BINCHE , provincie Henegouwen De stad Binche heeft 12de-eeuwse stadsrechten en ligt in de Henegouwse Leemstreek, aan de Hene en de Samme.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.


Stadsmuren
De enige stadsommuring in BelgiŽ die volledig intact is gebleven. Ze bestaat uit 27 torens en een ruim 2000 m lange weergang, 12de eeuw.

Stadhuis
In renaissancestijl door Jacques Dubroeucq in 1554 herbouwd gotisch bouwwerk. In 1770 werden er grondige verbouwingen aangebracht door L.B. Dewez. Het interieur omvat nog fraaie zalen met vaandels en blazoenen. Bij het stadhuis hoort een renaissancebelfort, 16de eeuw, met een beiaard van 26 klokken.
 
De collegiale Saint-Ursmer-kerk
Is 15de-eeuws en bezit een marmeren doksaal, albasten beelden en een rijke kerkschat.
 
In het Musťe international du carnaval et du masque
is een verzameling Europese maskers ondergebracht.

Gilles, BincheEvenementen
Over de Gilles van Binche is veel geschreven. Tijdens de carnavalsfeesten staat de stad op haar kop. Op zondag is er al carnaval voor ruim 1500 dansers. Maandag komt de jeugd aan bod en de 'Vette dinsdag' is hťt feest van de Gilles van Binche zelf. De feestelijk uitgedoste, mannelijke dansers doen dan hun rituele passen, schudden met hun belletjes en gooien met sinaasappelen. Velen meenden in de bizarre kostumering van de Gilles een verwijzing te zien naar de Inca's van Peru. Die zouden te zien zijn geweest op het naburige kasteel van Maria van Hongarije, 1547. In feite dateert het carnaval van Binche uit de 14de eeuw.
 
Omgeving
Abdij Bonne-Espťrance, 6 km Z

Deze voormalige norbertijnenabdij, die in 1126 door Odo, een directe volgeling van de heilige Norbertus, werd gesticht, is thans een seminarie. De huidige gebouwen vertonen een 18de-eeuwse aanblik, maar dateren uit deze eeuw. Achter het vele stucwerk ontwaart men nog gotische structuren. De abdijkerk, met gotische toren, 15de eeuw, is eveneens 18de-eeuws. Ze werd gebouwd naar een ontwerp van L.B. Dewez.
Internet: http://www.binche.com   -  tourisme@binche.be  

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets