ECAUSSINNES, provincie Henegouwen.  Is thans één gemeente in het noorden van Henegouwen. Vroeger waren er twee gemeenten: Ecaussinnes d'Enghien en Ecaussinnes-Lalaing, genoemd naar de kastelen die er stonden en die aan 2 verschillende families toebehoorden.
Naar stedenlijst België / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

     
    
Deze scheiding was een feit sedert 1386, toen Simon H van Lalaing eigenaar werd van het bovenkasteel, Cháteau d'en Haut, en zijn zuster Maria, de vrouw van Engelbrecht d'Enghien, het benedenkasteel, later La Follie genoemd, verkreeg.

Ecaussinnes-Lalaing
Bezit met het Cháteau d'en Haut een strategische positie in de Senette-vallei; het grendelde de weg van Brabant naar het zuiden af. Het kasteel werd voortdurend versterkt. In het midden van de 15de eeuw kwam het in het bezit van Michel de Croy, die er een vleugel in L-vorm liet aanbouwen. In 1624 verwierf Filips van der Burch het kasteel. In de 17de en 18de eeuw werd er nog het een en ander verbouwd, o.m. werd in 1720 de ingangstoren opgetrokken. In 1920 kocht kanunnik Puissant het kasteel om het te restaureren. In 1927 verkocht hij het, opnieuw aan een Van der Burch.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel deel van een stichting.
Naast zijn zeer interessante architecturale inrichting, bezit het kasteel een kapel met een fraaie Madonna, toegeschreven aan André Beauneveu, en een Verrijzenis van Christus, toegeschreven aan J. Dubrceucq. Voorts zijn er prachtige gotische schouwen, schilderijen en glaswerk. Het kasteel is thans nog gemeubileerd. De moestuin (17de eeuw) is een bezoek waard.

Ecaussinnes d'Enghien
Het Slot La Follie is een heel wat vreedzamer landkasteel, waarvan de defensieve rol al vlug naar het tweede plan werd geschoven. In de 15de eeuw kwam het in het bezit van de familie Van Orley. Bernard II van Orley huwde met Isabeau van Witthem en stierf in Burgos in 1506 in dienst van Filips I de Schone. Isabeau liet in 1528 een kapel bouwen die de overgangsstijl van late gotiek naar renaissance weergeeft. Er zijn glasramen en sluitornamenten. De naam 'La.Follie' is afkomstig van de spreuk: 'Qui en voelte de la Follie', een verwijzing naar een vergeefse belegering van de Brusselaars in 1448. Het kasteel heeft een rijke bibliotheek en wandtapijten, 17de eeuw.

Te Ecaussinnes-Lalaing staat ook een niet onaardige kerk.
Ze is interessant vanwege de aan Saint-Michel gewijde kapel. Deze kapel is door Michel de Croy in de eerste helft van de 15de eeuw gesticht. Ze bevat zijn mausoleum van plaatselijk granietsteen met zijn liggende beeld, 'Michel belle barbe'. In een andere kapel van dezelfde kerk herinnert een grafsteen aan Blandine Rubens, die overleed in 1606. Deze zuster van P.P. Rubens was gehuwd met Simon du Parcq, baljuw van de familie Lalaing. De in wit en zwart marmer opgetrokken grafsteen van Philippe van der Marck is in renaissancestijl.

Evenementen
Op Pinkstermaandag houdt men te Ecaussinnes-Lalaing een Gouter matrimonial, Verlovingskoffietafel. Meisjes ontvangen dan trouwlustige mannen op het stadhuis; er wordt stevig gegeten, gedronken en gedanst tot laat in de nacht.

Internet
:
www.ecaussinnes.be/
** Uw accommodatie  in België
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/België. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
 Algemene informatie over België