LE ROEULX,  provincie Henegouwen. Het Kasteel van Le Roeulx bewaart heel wat geschiedenis van de Nederlanden binnen zijn muren. In de 12de eeuw werd er een middeleeuwse burcht gebouwd, waarvan nog resten zijn bewaard. In de 14de eeuw kwam het kasteel met zijn goederen in handen van het Beierse geslacht Wittelsbacher, graven van Henegouwen, Holland en Zeeland.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Jacoba van Beieren schonk het kasteel in 1432 aan Anton van Croˇ.
Ook thans nog zijn kasteel en domein in handen van de familie Van Croˇ. Begin 16de eeuw liet Adriaen van Croˇ een hoofdgebouw toevoegen aan de burcht; de wachtzaal en de keuken zijn hiervan overgebleven. In 1554 werd Le Roeulx door het leger van Hendrik II van Frankrijk in brand gestoken, als vergelding voor de verwoesting van Terwaan, Thťrouanne, door keizer Karel V, enige jaren daarvoor. Een Croˇ had Karels leger aangevoerd.
Omstreeks 1740 verbouwde Ferdinand Gaston Jozef van Croˇ het complex en gaf het zijn huidige aanzien in Louis-XV- en rťgencestijl.  
Aan het einde van de 18de eeuw kwam er nog een oranjerie bij, een modeverschijnsel uit de Verlichting. Thans treft ons de uitzonderlijke voorgevel met zijn 78 ramen. De oudere delen werden in 1740 niet gesloopt, zodat de gotische wachtzaal, de wapenkamer en de keuken behouden bleven. Er zijn verder prachtige salons in Louis-XV-stijl, wandtapijten uit de 16de eeuw, kristal e.d. te bewonderen. De Croˇs behoorden tot die internationale hoge adel van het Ancien Rťgime voor wie geen grenzen bestonden. 'Plus en sera de Croˇ' leest men als wapenspreuk op een monumentale gotische schouw; dit is een aardige parafrase op het 'Plus est en vous' van de Habsburgers en van sommige Bourgondische hertogen.
Internet
:
http://users.skynet.be/leclercq/index.htm
http://whc.unesco.org World Heritage, De vier liften tussen La Louviere en Le Roeulx
http://www.canal-du-centre.be/ Uitleg van de liften, alleen in het Frans.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg