BEVEREN, provincie Oost-Vlaanderen, met de laatgotische Sint-Maartenskerk en Kasteel Cortewalle. Omgeving: Doel, Haasdonk, Kieldrecht, Melsele, Verrebroek.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.

 

    

Was de hoofdstad van het Land van Beveren,
een onderdeel van het Land van Waas, in het graafschap Vlaanderen. Het grondgebied van de huidige gemeente grenst aan de linkeroever van de Schelde en omvat de uitbreidingen van de Antwerpse haven. Bovendien ligt hier het grootste kerncentralepark, Doel, van BelgiŽ.

Sint-Maartenskerk
De laatgotische kerk heeft nog een Romaanse vieringtoren, kenmerk van de kerkelijke architectuur in het Land van Waas. Het manneren hoofdaltaar is van Lucas Faydherbe, 1662; bronzen grafplaat voor Anton van BourgondiŽ, heer van Beveren.

Kasteel Cortewalle
Begin 16de-eeuwse Waterburcht die, behalve een cultureel centrum, een interessant heemkundig museum herbergt: reconstructies van vroegere woningen en werkplaatsen, loodgieters, kuiperij, weverij, schrijnwerkers, kleermakers, banketbakkers.

Andere bezienswaardigheden
Het Hof van Saksen, 1781, ligt in een prachtig park. Het waterkasteel Hof ter Walle of Oud Geestelijk Slot, 18de-19de eeuw, heeft oudere delen en een kapel uit 1752. Voorts, op de Singelberg, de resten van het voormalig kasteel van de heren van Beveren; van hieruit leidde Parma het beleg van Antwerpen, 1584-1585.
 
Omgeving

Doel, 15 km N
Door kerncentrales bedreigd polderdorp. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is neoclassicistisch, 1854. De stenen windmolen op de Scheldedijk is thans een restaurant, 17de eeuw.

Haasdonk, 4 km Z
De eclectische Sint-Jacob-de-Meerderekerk werd in de 19de eeuw herbouwd; kansel uit 1686 en communiebaak van M. Kerricx.

Kallo, 4 km N
Behalve de thermische krachteentrale, EBES, en de zeesluis op de Schelde is er de neoelassicistische Sint-Pieter-en-Pauwelkerk uit 1865 met fraai 18de-eeuws meubilair. Het Fort-Liefkenshoek, 16de eeuw, is heringericht in de 19de eeuw.
 
Kieldrecht, 12 km NW
Ligt in een indrukwekkend polderlandschap. De neogotische St.-Michielskerk heeft een classicistische toren uit 1788. De kerkschat bevat Gents zilverwerk uit de rococotijd, 1759-1770.
 
Melsele, 2 km NO
De grote gotische O.L.-Vrouwkerk heeft een toren, 13de eeuw, met portaal en spits uit 1879. De prachtige barokke inrichting is o.a. van Jan Baptist de Vree, Pieter en Hendrik Bruggeman; onder de schilderijen vindt men werken van Frans Franeken de Oudere en Jacob van Opstal. Sinds 1511 is de Kapel van 0.-L.-Vrouw van Gaveland, huidige kerk is uit 1871, het doel van vele bedevaartgangers. Het opmerkelijke orgel is afkomstig uit het Spaanse Tarragona.

Verrebroek, 8 km NW
Het dorpsplein wordt beheerst door de St.-Laurentiuskerk met koor en monumentale westtoren uit del5de eeuw, driebeukig schip en zuidelijk dwarsschip. Het hoogaltaar is van Cornelis, Filips en Guilliam Talboom. Aan het Verheyenplein een standbeeld van de dorpsgenoot en arts Filip Verheyen, 1648-1710.

Vrasene, 5 km W
Tijdens de restauratie van de gotische H.-Kruiskerk, 15de eeuw, werden Romaanse resten, 13de eeuw, blootgelegd. De kerk is ten dele nog omgeven door de oude kerkhofmuren.

Internet

http://www.beveren.be Gemeente Beveren.
Dienst Toerisme: Grote Markt 2, 9120 Beveren -  tel. 03 750 15 80  - 
e-mail: toerisme@beveren.be
http://www.belgiumview.com/ Afb. Kasteel Cortewalle

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets