VLAANDEREN AAN ZEE, naar provincie overzicht West-Vlaanderen of Oost-Vlaanderen. Meer dan strand alleen Een vakantie blijft je lange tijd bij als je nieuwe dingen ontdekt en beleeft. Ze geven je een goed gevoel. En al zijn het kleine pareltjes, die je voordien niet of anders zag, een wow-effect doet wonderen.
Naar stedenlijst België / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

     
     
Kleine, verrassende ontdekkingen,
die van de Vlaamse kust een uitgelezen vakantieoord maken. Want Vlaanderen-aan-zee heeft een verrassend hinter­land. Een Eldorado. Wil je tijdens je verblijf musea bezoeken, natuurwandelingen maken, iets leren van de Bourgondische gewoonten van onze zuiderburen of een cultureel evenement meepikken? Aan de Vlaamse kust zit je goed.
Wandel je een stukje mee?  
Om te beginnen heeft elke badplaats zijn boulevard (Zeedijk zeggen we in Vlaanderen), met schitterende winkelstraten, boetiekjes en vooraanstaande kunstgalerijen. En wie de moeite neemt kan in elke badplaats een architectonisch historisch palet vinden van verschillende bouwstijlen, die de geschiedenis van de Vlaamse kust vertellen.

Hou je van culinair vreemdgaan?  
Onderweg kunnen we op culinaire ontdekkingstocht gaan in de vermaarde en uitgebreide Vlaamse keuken. Wat dacht je van paling in 't groen, mosselen met frieten, een stoofpot je, een verse tong, die net van de vismijn komt, of een portie vers gevangen garnaaltjes met een traditioneel Rodenbach-biertje? En natuurlijk moeten we de bekende Vlaamse pannenkoeken en de typische warme wafels met suiker of slagroom geproefd hebben. De Vlaamse kust is een smulparadijs.
En nu gaan we even stappen!
Uitgaan kunnen we ook naar hartelust. Of het nou om een typische Vlaamse taverne of een discotheek gaat, de kust heeft het allemaal in huis. In de zomer­maanden wordt in elke badplaats ook een groots vuurwerk afgestoken. In Knokke-Heist is er zelfs jaarlijks een internationaal vuurwerkfestival.
En als we avondvullend vermaakt willen worden kunnen in de casino's van Knokke,
Blankenberge, Middelkerke,Oostende en Koksijde terecht. Ze bieden niet alleen de gelegenheid voor een gokje, maar hebben ook een gezellige bar en een restaurant, waar geregeld beroemde Belgische artiesten optreden.
Voor je iets gaat doen
Het hele jaar door (en niet alleen in de zomer) vinden we aan de kust een waaier van activiteiten. Wie op ontdekkingstocht gaat doet er goed aan de brochures met alle plaatselijke programma's bij één van de plaatse­lijke Diensten van Toerisme (VVV's) aan te schaffen.

Wandelen of fietsen?  
Voor wandelaars is de Vlaamse kust een paradijs. In elke badplaats zijn verschillende wandelroutes uit­gezet, waarvan het merendeel in natuurgebieden. De gemiddelde lengte bedraagt 8 kilometer, zodat ze ook heel goed in gezinsverband gewandeld kunnen worden. Een aantal is onder begeleiding van een gids, zodat we deskundige uitleg krijgen over de rijke flora en fauna.
Als we liever op de pedalen staan kunnen we kiezen uit meer dan 4° fietsroutes,
variërend van 3° tot 60 kilometer en meer. Erg populair is de kustfietsroute, die loopt van Knokke-Heist tot De Panne. Je kan de route ook in etappes fietsen. Daarnaast kunnen de mountainbikers onder ons zich uitleven op speciale routes die voor hen zijn uitgezet.
Gezellig slenteren kunnen we in alle badplaatsen op de wekelijkse markt. Vaak zijn er stalletjes met ver­rassende streekproducten. Verder zijn er vogelmarkten, boerenmarkten, vismarkten, bloemen-, fruit- en groentenmarkten en antiek- en brocantemarkten.

Een dagje het binnenland in?  
Voor liefhebbers, die wat meer in het hinterland op verkenning willen, zijn er verschillende autoroutes.
Fraaie tochten, zoals de Hoeveroute West-Vlaanderen, de Houtlandroute, de IJzerfrontroute, de Molenland­route, de Streuvelsroute en de Uilenspiegel route. In lengte variërend van 64 tot 94 kilometer.

Of liever op het water?  
En als we toch uitzicht op zee willen houden kunnen we kiezen voor een dagje op het water. Met een rondvaart per boot. Hengelen kan ook. Vanuit Oostende vaart men bijvoorbeeld dagelijks de Noordzee op voor hengelsportliefhebbers. Of mee­varen met garnalenvissers. De gevangen garnalen worden aan boord gesorteerd, gespoeld, gekookt en vervolgens zo snel mogelijk afgekoeld. Daarna nemen we een 'smakje' van de vangst gratis mee naar huis om nog wat na te genieten. Smakelijk!

Welk museum wil je bezoeken?  
Liefhebbers van cultuur kunnen in vrijwel elke plaats aan de kust aan hun trekken komen. Naast de tien­tallen kunstgalerijen zijn er verschillende vooraanstaande musea. Zoals het Abdijmuseum Ten Duinen en het Paul Delvauxmuseum in Koksijde.
Of  Museum 't Krekelhof, een rariteitenkabinet,
dat het leven van de Vlaamse keuterboer uit het begin van de vorige eeuw toont. En heel bijzondere musea, zoals het Museum voor Sleutel en Slot in Oostduinkerke.
Het beroemde Museum voor Moderne Kunst in Oostende,
bekend om zijn zeer hoogstaande collecties. Evenals het James Ensorhuis, dat het werk van de beroemde Vlaamse schilder weerspiegelt, alsof we 15° jaar terug gaan in de tijd. En wat dacht je van een heus Kakelend Kippenmuseum in Keiem-­Diksmuide? Met een speciaal programma voor kinderen. We kunnen er zelfs kippen kopen...

Belangrijke tip  
De beste gids bij alle activiteiten aan de kust is de brochure 'Kustschatten', die elk jaar wordt aangepast aan de meest actuele gebeurtenissen. Je vindt er een duidelijk overzicht van alle badplaatsen, hun cultuur, feesten en folklore, de natuur, sport en recreatie, ontspanning, sport, kinderactiviteiten, horeca en winkelen, shopping en belangrijke adressen. Haal de brochure bij de plaatselijke Dienst Toerisme.
Zie ook: www.westtoer.be 

Tip van een kenner  
Aan de kust zijn er tientallen beschermde natuurgebieden, waar men ongestoord van de flora en fauna kan genieten. Een centrale plaats daarbij wordt ingenomen door Natuur­punt, de Vereniging voor Natuur en Landschap in Vlaanderen. 'Onze vereniging beheert 400 natuur­gebieden met een totale oppervlakte van 14.000 hectare', aldus Willy Ibens, algemeen directeur van Natuurpunt. 'In de zomermaanden verzorgen wij ook boeiende rondleidingen in de bijzondere terreinen langs de kust. Zoals in het natuurgebied De West­hoek, in De Panne en de Zwinbosjes in Knokke-Heist.
Al onze activiteiten staan vermeld op onze website: www.natuurpunt.be
Bron: Vlaanderen-aan-zee, mag. 2005, tekst Melle van der Velde

Feestrit langs de Vlaamse kust met de KUSTTRAM  
Of-ie echt uniek is, valt moeilijk te zeggen, maar een zeldzaamheid is het zonder enige twijfel. Een verrukkelijke zeldzaamheid zelfs. Want waar elders op deze aardbol, loopt vlak achter de kust nog een tramlijn die alle, maar dan ook alle badplaatsen van Vlaanderen-aan-Zee op zo'n feestelijke wijze aan elkaar knoopt?
Koop vlug een kaartje en rij mee in wat door velen de 'grootste attractie van de Vlaamse kust' wordt genoemd. Hoewel... over die stelling kan natuurlijk weer met gemak een uur worden gediscussieerd.

Hoe het ook zij:
 
België is er maar wat trots op. En blij. Want niet alleen vormt de 'Zonnelijn', zoals de Kusttram ook wel wordt genoemd, een geliefkoosde toeristische attractie; ook zorgt hij ervoor dat de passagiers - of dat nu vakantiegangers zijn of omwonenden - zonder files, zonder parkeerproblemen en - dàt vooral - in alle rust van bijvoorbeeld Heist naar Blankenberge kunnen reizen, of van Oostende naar Nieuwpoort of zelfs van De Panne naar Knokke.
Het hele, 67 kilometer lange traject dus,
waarop ook nog eens op zeventig verschillende plaatsen kan worden in- en uitgestapt. Of dat nu op halte 'Zwarte Kiezel' is, stopplaats 'Krokodil', of op het mooiste stationnetje van allemaal, dat van De Haan. Vertederende Jugendstil uit de Belle Epoque. Ruim honderd jaar oud, maar nog altijd stralend van vitaliteit.

Begin jaren tachtig nog,
 
leek de Kusttram - door tegenstanders meesmuilend ook wel 'Het Witte Monster' genoemd - zich knarsend en piepend naar zijn einde te slepen. Geen klandizie, geen rendement.
Auto's, steeds meer auto's, leken het sterk verouderde vehikel van de weg te dringen. Maar toen kwam de revival. Omdat je een traditie tenslotte niet zomaar op de schroothoop gooit. Nog één keer werd alles op alles gezet om de fameuze tram, die al in 1896 was begonnen te rijden, te behouden. Er werden nieuwe voertuigen aangeschaft, de frequentie van het aantal ritten ging met sprongen omhoog en zie, er voltrok zich een wonder. Een wonder dat nog steeds voortduurt.
Het is nu alweer ruim twintig  jaar later, maar het aantal passagiers neemt nog altijd toe.

Logisch. Tegenwoordig spoedt de tram zich 's zomers immers alom de tien minuten langs de gouden stranden van Vlaanderen-aan-zee. Of zoeft hij over één van die gezellige dijken, zoals de boulevards in België worden genoemd; van noord naar zuid en omgekeerd. Of rent hij in één ruk, over dat machtige, kaarsrecht traject, gillend van plezier van Oostende naar Middelkerke.
Hier, op dit gedeelte, haalt de tram een snelheid van soms wel zo'n 70 kilometer per uur en meer.

Wat niet wegneemt dat iedere bezoeker van de Vlaamse kust dit stuk minstens eens van zijn leven gereden moet hebben.  
Bij voorkeur op het moment dat de schemering valt. Als de kust in het langzaam wegebbende licht iets sprookjesachtigs krijgt en je er, overweldigd door zoveel moois, over begint te denken straks maar eens ergens uit te stappen. Om in één van de vele restaurants -mosselen met frites te bestellen. Of een nog die ochtend gevangen, in de boter gebakken tong of domweg een paar garnalenkroketjes.
Want dit Vlaanderen-aan-Zee is een land voor lekkerbekken.
Waar de kusttram je zowel comfortabel naar toebrengt als later op de avond weer ophaalt. Of je nu in Heist logeert en in Knokke bent gaan eten of (in dat heerlijke achterland) in Brugge, Torhout of Diksmuide een hotel hebt geboekt en op de Dijk van Blankenberge een tafeltje hebt gereserveerd. Op een flink aantal stations immers, kan naadloos worden overgestapt op treinen die de bezoeker desnoods naar alle windstreken van België brengen. Wat wel zo prettig is, als er na de eerste fles Sancerre nog een tweede en wellicht zelfs een derde op tafel was gekomen. En het diner werd afgesloten met koffie en een likeurtje.
De Kusttram: een feest dat er voor zorgt dat elk feest een feest blijft.Dagpas
 
Vanuit het binnenland een dagje naar zee? Koop dan een zogeheten 'dagpas' op het station van uw verblijfplaats. Ook zijn er hotels en campings die de pas verkopen, de pas waarmee een dag lang onbeperkt gebruik kan worden gemaakt van de Kusttram en alle andere bussen en trams van 'De Lijn' in heel Vlaanderen. Een dagpas kost 5 euro per persoon en er zijn ook drie- en zevendaagse passen te koop. www.delijn.be  

Pluskaart
 
Handig en voordelig: de Plus­kaart: Met dit biljet kan niet alleen gebruik worden gemaakt van de Kusttram, maar ook verschaft het de gebruiker toegang tot een van tevoren uitgekozen attractie. Ook kunnen er combikaartjes worden gekocht (onder de naam 'Evenement aan Zee') voor vervoer + toegang voor een aan de kust plaats­vindend evenement.
Meer informatie over de Kusttram: www.dekusttram.be
Tekst:
Rob Dobbelsteen

NATUUR in Vlaanderen-aan-zee  
Wie van natuur houdt, kan aan de Vlaamse kust zijn hart ophalen. In om het eender welke kustplaats vindt men prachtige natuurgebieden.
Duin-, bos- en moerasgebieden, die letterlijk getuigen van een wonderbaarlijke en vaak eeuwenoude schoonheid. Mede door het bijzondere microklimaat aan de kust vind je er een grote verscheidenheid aan vogels, bloemen en bijzondere planten. Maar ook de zee zelf is een aparte ontdekkingsreis waard.
Wil je meer weten over de zee en het zeeleven, dan zijn er heel wat mogelijkheden en activiteiten, die je daarover vertellen.
Op www.dekust.org   wordt een volledig hoofdstuk gewijd aan de zee. Je zult ook versteld staan van watje allemaal te weten komt in de plaatselijke musea en de Diensten voor Toerisme. De natuur van de kust vormt een contrast tussen het bruisende leven van het strand en de verwonderende stilte van de achterliggende duinen met hun reservaten.

