BELOEIL, prov. Henegouwen
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburrg. Naar kaart met de provincies. Naar uw accommodatie.
 

Kasteel van BeloeilHet beroemde Kasteel en Park zijn een van de drukst bezochte pleisterplaatsen van BelgiŽ.
Beloeil is sedert 1311 in het bezit van het geslacht de Ligne. Het huidige kasteel, waarvan de oudste delen dateren uit 1682, werd voor het laatst in 1900 door brand geteisterd en in 1901 in zijn 18de-eeuwse staat heropgebouwd.
Het heeft een zeer rijke inboedel:
een collectie kunstwerken van de 15de tot de 19de eeuw, een bibliotheek van 25000 banden, een unieke collectie wandtapijten, o.a. Beauvais, Brussel, veel beeldhouwwerk en een grote collectie porselein. Gebruik makend van bestaande water- en bospartijen, bouwde Claude Larnoral II de Ligne de Franse tuinen. In de tweede helft van de 18de eeuw voegde zijn zoon Charies-Joseph de Ligne, 1735-1814, er nog een Engelse tuin aan toe. Het geheel van kasteel en park beslaat thans 60 ha. Charies-Joseph was een der eerste 'Europeanen' en een opmerkelijk vertegenwoordiger van de Verlichting. Goethe zei van hem dat hij 'de vrolijkste man van Europa' was.

Omgeving
Blaton, 12 km ZW
De Eglise-de-tous-les-Saints is een gerestaureerde 12de-eeuwse kerk in Schelderomaans. De toren is uit de 13de eeuw en heeft een bolvormige spits, 18de eeuw. Tijdens de restauratie, door Sirnon Brigode werd de toren afgebroken en opnieuw opgebouwd. In de kerk houten tongewelven en houten dakstoel. Het meubilair werd na de restauratie aangepast; er zijn o.m. prachtige heiligenbeelden.

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets