CHIMAY, provincie Henegouwen. Ligt in het uiterste zuiden van de provincie Henegouwen, aan de Eau Noire, de Eau Blanche en de Oise
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

† † †
    

Het was al in de 7de eeuw bekend als de hoofdplaats van de Fagne. De heerlijkheid was in het bezit van o.m. de geslachten Beaumont, Croy, Ligne-Arenberg, Hťnin en Cararnan-Chimay. In 1546 werd zij door de Duitse keizer tot prinsdom verheven.
Kasteel
Dit is na de brand van 1935 herbouwd in Henri-IV-stijl,
zoals het in de 16de eeuw door Karel van Croy was opgetrokken. In 1801 huwde prins Riquet-Caraman madame Tallien uit Parijs, de beroemde 'Notre-Dame-de-Thermidor'. Haar geest is nog steeds aanwezig in het kasteel, evenals enkele portretten van haar, o.a. dat van de Clervaux, kasteel Chimay 65 hand van Gťrard uit 1794, toen ze nog in de gevangenis van Robespierre zat. De partituren van de componisten Cherubini, Vieuxtemps en Auber, die hier als gast zijn geweest, liggen in de salon Tallien. De prinses liet naar het voorbeeld van Fontainebleau te Chimay een klein theater bouwen, dat in 1863 in een twijfelachtige neoclassicistische stijl werd verbouwd. Sedert 1959 worden er jaarlijks muziekfestivals georganiseerd. Het kasteel, met een park van 129 ba, bezit een Venus van Urbino van Titiaan.

Andere bezienswaardigheden
Behalve de cisterciŽnzerinnenabdij Notre-Dame-de-la-Paix, 1915, staat hier ook nog de collegiale
Saints-Pierre-et-Paul,
een gotische bakstenen kerk (16de eeuw) met een ouder witstenen koor. Hier bevinden zich grafmonumenten van o.a. Karel van Croy, kamerheer van keizer Karel V. Hij overleed te Chimay in 1552. In de eerste kapel rechts wijst een Latijns grafschrift op de kroniekschrijver Jehan Froissart, die hier als kanunnik in 1406 overleed.

Omgeving
Scourmont, 10 km Z
Hier ligt de Notre-Dame-de-Scourmont, een trappistenabdij die uit 1850 dateert; de kerk is uit 1949. De monniken brouwen er het bekende trappistenbier van Chimay.

Internet: http://www.chimay.be/

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
Algemene informatie over BelgiŽ.