Te rade bij de natuur gids
 
Als je denkt dat meeuwen alleen maar boven zee vliegen, moet je absoluut eens langs één van de bezoekerscentra in de vele natuurreservaten langs de kust gaan. Maar wil je echt het hoe en waarom van de Vlaamse natuur leren kennen, dan moet je te rade gaan bij een natuurgids op een van de vele wandelingen. Of een Duinpieper inschakelen. Ideaal voor kinderen tot 12 jaar.

"Wandelende" duinen
 
Iedere badplaats aan de kust heeft zijn eigen specifieke natuurdomein of reservaat. Zo heeft De Panne haar duinenparadijs De Westhoek met schitterende duinen­gordels. Ruim 34° hectare puur natuur. Je kunt er de duinvorming bestuderen en zelfs duinen zien 'wandelen'. De Houtsaegerduinen en het Kerkepannebos laten je zien hoe indrukwekkend een duinenlandschap kan zijn. En in Koksijde en Oostduinkerke vind je de Hoge Blekker en de Doornpanne. Een van de meest uitgestrekte duinencomplexen van de kust.
Bij Nieuwpoort is het natuurreservaat De IJzermonding een trekker.
Het loopt bij hoog tij geregeld onder water. Een gids vertelt je alle geheimen van de fauna en flora. Dat gebeurt ook in de natuurgebieden De Warandeduinen en De Schuddebeurze in Middelkerke-Westende.

Exotische vlinders
 
Een fraai polderreservaat vind je in Blankenberge, waar de Uiterkse Polder niet minder dan 1-4°° hectare beslaat Een typisch polderlandschap met laag­gelegen graslanden zonder bomen of hagen. Iets verder ligt De Oudlandpolder, Eén van de oudste ingepolderde gebieden van West-Europa.
Knokke-Heist heeft ook z'n natuurrijke paradijsjes achter het strand,
zoals de Baai van Heist, de Kleiputten van Heist en Sashul. Natuurgebieden waar je vooral zeldzame vogels vindt, zoals de strand­plevier en de dwergstern. Verder bezoeken we hier natuurlijk één van de meest unieke natuurgebieden van Europa: het Zwin.
Vlakbij het Zwin is de Vlindertuin.
Honderden kleurige exotische vlinders fladderen hier van bloem tot bloem tussen tropische planten.
In alle omstandigheden geldt:
contacteer de plaatselijke Dienst voor Toerisme voor de laatste nieuwtjes waar het om activiteiten, wandelingen, fietstochten en andere bezienswaardigheden in de natuur gaat.

Op avontuur in Het Zwin
 
Het Zwin is het belangrijkste slikken- en schorrengebied van België. "Vooral in de winter komen hier veel vogels overwinteren, zoals de ooievaar". Ook de flora is hier bijzonder. Denk maar aan de zeldzame Zwinneblomme, die elke zomer het natuurgebied met een paars kleedje tooit.
In het zomerseizoen zijn er 'voorleesavonturen' voor kinderen in de knuffel kuil van de Heksenkamer in het Zwin, waar meester-vertellers voorlezen over de avonturen van de Zwindieren...

Duinpieper
 Naar uw accommodatie.
Een Duinpieper is een rugzakje, met daarin leuke opdrachten en eenvoudige materialen om de natuur in Vlaanderen-aan-Zee in een eigen tempo te ontdekken. Er zitten 11 doeopdrachten in voor de duinen en 7 voor het strand. In het rugzakje zit ook een verrekijker, kompas, potloep, opzetloep, zoekkaarten en dies meer. De Duinpieper kan je (mits betaling van een waarborg) gratis gebruiken. Verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme.

** Uw accommodatie aan de Belgische kust kunt goed boeken via Booking.Vlaanderen aan zee. Er zijn 152  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden: Oostende  -  Knokke-Heist  -  De Panne  -  Blankenberge  De Haan (Voor meer steden 12 zie Booking.Vlaanderen aan zee)
Hotels op / nabij luchthaven: Ostend-Bruges (OST)

** Uw accommodatie  in België
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over België
Algemene informatie over Luxemburg