SINT-NIKLAAS, provincie Oost-Vlaanderen. De hoofdplaats van het Land van Waas kwam vooral op in de 19de en 20ste eeuw door textielnijverheid, o.m. breigoed, en metaalverwerkende industrie. De stad heeft het grootste marktplein, 3 ha, van BelgiŽ.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
0.-L.-Vrouw-van-Bijstand-kerk
De neoromaanse kerk, werd in 1841-1844 gebouwd naar een ontwerp van L. Roelandt. Op de faÁadetoren staat een verguld Mariabeeld, 6 m hoog. De kerk is van binnen gedecoreerd met 83 geschilderde muurpanelen.

Sint-Niklaaskerk  
Deze kerk, ontstaan uit een kapel, is van de 14de tot de 19de eeuw voortdurend uitgebouwd. De achtkantige vieringtoren, karakteristiek voor het Land van Waas, werd in 1462 gebouwd; in de 16de eeuw werden zijbeuken bijgebouwd en de kruisbeuken verlengd; in 1780 werden de vierde en vijfde beuk toegevoegd. Het interieur is 18de-eeuws, meubilair, schilderijen, religieuze voorwerpen. Er is ook een kerkschat.

Sint-Antoniuskerk
Deze zaalkerk werd in 1689-1696 gebouwd voor het voormalige klooster der minderbroeders-recolletten. De kerk heeft een opvallend meubilair: barok hoofdaltaar, talrijke beelden, preekstoel en communiebank, alle van de hand van J. Boecksent. De koorbanken van A. Nijs zijn in rococo.

Andere kerkelijke gebouwen  
De Christus-Koningkerk, 1938-1939, is de eerste Belgische kerk in kwartsbeton, architect R. Verwilghen. is vrijstaand. Het oude Klooster der Oratorianen , 17de-18de eeuw,  is rijkelijk van stucwerk voorzien.

Cipierage, Grote Markt
Dit gebouw, dat oorspronkelijk een gevangenis was, werd in 1662 in renaissancestijl opgetrokken.

Landhuis, Grote Markt  
De voormalige zetel van het hoofdcollege van het Waasland werd in Vlaamse renaissancestijl met barokke faÁade gebouwd. Thans is de stedelijke bibliotheek er gevestigd.

Oud Parochiehuis, Grote Markt
Barok gebouw naar een ontwerp van Pieter van Beerlere en Lucas Faydherbe. Oorspronkelijk gebouw van de vierschaar, later stadhuis, thans zetel van de Kamer van Koophandel. In de nis een beeld van Sint-Niklaas.

Stadhuis
 
Heeft een door brand vernield neoclassicistisch gebouw vervangen. Dubbele monumentale trap. Vierkant belfort. Het bezit een collectie Belgische schilderijen uit de 19de eeuw.

Stedelijk Museum
en Oudheidkundig Museum van het Land van Waas, Zamanstraat
Er zijn twee grote afdelingen: de Mercatorzaal, met een grote collectie atlassen en globes van de Vlaamse geograaf, en de zaal voor Waase archeologie, schone kunsten en volkskunde.
Verder zijn er het Barbierama, kappersmuseum, een ex-librismuseum en een muziekafdeling Van muziekdoos tot grammofoonplaat.

Orgelmuseum, Oostjachtpark  
Collectie mechanische draai- en straatorgels.

Andere bezienswaardigheden
 
Het waterkasteel Walburghof  bezit thans de astronomische Heirmanklok.
Het Paddenschoothof uit 1626 werd gerestaureerd in 1787.
Het Exaerdekenshof herbergt nog een gedeelte van het kasteel Castro.
Het Huis Janssens de Vaerebeke met Louis XV-interieur en het kasteel D'Haenens zijn beide 18de- eeuws.
Er is een witte stenen molen, 17de eeuw.
In de stad bevinden zich tevens een goed voorbeeld van huis in Jugendstil, Stationsstraat,  en vele panden in art deco uit de jaren dertig.Omgeving  
Belsele, 4 km ZW
De plaats heeft een zeer oude geschiedenis; archeologische vondsten gaan terug op de ijzer- tijd en de Romeinse Periode, uitgestrekt agrarisch domein Steenwerek; beeld van Romeinse keizer; muntschat. De laatgotische Parochiekerk Sint-Andreas-en-Gislemus heeft een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Met de bouw werd begonnen in 1375, koor, transept en middenbeuk waren klaar in 1452.In de 17de eeuw werd het schip verbouwd en werden de gewelven aangebracht. Het meubilair volgde in de 18de eeuw; het is fraai en verscheiden.

Nieuwkerken-Waas
, 4 km NO  
De Onze-Lieve-Vrouwekerk is classicistisch. De inrichting bevat veel stukken uit de vroegere kerk en uiteen nabijgelegen kapel, koorgestoelte,  kansel, doopvont, portiekaltaren, e.d.; er zijn goede kopieŽn van schilderijen van Rubens en Jordaens.
Het gemeentehuis is een juweeltje van landelijke rococo.
 
Sinaai, 8 km W  
De Sint-Catharinakerk heeft nog delen uit de 13de eeuw, maar in 1840 werd ze verbouwd in een neo-Lombardisch-Byzantijnse stijl. Het interieur bleef rococo, zoals twee biechtstoelen van H.F. Verbrugghen, preekstoel, kerkmeesterbank. Er zijn overblijfselen van de machtige abdij van Baudeloo, kapel Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen. De herinnering aan de componist Edgar Tinel wordt geŽerd in het Tinelmuseum.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg