WALES, Cymru in het Welsh, beleef de legende. Wales beslaat een oud bergmassief dat in het noorden door Caledonische en in het zuiden door Hercynische plooiing ontstond.
Het gebergte sleet door erosie af. Hierdoor ontstonden op verschillende hoogten (600, 400 en 250 m) plateaus waar enkele hoge toppen bovenuit torenen, zoals de Snowdon (1030 m). De valleien liggen diep in het bergland verzonken, vooral in het zuiden, waar ze dwars door het steenkoolbekken van Glamorgan lopen en in de richting van het Kanaal van Bristol sterk afhellen.
** Naar uw accommodatie! 

Waarom Wales bezoeken? Buiten zijn en - sporten
Cardiff, hoofdstad Evenementen en Tradities
Gastvrijheid Historie
Informatie over Wales Steden en dorpen
Treinen, net even anders Tuinen, natuurlijk genieten
Graafschappen in Z.W. Wales  
Swamsea Bay Carmarthenshire
Pembrokeshire  
Bron: o.a. "Wales Vakantiegids" gepubliceerd door Wales Tourist Board
Zie ook Schotland  -  Engeland  -  Ierland  -  Noord-Ierland
Verkeersbureau is alleen per email nl@visitbritain.org te bereiken of telefonisch via (020) - 689 00 02.

** Uw accommodatie in Wales kunt U goed boeken via Booking.Wales
Er zijn 450  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed uw accommodatie vinden in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com
Wales, Cymru in het Welsh,   
is een van de drie naties die samen Groot-Brittannië vormen; de andere twee zijn Engeland en Schotland. Het is de kleinste van de drie, 20400 km2.

Wales en CardiffDe Welsh, een Keltische stam die in het bekken van Londen woonde,  
werden in de 5de en 6de eeuw door Angelsaksische indringers verslagen en geleidelijk aan naar het westen verdreven waar ze een toevlucht vonden in het hoogland dat voortaan met hun naam aangeduid werd. De nederlaag bij Chester bezegelde hun lot.

Door de overvloedige neerslag, de koele zomers en de schrale bodems,   
het resultaat van verwering, waren de bewoners van Wales tijdenlang gedoemd om zich met de extensieve schapenteelt op de heidegronden in leven te houden. Dit bestaan werkte de vorming van clans en de verspreide ligging van de nederzettingen in de hand.

De nationale eenheid van Wales komt pas in de 13de eeuw tot stand,   
maar dan is het al te laat. De koning van Engeland verovert het prinsdom namelijk in 1282-1285; sindsdien wordt de Engelse kroonprins met de titel prins van Wales aangeduid.

Het Welsh wordt, hoewel nog door een kwart van de bevolking gesproken, voortdurend verder naar het westen en noorden teruggedrongen.   
In Wales wordt alle moeite gedaan om de culturele identiteit van de bevolking in stand te houden middels lessen Welsh op de lagere school, uitzendingen in de landstaal op televisie en een jaarlijks festival voor poëzie en rederijkerskunst in het Welsh en Keltische muziek.

Het steenkoolbekken, de Glamorganvallei en de zuidkust omvatten driekwart van de bevolking en de industrie.   
De winning van steenkool is sterk teruggelopen. De staalindustrie beperkt zich nog maar tot twee grote productiecomplexen in Newport en Port Talbot, de verdere verwerking van nonferrometalen en de galvanisatie tot Swansea. Aan de kust bij Milford Haven staat de enige olieraffinaderij. Gelukkig kreeg de industrie door herstructurering dankzij buitenlandse, vooral Japanse, kapitaalinjecties weer nieuwe levenskracht, met name in de sectoren elektronica, audio- en videotechniek en optische vezels.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!