THUIN, provincie Henegouwen. Thuin ligt aan beide oevers van de Samber en was Luiks bezit sedert 888. Er is een boven- en een benedenstad, waartussen terrasgewijs tuinen zijn aangelegd die met elkaar verbonden zijn door een monumentale trap.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Eglise Notre-Dame-díel-Vaulx.
De Romaanse kerk in de benedenstad werd in 1895 gerestaureerd.

Remparts du Midi  
Van de stadsversterking zijn nog delen van de noord- en zuidwallen uit de 15de eeuw behouden gebleven. Bovendien is er nog de Notger-toren, een restant van de versterking uit de 10de eeuw.

Place du Chapitre
Vanaf dit plein in de bovenstad heeft men een prachtig uitzicht op de benedenstad en op de vallei van de Samber. Dominerend aanwezig is hier het 65 m hoge belfort, ooit toren van de collegiale kerk.

Omgeving  
Aulne
, 7 km NO, aan de Sarnber
Is de plaats waar Landelinus uit Lobbes in de 7de eeuw een abdij liet bouwen. In 1147 vestigden zich bier cisterciŽnzers van Clairvaux en bouwden een abdij die in 1794 werd verwoest. Tot de imposante ruines behoren het vlak gesloten koor en het dwarspand van de abdijkerk uit 13de eeuw. De abdijgebouwen uit de 18de eeuw en de prinsbisschoppelijke residentie bleven goed bewaard.

Lobbes, 4 km NW  
Had ook een benedictijnenabdij uit de 7de eeuw, gesticht door Landelinus, die eveneens in 1794 werd verwoest. De Sint-Ursmaruskerk is niet de abdijkerk. Die werd niet geschikt geacht om er mensen in te begraven. Dus besloten de monniken een aparte kerk voor het gewone volk te bouwen, die ook als bedevaartkerk voor de heilige Ursmarus, 713, kon dienen. Aldus verrees er op de heuvel een Karolingische kerk in de 9de eeuw. Eind 11de eeuw werd de kerk reeds vergroot; het oostkoor en de crypte dateren uit 1095, evenals de westtoren met een klein portaal. De vierzijdige spits van deze toren werd in de 18de eeuw gewijzigd en in 1860 door de bliksem getroffen. De spits werd toen domweg door een zadeldak vervangen.
De vieringtoren, die het hele silhouet van de kerk veranderde, dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is een kwalijke toevoeging.
De kerk heeft drie traveeŽn, drie schepen, transept en vlak gesloten koor. Alles is zeer eenvoudig, maar het blijft een bouwkundige puzzel. Het koor is hoger dan het schip en heeft fraaie arcaturen, gedragen door octogonale zuiltjes. De crypte onder het koor wordt gedragen door acht centrale pijlers en telt drie beuken en vijf traveeŽn. Enkel de vierkante pijlers zijn Romaans, de rest is gotisch. In de crypte bevinden zich o.a. een sarcofaag, vermoedelijk van de heilige Ursmarus, en een grafsteen voor Willem van Caulier. Er is hier tevens een put. Enkele beelden in de kerk zijn 17de-eeuws, de doopvont is 16de-eeuws.
Internet
: http://www.thuin.be/ 

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg