DENDERMONDE, provincie Oost-Vlaanderen. De geschiedenis van de stad is er een van belegeringen, verwoestingen en vernielingen. Dendermonde beschermde het graafschap Vlaanderen tegen Henegouwen en Brabant. De verwoestingen begonnen al in de 13de eeuw en gingen door, met dieptepunten in de 16de, 17de en 18de eeuw,  tot de Eerste Wereldoorlog.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Onze-Lieve-Vrouwekerk

De kerk werd in de loop van de 14de en 15de eeuw opgetrokken. Ook hier, zoals gebruikelijk in de Scheldestreek, een vieringtoren. Het interieur is barok: hoogaltaar, Hubert van den Eynde, preekstoel, biechtstoelen, beeldhouwwerk en schilderijen uit de 17de en 18de eeuw. Er is een zeer belangrijke Romaanse doopvont uit Doornikse steen, 12de eeuw, met primitieve basreliŽfs: de figuren hebben de zgn. 'Beatle'-kapsels. Het fraaie doksaal is het werk van Artus II Quellien en Matthias van Beveren.

Sint-Gilliskerk
Deze voormalige kerk van de vrouwenabdij van Zwijveke is classicistisch en werd eind 18de eeuw gebouwd. Benedictijnenabdij. In 1914 bijna volledig verwoest; heropgebouwd na de oorlog in neoromaanse stijl.

Sint-Alexiusbegijnhof
Het Sint-Alexiusbegijnhof is een pleinbegijnhof dat dateert van 1288. De 61 woningen, gegroepeerd rond een grasplein met een kerkje, vormen een oase van rust in het hart van de stad. Net als het Belfort werd ook het begijnhof in 1999 door de UNESCO geklasseerd als Werelderfgoed.
Om de herinnering aan de begijnen levendig te houden
werd ťťn kleine woning, nr. 11 - H. Bonifacius, ingericht als begijnenwoning. In 1975 is het laatste begijntje, Grootjuffrouw Ernestine De Bruyne, gestorven. Haar voormalige woning,  nr 25 - H. Begga,  werd ingericht als het tweede luik van het Begijnhofmuseum.
Het begijnhof herbergt ook een Museum voor Volkskunde.
Verspreid over drie verdiepingen en talrijke kamers, maken we hier kennis met het huishoudelijke, het arbeids- en het ontspanningsleven van vorige generaties. 

Stadhuis
De voormalige Lakenhalle uit de 14de eeuw heeft haar belfort, eind 14de eeuw, met fraaie beiaard kunnen behouden. Sterk gerestaureerd in de 20ste eeuw; toch blijft het een van de fraaiste, kleine stadhuizen van Vlaanderen. Het interieur bezit een collectie schilderijen uit de 19de eeuw van Dendermondse schilders.

Oudheidkundig Museum
Ingericht in de voormalige Vleeshalle, 15de eeuw; het museum bezit heemkundige en folkloristische voorwerpen uit het Land van Dendermonde.

Evenementen
Beroemd is de Ros-Beiaardommegang,
die niets met een beiaard te maken heeft, maar met het ros Beiaard, het paard van de Vier Heemskinderen, een sage die teruggaat tot Karel de Grote. Wanneer de stoet uitgaat, beslissen de Dendermondenaars: zij zijn heer en meester over 'hun peird'.

Link naar website Ros BeiaardDe sage van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen
Vindt haar oorsprong in de middeleeuwse ridderroman en kende een enorme verspreiding over grote delen van Europa. Zangers, volksvertellingen en ommegangen zorgden ervoor dat in de 15e eeuw zowat iedereen met het universele heldenverhaal vertrouwd geraakte. Het verhaal behandelt de problematiek van de feodaliteit in de vroege Middeleeuwen en gaat terug tot de periode van Karel de Grote.
Aymon, heer van Dendermonde, leeft reeds jaren in onmin met zijn leenheer Karel de Grote. De Vier Heemskinderen, zonen van Aymon, zetten deze strijd voort en kunnen hierbij rekenen op de trouwe diensten van het Ros Beiaard. Na jaren van oorlog en gevecht, stelt Karel een ultimatum : vrede in ruil voor Beiaard. Het heldhaftige Ros wordt verdronken in de Dendermonding. Maar Beiaard blijft verder leven in de Ros Beiaardommegang van Dendermonde. Om de tien jaar maakt het reuzenpaard met de Vier Heemskinderen op de rug zijn triomftocht door de stad.
Dendermonde is in eigen land en daarbuiten bekend als de Ros Beiaardstad.
Het is de enige stad in Vlaanderen waar het Ros Beiaard het centrale thema vormt van een op oude traditie steunende ommegang. De laatste ommegang dateert van 28 mei 2000. Pas in 2010 maakt de trots van Dendermonde zijn volgende ronde.

Reuzen

Wie niet kan wachten tot de volgende Ros Beiaardommegang en toch wil genieten van middeleeuwse folklore op zijn best, kan elk jaar in Dendermonde terecht voor de Traditionele Reuzenommegang. Donderdagavond na de vierde zondag van augustus, maken de drie Dendermondse Gildenreuzen Indiaan, Mars en Goliath hun triomftocht door de stad. Samen met zo'n 1.000 figuranten veroveren de dansende reuzen de harten van het publiek... en dit al generaties lang.

Omgeving

Baasrode, 5 km 0
De Sint-Ursmaruskerk is een laatgotisch gebouw met een uivormige toren. In het nabij gelegen Vlassenbroek staat de fraai versierde Sint-Gertrudiskerk, 17de eeuw, met een torentje boven de viering.
 
Mespelare, 7 km ZW
De oorspronkelijk romaanse Sint-Aldegondiskerk kreeg haar huidige aanzicht in de 16de eeuw. De massieve westtoren, ca. 1300, heeft een barokke bekroning. Tegenover de kerk 'Het Spaans Hof , in de jaren zestig van de 20ste eeuw mooi gerestaureerd.

Oudegem, 4 km ZW
De dorpskerk heeft nog de oorspronkelijke vieringtoren  en het dwarsschip uit 1300 en 1450, de rest is uit de 18de en 20ste eeuw.

Internet
:
http://www.dendermonde.be/ E-mail: toerisme@dendermonde.be 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
Algemene informatie over BelgiŽ.