FIETSEN in OOST-VLAANDEREN, naar provincie Oost-Vlaanderen. Ardennen, is dat niet synoniem voor klimmen? In een stil hoekje van Oost-Vlaanderen liggen die andere Ardennen, waar klimmen wel mag maar niet moet. Voor kuitenbijters of kilometervreters, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.

† † †
    

Ronde zonder sterallures
Met klimmetjes en kasseien. En kruisingen speciaal voor koersrijders. "Wanneer natte westenwinden gieren van venijn, dan vecht mijn land, mijn vlakke land," zong Jacques BreI. Over torenspitsen zong hij, en hemelhoge kerken die in dit vlakke land de enige bergen zijn. Dat Vlaanderen lang niet zo plat is als Brei wilde doen geloven, merk je meteen zodra je bij Gent de autosnelweg verlaat en naar het zuiden afdraait. Niet voor niets wordt de streek rond Oudenaarde, Zottegem en Ronse zonder over≠drijving vergeleken met die heuvels aan de andere kant van het land, de Ardennen. Fietsen hoort bij de Vlaamse Ardennen zoals wandelen bij Nijmegen hoort. Ieder jaar wordt de finale van de Ronde van Vlaanderen hier gereden. Maar je hoeft geen sterallures te hebben om je eigen ronde te fietsen. En wie het aantal kuitenbijters beperkt wil houden, kan zich heel gemakkelijk richten op de iets bescheidener heuvels.

Kilometervreter

De slagader van de Vlaamse Ardennen wordt gevormd door het riviertje de Zwalm. Hij stroomt door de Zwalmstreek, een verstild gebied tussen Zottegem en Oudenaarde. Het verval van de rivier werd in vroeger jaren optimaal gebruikt. Tot in het begin van de 19de eeuw waren wind- en water≠molens de enige bron van energie in de Zwalmstreek. Het hoogste punt van de Zwalmstreek meet negentig meter. De fietsroute die ik hier voor me zelf heb uitgezet om kennis te maken met de Vlaamse Ardennen kent veel vriendelijk glooiende hellingen en slechts twee straffe klimmetjes. En het is tenslotte geen Ronde van Vlaanderen, dus ik vind dat ik me niet hoef te schamen als ik een paar honderd meter nŠŠst de fiets afleg.
Wuivend graan, felgekleurde bloemen bermen, mooie vergezichten, weilanden vol lome koeien en paarden vergezellen me.
Waar kun je nog zo rustig peddelen? Slechts een paar auto's laten zich op de smalle weggetjes tussen het koren zien. Ik vergis me toch niet? Het is toch zomer? Het lijkt alsof de Vlamingen hier een stil verbond hebben gesloten waarbij ze fratsen als hoogseizoen, vakantiedrukte en files voor de frietkraam voor altijd verboden hebben verklaard. Een paar keer kruist de route de baan, zoals de Belgen zeggen. Maar zodra ik zo'n autoweg twintig meter achter me heb gelaten, rolt het voorwiel weer een bewegingloos stil panorama in. Een enkele keer kom ik een fluorescerend gekleurde kilometervreter tegen die duidelijk niet voor de weldaad van de mooie omgeving is gekomen. Diep over het stuur gebogen lijken de mannen voornamelijk te trainen voor de eerstkomende Ronde van Vlaanderen. Veel kruispunten zijn volgeverfd met aanwijzingen voor de koersrijders, maar als argeloze fietser uit Nederland kan ik er geen soep van maken.

Wapen met bril

Op de glooiingen van de heuvels strekt zich een dambord van akkers uit. Verspreid in de plooien van het landschap zijn grote vierkanthoeven te zien en opvallend veel kerktorens. Wie in Rozebeke de klim aandurft en even later over de hobbelige kasseien de Vijflindenkapel weet te bereiken, heeft de hele Zwalmstreek aan z'n voeten liggen. Een ruime tien kilometer naar het westen ligt Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen. De Schelde, stroomt er majestueus doorheen. Maar hťt pronkstuk van dit vriendelijke stadje is het gotische stadhuis. Het staat in al zijn glorie aan de kop van de Markt. Vanaf het terrasje van het Carillon heb je een prachtig uitzicht op de markt en het stadhuis met zijn flonkerende vergulde details en het fiere beeld van Hanske de Krijger op de top van de Belforttoren.
Een opvallend detail in het wapen van Oudenaarde is het brilletje boven het wapen met de Vlaamse leeuw.
Toen Karel V in het begin van de 16de eeuw Oudenaarde kwam bezoeken, kreeg krijger Hanske de opdracht om op de stadspoort de wacht te houden. Zodra hij de keizer zag aankomen, moest hij op de hoorn blazen zodat het stadsbestuur de keizer een warm onthaal kon bereiden. Maar Hanske had een pint je te veel op en keek niet meer zo helder uit zijn ogen. Het gevolg was dat de keizer met zijn gevolg voor een dichte stadspoort stond. In zijn boosheid verordonneerde Karel dat de stad voortaan een bril in het stadswapen moest dragen. De bril is het symbool van Oudenaarde geworden.

Witteke

Bij een van de watermolens, die nu vrijwel allemaal een horecabestemming hebben, is het tijd voor een rustpauze. Een lange rij streekbieren staat op de toog uitgestald. 'Wilt ge een biertje?' vraagt de patron. Ten overvloede, want mijn dorstige blik kan hem amper ontgaan zijn. Het is moeilijk kiezen uit het grote aanbod. Een witteke is vast en zeker lekker.
Of zou een poepke, een dubbele bruine, nog beter smaken?
Na mijn stop vouwt het landschap zich weer open. De zuidenwind komt recht van voren. "De zuidenwind, die schatert door het graan en jubelt langs de baan." Daar had Brei het wťl bij het rechte eind. Ook in het niet-vlakke Vlaanderen wuift het graan, uitbundig onder de zomerzon.

'Dokkeren' over de kasseien 

De Ronde van Vlaanderen is in 2005 aan haar 89ste editie toe. In het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde kun je in de huid kruipen van de helden van de Ronde. Voel hun emoties, hun bloed, zweet en tranen, de spanning, het lijden, de euforie... alsof je naast Museeuw, Merckx of Raas over de kasseien 'dokkert'. Op een computergestuurde fiets kun je de Oude Kwaremont oprijden in het wiel van Peter Van Petegem je kunt experimenteren met fietsfenomenen als hellingspercentages, sportvoeding, energie, wielertaal en calorieŽn. Het museum leidt je van de start, via het parcours, de hellingen, helden en heroÔek, vreugde en ellende, het rondeweer en voeding en fietstechniek uiteindelijk naar de finish van het fenomeen dat Vlaanderen elk jaar op z'n kop zet. Centrum Ronde van Vlaanderen, Markt 43, Oudenaarde, tel. (0032) 55 33 99 33. www.crvv.be .

Het fenomeen van Vlaanderen

Meer dan een half miljoen toeschouwers juichen elk jaar de renners langs het parcours toe. De Ronde van Vlaanderen is de grootste sportmanifestatie van Vlaanderen. Toen 37 Vlamingen op 25 mei '9'3 in Gent op de fiets klauterden voor een helse tocht van 324 kilometer kon niemand vermoeden dat het zou uitgroeien tot een fenomeen waarvoor jaarlijks 40 miljoen kijkers aan de televisie gekluisterd zitten.
Behalve misschien de bedenker, journalist Karel Van Wijnendaele, die droomde van een topsportevenement dat Vlaanderen over de hele wereld bekendheid zou brengen. Zijn droom is zeker uitgekomen: de Ronde is een monument geworden.
Bron:
Vlaanderen Vakantieland mag. 2005, tekst Rutger van den Hoofdakker

Uw accommodatie in BelgiŽ 
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in Luxemburg
kunt U goed boeken via Hotels/Luxemburg. Er zijn 246 hotels/appartementen online boekbaar.
Algemene informatie over BelgiŽ