HISTORISCHE TUINEN en PARKEN. Zolang de mens op deze aarde rondloopt, heeft hij er ook graag in zitten wroeten. Van het poten van bonen en aardappelen op z'n eigen lapje grond, tot het creŽren en aanleggen van siertuinen en parken. Zeg maar: van moestuin tot Versailles en alles wat daar zo tussenin ligt. Gelukkig zijn vele van deze fraaie pronkstukken bewaard gebleven voor het nageslacht en niet uitsluitend meer het voorrecht van koningen en rijken. Zelfs de kasteeltuinen staan open voor het publiek.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Mooi maar kwetsbaar
In Vlaanderen ontstonden de vele historische parken en tuinen ooit als omkaderingen van de kastelen of landhuizen waarmee zij een nauwe band vormden. Elk park had zijn eigen signatuur, iedere tuin zijn eigen specialisatie: rozen- of kruidentuin, moestuin, rotstuin, enz.
Nu maken zij deel uit van het Vlaams patrimonium,
omwille van hun architecturale, artistieke, historische en wetenschappelijke waarde en dienen bijgevolg in stand gehouden te worden. Daar is men dan ook volop mee bezig. Dat is trouwens ook hard nodig, want de tuinen en parken zijn kwetsbaar.

Groen als rustpunt
 
De Afdeling Monumenten Landschappen heeft een ruime inventaris opgesteld: kasteel- en stadsparken, villa- en stadstuinen, pastorie- en boerentuinen, herenboerenparkjes, tuinwijken en moestuintjes en 'lochtingen' bij boerderijen (zoals dat in Vlaanderen wel eens wordt genoemd). kerkhoven en begraafplaatsen, oranjeries en serres, bruggetjes, paviljoenen, tuinornamenten en hagen. Ook de smeed- en gietijzeren hekken bij zowel kasteeldomeinen en herenhuizen als pastorieŽn die de straat of het dorp mee bepalen tellen mee, evenals de Haspengouwse 'barrier', het monumentale poorthek naar de boomgaard, de moeder aller tuinen.
Dat is dus nog ongelooflijk veel!
Voor wie het graag allemaal zelf wil zien: onderstaande lijstjes geven u alvast een idee. Bovendien zijn veel van de tuinen langs de mooie Vlaamse plattelandsweggetjes met elkaar verbonden door aangelegde fietspaden of autowegen. Ideale rustpunten voor wie houdt van natuur met een vleugje geschiedenis.

Een ruiker aan fraaie tuinen
 
Thematuinenpark De Vlaamse Toontuinen Hoegaarden
Gestart met 9 tuinen, liggen er nu meer dan 21 tuinen te kijk. In het voorjaar van 2001 werden nog eens 7500 m2 tuin aangelegd als de tuin van Heden.

Provinciedomein Het Leen arboretum
Oorspronkelijk eigendom van het ministerie van Landsverdediging die er munitie wilde opslaan. Nu een groot boscomplex met 36 kilometer deels ver≠harde wandelwegen. Het park is dan ook bijzonder goed geschikt voor kinderwagens en rolstoelpatiŽnten.

Park van Edingen  
Erg fraai park, in de 15 de eeuw aangelegd en in 1986 door de stad verworven. Het park is ook deels een natuurreservaat. Er zijn loof- ≠en naaldbossen, grasperken en bloemen en opvallend veel standbeelden en merkwaardig bewaarde gebouwen.

Provinciedomein Huizingen-Beersel
Aangelegd in 1957-58. Met een 4.5 are grote rots- en alpentuin met 1200 houtige en kruidachtige gewassen. De azaleacollectie is veruit de grootste in BelgiŽ.Arboretum van Kalmthout  
Geniet internationale bekendheid. De basis werd in 1857 gelegd toen Charles Van Geert, een bekend kweker uit Antwerpen, zich in Kalmthout kwam vestigen.

Geografisch Arboretum van Tervuren  
Is gelegen in het voormalige Capucijnerbos dat eigendom was van Leopold II en in 1900 werd overgedragen aan de Belgische Staat. Een mooie bomenverzameling van een 460-tal soorten.

Bijzondere kasteeltuinen
 
Kasteel Rivierenhof, Antwerpen
Een van de groene longen van de stad en een uitgelezen plek om na te genieten van bijvoorbeeld een concert in het Openluchttheater.

De Nationale Plantentuin
Domein van Boechout. Gaat terug tot in de 12 de eeuw waarvan de torens van het kasteel nog kunnen getuigen. In 1938 kwam het domein in handen van de Belgische Staat. Het domein bezit ťťn der grootste verzamelingen levende planten van Europa.

Kasteel van Moerkerke  
Eťn van de bekendste bewoners was Karel van Sint-Omaers, in de 16e eeuw ook ťťn van de voornaamste botanici in de toenmalige wereld. Hij legde aan het kasteel ťťn van de eerste en mooiste botanische tuinen van Vlaanderen aan. Een unieke collectie aquarellen is eveneens van zijn hand.

Kasteel van Oostkerke
Achter de slotgracht en 2 imposante ronde stenen torens uit de 14e eeuw ligt wat sommigen de mooiste tuin van West≠Vlaanderen noemen. Door de overstroming in de Tweede Wereldoorlog werd hij grotendeels vernield. maar in 1946 in opdracht van baron van der Eist door de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys met veel smaak heraangelegd.

Kasteel Ooidonk 
Eťn van de mooiste monumentale gebouwen van Europa in Vlaams-Spaanse bouwstijl uit de 16de eeuw. met een fraai park.

Het Kasteeldomein van Gaasbeek
Parktuin van 31 hectare groot met 3 grote vijvers en honderden eeuwenoude bomen, voornamelijk beuk. Gans het park is doorkruist met beukendreven waarlangs men af en toe hoog opgeschoten haagbeuken kan zien die nog van de vroegere berecaus getuigen.
Bron: Vlaanderen Vakantieland mag..

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg