REPUBLIEK IERLAND, van oude kastelen tot mooie parken en onaangetaste natuurparken. Het klimaat in Ierland is mild en gematigd. In de zomer komen temperaturen tussen 15° C en 20° C het meeste voor.  In het voorjaar en in de herfst ligt de temperatuur zo rond de 10° C en in de winter wordt het er tussen 5° C en 8° C. Maak uw keuze

Ontdek Ierland Craic en gezelligheid
De stad Dublin Het Noordwesten
De Oostkust en de Midlands Het Westen
Rond rivier de Shannon Het Zuidoosten
Het Zuidwesten  
   
De tuinen in In de voetstappen van St. Patrick
Kasteelgeheimen  
   
Zie ook Noord-Ierland   Engeland,   Schotland,   Wales en Verkeersbureau Ierland
** Uw accommodatie in Ierland kunt U goed boeken via Booking.Ierland. Er zijn 793  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten Verdana> die** de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Dublin  -  Cork  -  Cloghran  -  Galway  -  Killarney  -  Limerick  -  Santry  -  Kilkenny  -  Waterford  -  Clondalkin   -  Swords  -  Shannon
Hotels in de populairste staten/provincies:

Clare  -  County Cork  -  Donegal County  -  Dublin County  - 
Voor meer, 18, regio's zie de site B.I..
Hotels op / nabij populaire luchthavens:
Ireland West Knock  (NOC)  -  Dublin (DUB)  -  Shannon (SNN)  -   
Voor meer, 11, luchthavens zie de site B.I..
Hotels in regio's
    
Inismaan, AranGeografie, bevolking en demografie
Het Ierse eiland is 486 km lang en 275 km breed; de totale grondoppervlakte is ongeveer 84.500 vierkante kilometer. Ierland is opgedeeld in vier provincies-Ulster, Munster, Leinster en Connaught -en in 32 counties (graafschappen). In de Republiek Ierland bevinden zich 26 van deze graafschappen, de overige zes liggen in Noord-Ierland.

De Ierse Republiek is een parlementaire democratie met als staatshoofd een president.
Noord­Ierland heeft zijn eigen regionale regering en maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk.
Op het hele eiland leven zo'n 5,7 miljoen mensen, ongeveer 4 miljoen in de Republiek en de overige 1,7 miljoen in Noord-Ierland. In Ierland wonen mensen van verschillende etnische groepen en met verschillende culturele achtergronden. De bevolking is gemiddeld erg jong. Meer dan de helft van de mensen is onder de 30.

Klimaat
Het klimaat in Ierland is mild en gematigd. In de zomer komen temperaturen tussen 15° C en 20° C het meeste voor.
In het voorjaar en in de herfst ligt de temperatuur zo rond de 10° C
en in de winter wordt het er tussen 5° C en 8° C. Sneeuw komt in Ierland zelden voor, een regenbui kun je er echter het hele jaar door verwachten. Meer informatie over het weer in Ierland is verkrijgbaar bij de Met Office, tel: +44 1344 855680
Ook Met Éireann Headquarters tel: +353 1 8064200 of www.weather.ie  geeft informatie.

Taal
Iers (Keltisch) en Engels zijn de twee officiële talen in de Ierse Republiek. Staatsdocumenten, wegwijzers en verkeersborden zijn tweetalig. In gebieden die bekend staan als de Gaeltacht is Iers de voertaal, hoewel iedereen die hier woont ook Engels verstaat en spreekt.
In Noord-Ierland is het Engels de officiële taal.
Toch zijn ook hier veel scholen en zomerkampen waar kinderen onderricht krijgen in het Iers. Ulster Scats, een taal die alleen in Noord-Ierland wordt gesproken, wint terrein en ondervindt vooral belangstelling van degenen die juist dit onderdeel van de nationale identiteit willen ontdekken.

Welkom op de Ierse wegen
.De bergweg buigt plotseling naar beneden waar bizar gevormde rotsformaties de grens aanduiden tussen land en zee.
In het binnenland is de weg omgeven door het intense groen van de weilanden en in de verte lokt het diepe blauw van een eenzaam meer. Op een heuvel steken wat witte huisjes scherp af tegen de onbewolkte lucht. Het is nauwelijks te geloven, maar je bent hier alleen. Waar elders in Europa vind je zulke rustige wegen te midden van zulk een schitterend landschap? Een autovakantie op z'n Iers is puur ontspannen.

Als u uw route voor een bepaalde dag bepaalt,
zorg dan dat u genoeg tijd neemt om uw bestemming te bereiken. Buiten de snelwegen en de tweebaanswegen - zogeheten dual carriageways - gaat het allemaal niet zo hard. Houd op gewone wegen rekening met een gemiddelde van 50 kilometer per uur.
In de Republiek Ierland staan de plaatsnamen op de richtingborden in twee talen:
in het Iers (Keltisch) en in het Engels. Afstanden zijn in kilometers aangegeven; dat geldt ook voor verkeersborden die maximum snelheden vermelden. In Noord-Ierland zijn richtingborden en verkeersborden in het Engels, maar hier en daar zijn ook aanduidingen te vinden in het Ulster Scats of in het Iers. Afstanden en snelheidsbeperkingen staan hier in mijlen vermeld.

Ierland heeft tegenwoordig een uitgebreid netwerk van moderne snelwegen en autowegen,
zelfs in minder drukke gebieden. Deze wegen verkeren over het algemeen in prima staat. Loodvrije benzine, diesel en autogas zijn overal verkrijgbaar. Vrijwel alle benzinestations accepteren de gangbare creditcards.
Als u uw eigen auto of camper meeneemt naar Ierland, controleer dan op uw groene kaart of de verzekering zowel in de Republiek Ierland als in Noord-Ierland geldig is.

De meeste autoverhuurbedrijven hanteren leeftijdgrenzen.
Bent u jonger dan 25 of ouder dan 70 dan is overleg vooraf met het verhuurbedrijf aan te raden. Wilt u een auto huren met een automatische versnellingsbak dan kunt u dat het best ver van tevoren laten weten. De meeste huurauto's zijn namelijk handgeschakeld. Bent u voornemens de auto ergens anders terug te brengen dan waar u hem heeft opgehaald, geef dit dan op bij uw reservering. Het verhuurbedrijf dient vooraf op de hoogte te worden gebracht als u de grens wilt passeren, dus als u zowel in Noord-Ierland als in de Ierse Republiek gaat rijden.

Verkeersregels
Wie wil autorijden in Ierland dient te beschikken over een geldig rijbewijs uit het land waarvan men inwoner is.
In Ierland rijdt men links. Het dragen van veiligheidsriemen voor- én achter in de auto is verplicht. Motorrijders en passagiers moeten een helm dragen. Streng wordt de hand gehouden aan regels voor alcoholgebruik en autorijden. Het beste is daarom helemaal niet te drinken als u nog moet rijden.
In de Republiek Ierland gelden de volgende maximum snelheden: 50km plu binnen de bebouwde kom, 80 km plu op buitenwegen, 100 km plu op belangrijke doorgaande buitenwegen (waaronder de meeste tweebaanswegen) en 120 km plu op snelwegen.

In Noord-Ierland geldt als maximum: 30 mijl plu (50 km.) binnen de bebouwde kom, 60 mijl plu (95 km) op buitenwegen en 70 mijl plu (110 km) op snelwegen, tenzij uiteraard anders staat aangegeven.

Neem rotondes altijd links.
Rijd vervolgens met de klok mee op de rechterbaan; ga pas naar links als u de rotonde weer verlaat. Verkeer op rotondes heeft voorrang.
Voorrang van rechts op gelijkwaardige kruisingen is in Ierland geen algemene regel. Op vrijwel alle kruisingen, zelfs bij de meest kleine weggetjes, geven borden aan of u al dan niet voorrang dient te
verlenen.
Bij oversteekplaatsen voor voetgangers betekent het gele knipperlicht dat aan voetgangers voorrang moet worden verleend. Heeft het oversteken plaatsgevonden, rijd dan voorzichtig verder.

Reizen naar Ierland
Vliegen
Meer dan 30 vliegmaatschappijen maken gebruik van de belangrijkste Ierse luchthavens in Dublin, Belfast, Cork en Shannon. Vanaf deze luchthavens wordt naar meer dan 70 buitenlandse bestemmingen gevlogen. Er zijn ook regionale luchthavens: Aran Islands, Belfast City, City of Derry, Donegal, Galway, Kerry, Knock, Sligo en Waterford. Ook hier vandaan kunt u veel bestemmingen bereiken. Om uit te zoeken wat voor u het handigst is gaat u naar www.ierland.nl of naar de website van de luchtvaartmaatschappij.

Varen
Varen naar Ierland is heel eenvoudig, want er zijn maar liefst zes grote veerhavens: Belfast, Cork, Dublin Port, Dun Laoghaire, Larne en Rosslare. Aan boord van de schepen zijn winkels, restaurants, tv lounges en bioscopen, terwijl kinderen kunnen beschikken over een eigen speelruimte en in de zomermaanden voortdurend op allerlei manieren worden beziggehouden. Bij het samenstellen van uw reis en het uitzoeken van welke haven voor u het meest geschikt is kunt u het best kijken op www.ierland.nl of op de website van de betreffende veerdienst.

** Uw accommodatie in het Verenigd Koninkrijk vindt u via Verenigd Koninkrijk.
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 120 landen. Booking geeft laagste prijs garantie!
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?
** Hoe maak ik een Printversie van de pagina"?