RONSE.
Naar provincie Oost-Vlaanderen, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

     
     
Sint-Hermeskerk
Deze hoofdkerk dateert uit de 15de en 16de eeuw en werd verbouwd tot in de 18de eeuw. Van een vroegere kerk bleven de koorcrypte, eind 11 de eeuw, en enkele muurresten in de onderbouw van het transept bewaard.
De uitzonderlijk grote crypte is een van de belangrijkste van BelgiŽ:
de noordelijke arm heeft nog zijn oorspronkelijke gewelf, de zuidelijke arm werd met kruisribgewelven in baksteen geschoord. De kerk zelf bezit fraai 18de-eeuws meubilair, rococomuur beschotten, secundaire altaren in het transept, de kansel is uit de 17de eeuw. Tot de belangrijkste voorwerpen van de kerkschat behoren een koperen arendlezenaar, een renaissancekelk en een opmerkelijke barokke stralenmonstrans.

Cryptemuseum, onder de Sint-Hermeskerk  
Archeologische vondsten en voorwerpen uit de Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse tijd.

Sint-Martinuskerk

De tweebeukige, laatgotische kerk uit 1500, in de 18de eeuw in classicistische stijl gewijzigd, werd voor de eredienst gesloten en is thans een garage. Er wordt aan renovatie gedaan. De vroeg-gotische toren staat er nog.

Museum voor Folklore  
en Regionale Geschiedenis en het Museum voor de geschiedenis van de Textiel. Beide musea zijn in de voormalige woningen van de kanunniken ondergebracht, maar hebben verschillende ingangen.

Andere bezienswaardigheden
Aan het Kaatsplein zijn nog fundamenten te zien van de Romaanse Sint-Pieterskerk uit ca. 1050, thans verdwenen. Van de welstand van de stad eind 19de en begin 20ste eeuw getuigen vele eclectische, neoclassicistische en Jugendstilwoningen, o.m. het Jugendstil-huis La BruyŤre.
 
Evenementen  
De Ronsenaren houden van feesten: er is Zotte-Maandag, eerste zondag na Driekoningen, en er is de Fiertel, Drievuldigheidsdag, een ommegang van ruim 32 km, niet in Ronse zelf maar in de omgeving, waarbij de relieken van de heilige Hermes worden meegevoerd; deze tocht van 10 uur wordt te voet, te paard of per rijtuig afgelegd.
Internet
: http://www.ronse.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg