SOIGNIES, provincie Henegouwen. Soignies, Ned.: Zinnik, ontstond samen met het klooster dat ca. 650 gesticht werd door Vincentius Madalgarius, Merovingisch landvoogd van Henegouwen en echtgenoot van de heilige Waldetrudis van Bergen. Met goedvinden van zijn vrouw werd hij monnik en stichtte op zijn domeinen in Soignies een klooster. Dat werd door de Noormannen verwoest en op instigatie van Bruno van Keulen als collegiale kerk opnieuw opgebouwd.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
Collegiale Saint-Vincent
Vanwege haar enigszins grimmige uiterlijk lijkt zij net een versterkte kerk. De kerk is in Schelderomaanse stijl opgetrokken en verschilt hemelsbreed met de Sainte-Gertrude van Nijvel. Soignies is op Doornik georiŽnteerd en heeft vaag Normandische invloeden. De kerk heeft een drieledige opstand met open tribunes. Het koor is vlak afgesloten en heeft twee traveeŽn niet het oudste kruisribgewelf van BelgiŽ.
In de middenbeuk valt de karakteristieke vensterverdeling op van 2 ramen per travee.  
Er is een vieringtoren en een westtoren, als Karolingische herinnering; deze werd in de 13de eeuw verbouwd. De lichtvensters in het middenschip zijn heel hoog aangebracht tegen de houten vlakke zoldering. Het transept heeft kruisribgewelven uit de 17de eeuw.
Er zijn verschillende kapellen gebouwd, o.m. die van Sint-Hubertus,
met het schrijn van Saint-Vincent. Recentelijk werd in de westtoren een beiaard met 47 klokken geÔnstalleerd. Bij de gotische kapittelzaal in de zuidelijke beuk sluit een Romaans gewelfde kloostergang aan. Het meubilair is 17de- en 18de-eeuws. Er zijn voorts een renaissancegestoelte, reliekschrijnen, retabels, grafstenen. De kerkschat is ondergebracht in de Hubertuskapel en omvat vooral edelsmeedwerk.

Andere bezienswaardigheden  
Het oude kerkhof, Vieux cimetiŤre; rue Henry Leroy, is thans een park met een Romaanse kapel, Oudheidkundig Museum, en enige oude grafstenen.
 
Evenementen  
Het reliekschrijn Saint-Vincent weegt 250 kg en wordt ieder jaar op pinkstermaandag in processie met militaire begeleiding rondgedragen, Grand Tour.

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg