ENGELAND. Voor de komst van de Romeinen waren de Britse eilanden bevolkt met diverse stammen, waarvan de Kelten de sterkste waren. In 55 v.C. landden de eerste soldaten van Caesar. De Romeinen stichtten in 43 n.C. Londinium, de latere hoofdstad, koloniseerden het land en bleven tot 442 n.C. Na hen kwamen de Angelen en de Saksen. Het christendom werd in het zuiden verbreid door Augustinus, in het noorden door Ierse monniken.
Info Ver. Koninkrijk.
 Naar uw accommodatie.

Birmingham Brighton
Bristol , Kanaal van Bristol Bradford
Leeds Liverpool
Londen Manchester
Newcastle Gateshead York
Historische steden  
Diverse onderwerpen 
Avonduren Britse kustlijn
Britse musea Evenementen
Gastronomie Theater
Tuinen Verkeersbureau
Winkelen  
Graafschappen 
De Midlands Hertford, Buckingham en Bedford
Kent, Surrey en Sussex Canterburry, Brighton en Dover
Dorset, Hampshire en Kanaaleilanden Devon en Cornwall
East Anglia N-W van Londen, Oxford en Windsor
Yorkshire, Northumberland, Lake District
Zie ook: Schotland - Wales - Ierland - Noord-Ierland

    
Brits Toeristenbureau Ė VisitBritain 
VisitBritain is niet geopend voor publiek. U kunt alle informatie over Groot-BrittanniŽ vinden op de website: www.visitbritain.nl

Goed voorbereid op reis met www.visitbritainshop.nl 
VisitBritain heeft ook een webwinkel met producten voor uw reis naar Groot-BrittanniŽ zoals entreekaartjes, luchthaventransfers, erfgoedpassen, treinkaarten, openbaar vervoerspassen en kaartjes voor attracties. Bestel nu veilig online en krijg alles voor vertrek thuis gestuurd. Bespaar tijd en geld.

Brochures worden niet meer gemaakt door VisitBritain.  
Voor meer informatie over bepaalde regioís raden wij u aan gebruik te maken van de websites van de lokale/regionale toeristenbureaus. Op vele website kunt u brochures downloaden. Wij raden u aan een kijkje te nemen op:

www.visitengland.nl  -  www.visitwales.nl (Op deze website kunt u brochures bestellen)   -  www.londonandpartners.com

** Uw accommodatie in het Verenigd Koninkrijk  
kunt U goed boeken via Accommodaties/Booking/Verenigd Koninkrijk, Er zijn ca. 25.000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Londen  -  Edinburgh  -  Stansted Mountfitchet  -  Liverpool  -  Voor meer, 12, steden zie de site.
Hotels in de populairste regio's:
Cornwall  -  Cumbria  -  Devon  -  Dorset  -  Voor meer, 18, regio's zie de site. .
Hotels op / nabij populaire luchthavens:
Campbeltown (CAL)  -  Wick Airport (WIC)   -  Stornoway (SYY)  -  Voor meer, 12, luchthavens zie de site.
Hotels op e
ilanden in Verenigd Koninkrijk

Voor accommodaties in.Noord-Ierland (534), Booking.Schotland (5017), Booking.Wales (2687) en Booking.Ierland (3435)

Geschiedenis van Groot-BrittanniŽ 
Voor de komst van de Romeinen waren de Britse eilanden bevolkt met diverse stammen, waarvan de Kelten de sterkste waren. In 55 v.C. landden de eerste soldaten van Caesar. De Romeinen stichtten in 43 n.C. Londinium, de latere hoofdstad, koloniseerden het land en bleven tot 442 n.C. Na hen kwamen de Angelen en de Saksen. Het christendom werd in het zuiden verbreid door Augustinus, in het noorden door Ierse monniken.

In de 8ste en 9de eeuw brachten invasies van Vikingen en ScandinaviŽrs 
herhaaldelijk onrust in het Britse koninkrijk, dat door koning Egbert en zijn kleinzoon Alfred de Grote verenigd was en door de Deense koning Knut werd geconsolideerd.

Na de dood in 1066 van de laatste Angelsaksische koning, Edward de Belijder,  
claimde de NormandiŽr Willem de Veroveraar de Britse troon en versloeg zijn rivaal Harold in de Slag bij Hastings. De Normandische koningen reorganiseerden het rijk naar feodaal model en dwongen de Britten hun cultuur op. Het Frans, de taal van het hof, vermengde zich gaandeweg met het Saksisch, de volkstaal, en zo ontstond het Engels.
In 1154 arriveerde Hendrik II Plantagenet,  
een achterkleinzoon van Willem de Veroveraar, die door zijn huwlijk met Eleonora van Aquitaine heerser over de westelijke helft van Frankrijk was en tegelijk vazal van de Franse kroon.

Hendrik VIII kwam in conflict met de paus.  
Met de Act of Supremacy van 1534 verbrak hij de banden met Rome en proclameerde hij zichzelf tot hoofd van de Kerk van Engeland. De religieuze orden werden opgeheven, hun goederen geconfisqueerd; katholiek verzet werd de kop ingedrukt.

De bloedige regering van Maria Tudor bracht een tijdelijk herstel van het pauselijk gezag. 
Elizabeth, de dochter van Hendrik VIII en Anna Boleyn, volgde haar op in 1558. Haar regering van 45 jaar zou een glorietijd worden: Engeland bewees zijn oppermacht ter zee door in 1588 de 'onoverwinnelijke' Armada van Filips II van Spanje te verslaan, terwijl de verwerving van Virginia in 1584 en de oprichting van de Oostindische Compagnie in 1600 het koloniale tijdperk inluidden. Ook letteren en kunsten bloeiden op, met als dominante figuur de toneelschrijver Shakespeare.

Die periode van stabiliteit zette zich aanvankelijk voort onder Jacobus I,  
die als zoon van de Schotse koningin Maria Stuart de kronen van Schotland en Engeland bijeenbracht. Maar hij kreeg zowel problemen met de katholieken, wat culmineerde in het net op tijd verijdelde Buskruitverraad, als met de puriteinen, van wie velen naar Amerika emigreerden. De tweede Stuart-koning, Karel I, kwam in conflict met het Parlement. De burgeroorlog die toen uitbrak duurde van 1642 tot 1649; Karel I werd geŽxecuteerd en de monarchie werd afgeschaft. De puriteinse generaal Oliver Cromwell werd als Lord-Protector staatshoofd van de Commonwealth. Hij onderrukte elk verzet, ook in Schotland en Ierland, en ontbond het Parlement. Met de restauratie van de monarchie in 1660 brak een tijd aan van ontspanning en vrijere zeden; de puriteinen zagen de pestepidemie van 1665 en de brand van Londen in 1666 daarom als een straf Gods.

In 1688 moest Jacobus II, die zich weer tot het katholicisme had bekeerd  
en de katholieken bevoordeelde, naar het buitenland vluchten. De 'Glorious Revolution' bracht zijn dochter Maria en zijn schoonzoon, de Hollandse stadhouder Willem III van Oranje, op de troon. Hun ondertekening van de Bill of Rights in 1689 betekende het begin van de constitutionele monarchie.

De Vrede van Utrecht maakte in 1713 een eind aan de Spaanse Successieoorlog  
en gaf Groot-BrittanniŽ een sterkere positie tegenover Frankrijk. Twee parlementaire facties, de Tories - die de aristocratie vertegenwoordigden - en de Whigs - die opkwamen voor de gegoede burgerij ≠speelden een grote rol onder koningin Anna Stuart en haar opvolgers van het Huis Hannover, George I en II. Robert Walpole, vanaf 1721 de sterke man van de Whigregering, verlegde de politieke macht van de privť-raad van de koning naar het kabinet. Rond het midden van de eeuw verwierf Engeland nieuwe kolonies: IndiŽ en Canada. Laatstgenoemd land werd bij het Verdrag van Parijs van 1763 door Frankrijk afgestaan. De Britten verloren op hun beurt de kolonies in Noord-Amerika, die in 1776 hun onafhankelijkheid proclameerden.

De eeuwwisseling stond in het teken van de bedreiging die de Franse Revolutie en Napoleon  
voor de Engelse veiligheid opriepen. William Pitt Junior, regeringsleider onder George III, stortte zijn land in de oorlog. Toen de Slag bij Trafalgar (1805), de kustenblokkade en de Slag bij Waterloo (1815) de keizer ten val hadden gebracht, konden de Britten hun balance of powerpolitiek weer opnemen en door de aanwinst van een reeks eilanden tevens hun oppermacht ter zee bekrachtigen.

In 1837 besteeg Victoria de troon, die zij tot haar dood in 1901 zou bezetten.  
Het Victoriaanse tijdperk werd een periode van stabiliteit en welvaart. De conservatieve Disraeli en de liberaal Gladstone beheersten om beurten de politiek, terwijl in etappes een hervorming van het kiesstelsel tot stand kwam. In dezelfde periode werden de eerste wetten aangenomen die de schandalige situatie van de arbeiders, de slachtoffers van de IndustriŽle Revolutie, moesten verbeteren. De vakbonden werden gelegaliseerd en in 1900 werd de Labour Party opgericht. De kroning van Victoria tot keizerin van IndiŽ in 1876 was een glansrijk moment voor het imperialisme. Maar bet onvermogen om de Ierse kwestie tot een oplossing te brengen, nadat Gladstones voorstel om de Ieren zelfbestuur te geven was afgewezen, en de Boerenoorlog eind van Victoria's regering minder florissant.

De historie van de 20ste eeuw zal vooral in het teken staan van de beide wereldoorlogen, 
de oprichting van de Commonwealth, de toetreding van Groot-BrittanniŽ tot de Europese Gemeenschap de nog steeds onopgeloste Ierse kwestie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stuurden de Engelsen troepen naar om de Duitsers te bevechten. Tweede Wereldoorlog fungeerde Engeland opnieuw als bolwerk en later als bruggenhoofd voor de inval in het bezette Frankrijk van juni 1944. In de Slag om Engeland, de strijd in de lucht tegen Duitse bommenwerpers, toonden de Britten onder de bezielende leiding van Winston Churchill hun onverzettelijkheid.

De oorlog had ook ingrijpende gevolgen voor het Britse wereldrijk,  
dat omgezet werd in de Commonwealth of Nations. Het merendeel van de vroegere overzeese gebiedsdelen en kolonies klom binnen het kader van de Commonwealth stapsgewijs op tot de status van onafhankelijke natie, een proces dat in de jaren zestig werd voltooid.

De aansluiting bij Europa, een moeilijke keuze voor de op Amerika en de vroegere rijksdelen georiŽnteerde Britten,  
kwam tot stand in 1973 en werd in 1975 door een referendum bekrachtigd.
Maar de troebelen in Ulster, dat bestaat uit de noordwestelijke Ierse graafschappen die bij de stichting van de Ierse Vrijstaat in 1921 onder Brits gezag bleven, vormden een  ernstig probleem.

** Uw accommodatie in Noord-Ierland (534), Schotland (5017), Wales (2687) en Ierland (3435)

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets