OUDENAARDE, provincie Oost-Vlaanderen. Oudenaarde aan de Schelde ontstond rond een burcht die de graaf van Vlaanderen, Boudewijn IV, in 1060 op de linkeroever van de Schelde liet bouwen, ter verdediging van zijn domein tegen de Duitse keizer Otto II; deze had op de rechteroever, bij Ename, ook een burcht laten bouwen.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
In 1063 veroverde Vlaanderen de burcht van Ename op de keizer. De plaats ontwikkelde zich tot een handelsnederzetting die in 1189 stadsrechten kreeg. Sedert de 13de eeuw was Oudenaarde een centrum van lakennijverheid; van de 15de tot de 17de eeuw een centrum van tapijtweverijen.

Onze-Lieve-Vrouw-van-Pamelkerk
 
Arnulf van Binche begon tussen 1234 en 1243 met de bouw van dit prachtige voorbeeld van zuivere Scheldegotiek. In de 14de eeuw werd de noordenkruisbeuk verlengd. Het meubilair is neogotisch. Enkele fraaie beelden bleven bewaard: o.a. een laatgotische Onze-Lieve-Vrouw-ter-Walle, 15de eeuw, patrones van de Scheldeschippers. Ontroerend werkt deze sierlijke en toch eenvoudige Scheldegotiek; ze is ontstaan in Doornik en gaat langs de Schelde naar het noorden.

Sint-Walburgakerk
De hoofdkerk van de stad is een heterogeen gebouw: er is een hallenkoor in vroege Scheldegotiek, 1250-1275, de rest is Brabantse gotiek; noch de kerk, noch de toren is voltooid. De kerk heeft wel haar barokke interieur gaaf bewaard: talrijke altaren met portiekschilderijen, marmeren koorafsluiting, koorbanken, kansel en doksaal, apostelbeelden, rijke kerkschat, o.m. tapijten, zilverwerk.

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal  
Dit in de 12de eeuw gestichte hospitaal is een heterogeen bouwwerk: gotische kapel 1409, torentje, laatgotisch kloosterpand, zgn. bisschoppenhof in renaissancestijl, rococohoofdgebouw.
 
Stadhuis
Een schitterende schepping in Brabantse hooggotiek; werd door de Brusselse architect Hendrik van Pede gebouwd tussen 1526 en 1536. Het heeft een als kantwerk opengewerkte en versierde voorgevel met een torentje, dat wordt bekroond door het beeld van 'Hanske de Krijger'. Binnen zijn gebeeldhouwde balksloffen, een schoorsteenmantel en renaissance- tochtportaal behouden gebleven. Met een en ander is de naam van de Oudenaardse beeldhouwer Paul van der Schelden verbonden.
 
Boudewijnstoren  
Romaans overblijfsel van de oudste stenen stadsomwalling, onder Boudewijn van Rijsel aangelegd.

Huis van Margaretha van Parma
In dit fraaie laatgotische huis zou de gouvernante van Filips II, als onwettige dochter van keizer Karel V, zijn geboren.

Lakenhalle  
Dit vroeggotische, eerste helft 13de eeuw, gebouw, veranderd in de 17de eeuw, herbergt thans een deel van het Stedelijk Museum. Recentelijk werd een groot deel van de collectie naar het stadhuis overgebracht, wandtapijten, werk van Adriaan Brouwer.

Voormalige cisterciŽnzerinnenabdij Maagdendal
De in 1233 gestichte en in 1796 opgeheven abdij is thans geeincorporeerd in een kazernecomplex. Van het oude klooster resten nog de vroeggotische kapel, een aantal 17de-eeuwse gebouwen en twee renaissanceportalen.

Omgeving  
Edelare, 2 km ZO
De plaats is gelegen op de Kerselareberg , 85 m
Er staat de laatgotische Sint-Martinuskerk, waarvan het koor nog uit de 13de eeuw stamt. De kerk werd na de brand in 1974 gerestaureerd. Verder is er de laatgotische kapel van 0.-L.-Vrouw-van-Kerselare, sinds 1452 bedevaartkapel, die na de brand van 1961 geheel herbouwd is.

Eine, 3 km N
De laatromaanse Sint-Eligiuskerk met gotisch verbouwd koor
en transept heeft in een deel van de crypte nog iets kunnen behouden van de Romaanse kerk die hier vroeger stond. In de 18de eeuw werd het schip naar het westen verlengd en met een rococo-gevel afgesloten. Toen werd ook het stucwerk in de kerk aangebracht. Het meubilair is zeer rijk, biechtstoelen, kansel, orgeldoksaal, kerkmeesterbanken. De kerkschat omvat een Byzantijns kruis met een relikwie van het Heilig Kruis, deel van een triptiek, en verder prachtige stukken zilverwerk en religieuze voorwerpen uit de 16de eeuw.

Ename, 2 km NO  
Was in de vroege middeleeuwen inzet van de strijd tussen de graaf van Vlaanderen en de Duitse keizer; het was de graaf die de burcht veroverde en haar met de grond gelijkmaakte. Ter compensatie vestigde Boudewijn V hier in 1063 een benedietijnenabdij.
De Sint-Laurentiuskerk verrees onafhankelijk van de abdijkerk
en was eerst Romaans; in de 18de eeuw werden verbouwingswerken uitgevoerd. In het begin van deze eeuw werd het geheel ge- restaureerd. Het meubilair is grotendeels 18de-eeuws. In de dorpskom bevinden zich nog een schandpaal, een marktkruis en het Huis Beaucarme, rococostijl.
 
Heurne, 5 km N  
De classicistische Sint-Amanduskerk werd in de jaren twintig van deze eeuw goed gerestaureerd. Tot de inboedel behoren een empire-altaar, renaissance-koorbanken en een laatbarokke marmeren doopvont.

Mullem, 6 km N
Het Romaanse Sint-Hilariuskerkje dateert uit de 11 de- 12de eeuw; de vroeggotische noordkapel is een toevoeging uit de 13de eeuw, het koor heeft een uitbreiding ondergaan in 1920. Er is een tombe, vervaardigd uit een Romaanse sarcofaag. Het dorp heeft ook nog een windmolen en een watermolen aan de Molenbeek.

Volkegem, 3 km 0  
De in oorsprong Romaanse Sint-Martinuskerk werd in gotische stijl herbouwd. Het boogvormige, met stucwerk versierde plafond dateert uit ca. 1725; het altaar en de kansel zijn barok. Er is een 15de-eeuws Sint-Annabeeld. Buiten de kerk bevinden zich een calvarieberg en grafstenen.
Internet
: http://www.oudenaarde.be/

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ

   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg