MUNKZWALM, provincie Oost-Vlaanderen. De diep ingesneden Zwalmvallei, waarin Munkzwalm ligt, trekt vooral door dagjesmensen. De Zwalmmolen of Bergmolen, oorspronkelijk een graan- en oliemolen, is nu restaurant.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 
 

Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux. Naar uw accommodatie.
 † † †
    
Sint-Mattheuskerk

De neogotische kerk van 1875 is in 1901 en 1952 gerestaureerd. Van het meubilair van een vorige kerk zijn bewaard: biechtstoel, communiebank, kansel, 1671; Jan Ghijselbrecht, een Madonna op het 0.-L.- Vrouwaltaar, Mechels werk uit 1637. De kerkschat omvat veel zilverwerk, o.m. een ciborie van Johannes Smidts, 1707, en een stralenmonstrans, 1780. Andere bezienswaardigheden
Internet: http://users.pandora.be/Zwalmmolens.

Omgeving
 
Beerlegem, 4 km N
Van de laatgotische Sint-Andreaskerk is slechts de bakstenen toren, 1641, behouden. Koor en schip zijn in 1790 gesloopt en vervangen door een zaalkerk. Deze kerk kreeg in 1870 een dwarsschip.
Het Kasteel van Rode,
1730, tendeert al naar rococo en werd in 1872 vergroot. Er is een mooi park bij.

Hundelgem, 4 km NO 
De neogotische Sint-Amanduskerk bezit nog het koor en delen van het schip van een hier in de 12de eeuw staande vroeggotische kerk. In 1834 werd de kerk verlengd en de toren gebouwd. Er zijn verder een watermolen, 18de eeuw, en een windmolen, begin 19de eeuw.

Meilegem, 7 km NW.
De Sint-Martinuskerk, 1784, heeft fraai stucwerk van classicistische signatuur. De westtoren is deels in 1861 vernieuwd.

Nederzwalm-Hermelgem, 4 km W  
Bij de monding van de Zwalm in de Schelde ligt deze dubbelgemeente. De Allerheiligenkerk is in baksteen opgetrokken in de 17de eeuw. De zijbeuken zijn 19de-eeuws.

Roborst, 3 km ZO
De vroeggotische Sint-Dionysiuskerk,
13de eeuw, in 1767 verbouwd, heeft een achthoekige toren met barokke spits, 17de eeuw.

Rozebeke, 4 km Z  
De Onze-Lieve-Vrouwekerk was oorspronkelijk een Romaans kerkje, maar de bedevaarten naar het miraculeuze Mariabeeld noopten het kerkbestuur steeds tot vergroting: vroeggotisch transept, laatgotisch koor, 18de-eeuwse verfraaiing. Een imposante vroeggotische vieringtoren. Interieur is navenant: hoogaltaar, kansel, biechtstoelen, beeldhouwwerk hebben meer aandacht gekregen dan in een andere dorpskerk, 17de en 18de eeuw.

Sint-Maria-Latem, 3 km NW  
Koor en vieringtoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn 13de-14de-eeuws. De kerk is begin 20ste eeuw vergroot.
Internet, Zwalm: http://www.zwalm.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Algemene
informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg