBERGEN, provincie  Oost-Vlaanderen. Ligt aan de Dender en tegen de 110 m hoge Oudenberg, in de wielersport wel bekend als de Muur van Geraardsbergen. Zeer oud stadje in het graafschap Vlaanderen, vaak fel betwist door de machtige heren, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

† † †
    
Evenals Dendermonde werd ook Geraardsbergen wel tweemaal per eeuw grondig verwoest. Belangrijk was, tot de Franse Revolutie, de Sint-Adrianusabdij net als Geraardsbergen zelf in de 11de eeuw gesticht.

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal
Een van de oudste stichtingen van het land, 1100. Van de oude gebouwen resten nog de kruisgang en de kloosterrefter, 1642, een laatbarokke kapel met fraai 17de- en 18de-eeuws meubilair.

Onze-Lieve-Vrouwekerk van Hunnegem
Het kerkje heeft een laatromaanse kern, 12de eeuw; later ging het over in handen van de benedictinessen, die het ingrijpend verbouwden.

Voormalige Sint-Adrianusabdij
De benedictijnenabdij dateert uit de 12de- 18de eeuw. Thans is zij een cultuurcentrum. Van de oude abdij resten slechts de classicistische  ingangspoort  en het abtsgebouw.
 
Sint-Bartholomeuskerk
Deze aan de Grote Markt gelegen hoofdkerk is een kruisbasiliek met vieringtoren, gebouwd tussen 1476 en 1617. Fraai rococo-interieur. Aan de kerk is thans aangebouwd de kapel Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Markt, begin 13de eeuw.
 
0.-L.-Vrouwe-van-Oudenburg
Devotiekapel met een zwarte madonna, 17de eeuw. Belangrijk als centrum van de folklore van de jaarlijkse vastenprocessie met de Krakelingenworp, krakelingen = broodjes, en de Tonnekensbrand; de notabelen van de stad moeten dan met een teug wijn een levend visje verorberen of doorspoelen.

Stadhuis
Dit oorspronkelijk gotische stadhuis, 14de eeuw, in 1753 in rococo- en in 1896 in neogotische stijl verbouwd, is sober van opbouw. Op de Markt staat ook de Marbol, = marktbron, een 15de-eeuwse fontein niet, in het midden van het bekken, een achthoekige zuil met spuiers. Voor het stadhuis bevindt zich nog een bron met het figuurtje van Manneken Pis dat dateert uit 1455 en dus ouder is dan het beeldje van Brussel.

Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