PROVINCIE HENEGOUWEN, naar provincie kaart BelgiŽ / Luxemburg. Gelukkig bleef de dunbevolkte 'laars van Henegouwen', La Botte d'Hainaut, gespaard tijdens de industrialisatie. De groene wig in Frankrijk is nog van een uitzonderlijke schoonheid. Bovendien ligt de stad Tournai, Doornik, in Henegouwen. De stad wedijvert met het Limburgse Tongeren om de eretitel oudste stad van BelgiŽ. Tournai is rijk aan bezienswaardigheden.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.

 
Antoing Aat / Ath Beaumont
Beloeil Binche Chimay
Ecaussinnes Morlanwelz-Mariemont Le Roeulx
Soignies Thuin Tournai/Doornik
WalloniŽ    
† † †
    
Henegouwen, Hainaut, is het stiefkindje onder de negen Belgische provincies
.
Zware industrieŽn hebben het hart van de provincie - de Borinage bij Mons en het Zwarte Land bij Charleroi - kapot gemaakt. Hoewel de meeste kolenmijnen zijn gesloten, de achtergebleven (metaal)industrie walmt nog steeds. Wat ook bleef, zijn grauwe streken met een hoog werkloosheidpercentage.
Nieuwe perspectieven bieden het uitgebreide snelwegen net
en de verbetering van de kanalen, maar - helaas voor Henegouwen verschoof het economisch zwaartepunt van het land naar Vlaanderen.
Gelukkig bleef de dunbevolkte 'laars van Henegouwen', La Botte d'Hainaut, gespaard tijdens de industrialisatie. De groene wig in Frankrijk is nog van een uitzonderlijke schoonheid. Bovendien ligt de stad Tournai, Doornik, in Henegouwen. De stad wedijvert met het Limburgse Tongeren om de eretitel oudste stad van BelgiŽ. Tournai is rijk aan bezienswaardigheden.

Bijzonder aan Henegouwen zijn verder de gevolgen van de grenswijziging van 1963.  
Enkele dorpen, die tot dan bij het arrondissement Ieper in West-Vlaanderen hoorden, gingen over naar de provincie Henegouwen hoewel het gebied niet aan elkaar grenst: O.a. Comines (Komen), Houthem, Warneton (Waasten) en Ploegsteert. Sociale en/of taalproblemen, zoals in de vergelijkbare situatie van de Limburgse Voerstreek in de provincie Luik, deden zich hier niet voor.

Landschappen  
Van oost naar west en van noord naar zuid is Henegouwen een golvende provincie. Alleen het midden is vlak, uitgezonderd de 149 m hoge Mont Saint-Aubert bij Tournai (Doornik). Boven de lijn Mons-Charleroi veel akkerbouw, afgewisseld met bossen.
Het midden van de provincie is industriegebied: langs de Sambre en de Maas, uitlopend in de Borinage. Het zuiden is bebost. Daar liggen tevens de hoogste gebieden, zoals de omgeving Chimay waar bij sneeuwval mogelijkheden voor wintersport zijn. Het hoogste punt van Henegouwen is het dorp RiŤzes ten zuiden van Chimay: 342 m.

Uw accommodatie in de provincie Henegouwen
kunt U goed boeken via Booking.Prov.Hainaut. Er zijn 34  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
 Hotels in populaire steden: Gosselies  -  Ransart  -  Charleroi  -   Bergen  (Voor meer steden 12 zie Booking.Prov.Hainaut)
Hotels op / nabij luchthavens: Brussels South

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg