ATH, Ned.: Aat,  prov. Henegouwen, met renaissance stadhuis en machtige Tour de BurbantLigt in de Henegouwse Leemstreek, aan de samenvloeiing van de Oostelijke en Westelijke Dender. In de middeleeuwen was het een heerlijkheid en zetel van een kasselrij, burggraafschap, die sedert 1136 bij Henegouwen hoorde.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies.
 Naar uw accommodatie.

 

    

Het centrum van dit eertijds belangrijke vestingstadje aan de Dender is de Grote Markt waar het renaissance stadhuis prijkt, in gezelschap van verscheidene 17e en 18e eeuwse fraaie huizen. Een 100 m lang, smal straatje, de rue du Gouvernement, leidt naar de trots van Ath, de machtige
Tour de Burbant,
de 23 m hoge slottoren met 3,70 m dikke muren,
van het overigens verdwenen, in 1150 gebouwde kasteel. Te bezoeken, met het daarin gevestigde lapidairmuseum. Rondom deze toren staan 15e en 16e eeuwse gebouwen.
Van de Grote Markt
|
gaat de rue des Gades
, met aan de rechterzijde oude huizen, naar de
St.
Julienkerk,
herbouwd na de brand van 1817. A
lleen het voorportaal, de massieve toren met klokkenspel en een deel van het koor zijn nog origineel. Een andere mooie kerk is de
St. Maarten

uit 1585, ten noorden van de Grote Markt, met ernaast een Calvarieberg (16e eeuw) met Granegging (eind 15e eeuw).
Het belangrijkste dat Ath aan de toerist te bieden heeft,
is de mogelijkheid uitstapjes naar op betrekkelijk korte afstand gelegen plaatsjes te maken, waar men interessante bezienswaardigheden zal vinden.
Ligt in de Henegouwse Leemstreek, aan de samenvloeiing van de Oostelijke en Westelijke Dender. In de middeleeuwen was het een heerlijkheid en zetel van een kasselrij, burggraafschap, die sedert 1136 bij Henegouwen hoorde.

Evenementen
De Reuzen van Ath zijn beroemd: het echtpaar Gouyasse trekt op de vierde zondag van augustus door de straten en beleeft er vele avonturen.

Omgeving
Cambron-Casteau aan de Dender, 10 km ten zuidoosten,
bekend om de in een mooi, ommuurd park gelegen ruÔnes van een CisterciŽnzer abdij die in 1148 gesticht werd. De 'Hoge Deur' geeft toegang tot de kerk met crypte uit de 12e eeuw. Vanaf de 56 m hoge toren prachtig uitzicht. Een monumentale trap in terrasvorm overbrugt de Dender, die door het park stroomt tussen fraai groen. Een oude molen, een mooie platanenlaan en toegankelijke onderaardse gewelven vervolmaken de vreugd.

Beloeil
, 58 m, 12 km ten zuiden.
Een dorpje welks enige maar dan ook waardevolle verdienste bestaat in de aanwezigheid van het prachtige Chšteau de Beloeil, de aloude residentie van de Prinsen de Ligne die hier al in 1311 hun zetel vestigden. In 1511 als burcht begonnen, werd het chateau in de volgende eeuwen steeds uitgebreid en verfraaid tot het in 1900 voor een groot deel in vlammen opging, waarbij de volledige inboedel echter uit de vuurgloed gered kon worden. De herbouw geschiedde in de originele stijl op de oorspronkelijke grondslagen, zodat het kasteel nu weer in zijn volle glorie prijkt.
De bijzonder mooie inrichting en meubilering,

alsmede de ongelooflijk rijke verzamelingen kunst en antiek welke men er kan bewonderen, zijn alleen al de moeite van een tocht naar Beloeil waard. Daarbij komen nog de beroemde, 120 ha beslaande tuinen welke tot de mooiste van BelgiŽ gerekend worden. Mooi aangelegde wandelpaden, grote waterpartijen (waarop men kan spelevaren), fonteinen, beeldhouwwerken, bronnen, prieeltjes en eeuwenoude bomen maken van Beloeil een sprookjesachtig park.
 
Ligt in de Henegouwse Leemstreek,
aan de samenvloeiing van de Oostelijke en Westelijke Dender. In de middeleeuwen was het een heerlijkheid en zetel van een kasselrij, burggraafschap, die sedert 1136 bij Henegouwen hoorde.

Attre, 8 km ZO
Bezit een zeer fraai gemeubileerd 18de-eeuws kasteel dat nog in perfecte staat verkeert. Er is o.m. de typische Chinese Salon waarvan de wanden en stoelen met gele, handgeschilderde zijde zijn versierd. De kamer in Louis-XV-stijl werd speciaal ingericht voor Maria-Christina, stadhoudster van de Oostenrijkse Nederlanden. In het park staat een vreemde 24 m hoge kunstmatige rots waartussen 1780 en 1788 gewerkt werd. Ze beval een labyrint van gangen. Men liet daar het wild in los en de genodigden voor 'de jacht' konden op die manier bijna niet missen.

ChiŤvres, 6,5 km Z
Bezit een laatgotische kerk Saint-Martin uit 1543, het Spaanse Huis, verblijf van de graaf van Egmont, 1560, een raadhuis uit 1782 en de Tour de Gavre, 14de eeuw. Buiten de gemeente liggen twee landelijke Romaanse kapellen: de Saint-Jean, 12de eeuw, en La LadriŤre, Kapel der Melaatsen, 1112.

Tongre-Notre-Dame, 7 km Z
bezit de kleinste basiliek van BelgiŽ, thans een classicistisch gebouw uit 1772. De bedevaart, in februari en september, ontstond rond een miraculeus Mariabeeldje uit ca. 1050. De kerkschat is zeer belangrijk maar wordt slechts in de maand september getoond. Hij bevat vele reliekhouders, 11de, 13de en 16de eeuw, en liturgisch vaatwerk. 

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets