WALLONIň, Fr.: la Wallonie.
Naar provincie kaart BelgiŽ / Luxemburg, naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

Kaart van WalloniŽBenaming voor het Frans sprekende landsdeel van BelgiŽ, ten zuiden van de taalgrens, samenvallend met het Waals Gewest.
WalloniŽ omvat de provincies Henegouwen,   Luik ,   Namen ,   Luxemburg   en Waals-Brabant.
De benaming wallon, Waals,  slaat op het Romaans sprekende bevolking van de Bourgondische Nederlanden, dus tevens op het in Frankrijk liggende ArtesiŽ, het Kamerijkse en op Frans Henegouwen. Tot 1980 is WalloniŽ nooit een duidelijk omschreven politiek geheel geweest, maar steeds een streek waar Frans werd gesproken en die van de Germaans sprekenden wordt gescheiden door een grens, de taalgrens, die tot 1962 nooit geografische of politieke betekenis heeft gehad.

Waals Gewest, Fr.: Rťgion wallonne  
Deelstaat van BelgiŽ met als hoofdstad: Namen. Het gewest omvat het grondgebied van de provincies Henegouwen, Luik, Luxemburg, Namen en Waals-Brabant en valt samen met het Franse en het Duitse taalgebied. Het Waals Gewest, erkend in 1970, kreeg rechtspersoonlijkheid in 1980. Het heeft een eigen parlement voor gewestaangelegenheden, het Waals Parlement, en een eigen regering. De regering heeft haar zetel te Namen. Ze telt ten hoogste zeven ministers. Deze worden gekozen door, maar niet noodzakelijk uit het Waals Parlement. De regering duidt uit haar leden een voorzitter, minister-president genoemd, aan. Deze legt de eed af in handen van de Koning. De regering oefent de uitvoerende macht uit door middel van besluiten. Ze is als college en ieder van haar ministers verantwoording verschuldigd aan het parlement. Ze heeft recht van initiatief in het parlement en bekrachtigt de decreten .
Internet:
http://www.tec-wl.be/index.aspx?PageId=631734022642174032 Streekvervoer in WalloniŽ
http://users.swing.be/prehistoire_en_wallonie/ Prehistorie van WalloniŽ

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg