Duitsland Info Voor de hierbij gepresenteerde ca 250 Duitse steden en regio's is o.a. een dankbaar gebruik gemaakt van de vaak niet meer verkrijgbare brochures: De charme van kleine steden in Duitsland, vol romantiek en cultuur; de brochure Bruisende steden in Duitsland, stedentrips 2007/2008;   Duitsland verrassend vakantieland;  Vakantie Boeken Duitsland; Duitsland te voet ontdekken; brochure Kastelen, parken en tuinen en nog vele andere bronnen. Vaak uitgaven van het Duits Verkeersbureau. Indien nog beschikbaar aan te vragen bij het www.duitsverkeersbureau.nl  Naar uw accommodatie!
 
* De uitbreidingen van met name "Bezienswaardigheden" zijn vaak aangevuld met gegevens uit:  Duitsland, Agon cultuurreisgidsen in kleur. Het boek is alleen nog sporadisch antiquarisch verkrijgbaar. Van Uitgeverij Agon is, zover ons bekend, geen URL, WAP of EMAIL bekend
* Verder veel tekst en afbeeldingen, kaartjes en interessante gegevens van brochures die ons, gevraagd en ongevraagd, worden en werden toegestuurd door VVV's en plaatselijke inwoners of bezoekers.

    

38 keer UNESCO-Werelderfgoed 
Wat hebben de dom van Keulen, het historische centrum van de Hanzestad Lübeck, slot Sanssouci in Potsdam en de Waddenzee met elkaar gemeen? Net als de Chinese Muur maken ze deel uit van het
UNESCO-Werelderfgoed.Verre reizen zijn niet nodig; in Duitsland is op maar liefst 38 unieke locaties werelderfgoed te vinden. En om al dit moois te ontdekken, hebben we acht prachtige routes voor u uitgestippeld. Klik hiervoor alle info. ( Bericht van: http://www.germany.travel/nl/index.html )

Acht prachtige routes door Duitsland  
Er is in Duitsland zoveel moois te zien! Om de keuze voor u te vereenvoudigen heeft het  Duits Verkeersbureau  
acht verschillende routes samengesteld die de 38 UNESCO-Werelderfgoedlocaties verbinden met een groot aantal andere toeristische bezienswaardigheden. U heeft de keuze uit acht mooie routes met klinkende namen zoals bijvoorbeeld: Kastelen en tuinen, Tussen Alpen en Bodensee en Natuurwonderen en trotse steden. Klik hier snel voor alle info. Wij wensen u alvast een goede reis!

Als het winter is in Duitsland!  
Het sneeuwt in grote delen van Duitsland! Er wacht wintersportfans een overweldigend aanbod, van klassieke winteractiviteiten als skiën en langlaufen tot stoere outdoorbelevenissen als snowkiten en rodelen. De Duitse wintersportgebieden zijn nog snel bereikbaar ook! Kom naar onze wintersportpagina's op
www.germany.travel/winter en maak meteen plannen voor een wintervakantie in Duitsland!   ( Bericht van: http://www.germany.travel/nl/index.html )

300 jaar Carl Philipp Emanuel Bach  
In o.a. Weimar, Hamburg, Leipzig en Berlijn wordt in 2014 uitgebreid stilgestaan bij de 300e geboortedag van Carl Philipp Emanuel Bach. De bekende zoon van Bach sr. werd op 8 maart 1714 in
Weimar geboren en was een begenadigd en buitengewoon veelzijdig componist. Er worden ca. 200 speciale concerten en evenementen in heel Duitsland georganiseerd. Klik hier snel voor alle info!  ( Bericht van: http://www.germany.travel/nl/index.html )

Reizen in/naar Duitsland  -  Attentie! belangrijke informatie altijd checken! 
De Duitse autosnelwegen hebben een lengte van in totaal rond 11.000 km en gelden als een van de modernste en meest efficiënte verkeersnetten. Meer dan 700 tankstations, wegrestaurants en hotels bieden 24 uur per dag een uitgebreide service. De autosnelwegen in Duitsland zijn voor personenauto's tolvrij. Het meevoeren van een waarschuwingsdriehoek en een Eerste Hulp kit is verplicht. Bij een ongeval of pech onderweg kunt u op alle wegen in Duitsland de hulp inroepen van de Duitse automobielclub ADAC. Voor leden van buitenlandse automobielclubs is de service gratis. Als documenten moet u altijd een geldig rijbewijs, het kentekenbewijs van de auto en een verzekeringsbewijs bij u hebben. Voertuigen die niet beschikken over een Euronummerplaat met geïntegreerd landenkenteken, dienen in het buitenland aan de achterzijde te worden voorzien van een sticker met het landenkenteken. Loodhoudende benzine is in Duitsland niet meer verkrijgbaar. Behalve normale dieselbrandstof wordt er ook biodiesel aangeboden. Ook het aantal gastankstations wordt in Duitsland steeds groter.

Tanken in Duitsland Benzine/Diesel

De volgende soorten loodvrije benzine kunt u tanken in Duitsland: Normaal (91 octaan), Super Bleifrei (95 octaan), Super Plus (98 octaan) en Diesel. De verkoop van benzine is niet aan vaste prijzen gebonden, zodat de prijzen kunnen variëren.

Auto met caravan/aanhanger

Om in Duitsland met uw auto+caravancombinatie (of aanhanger) harder dan 80 km/h en maximaal100 km/h te mogen rijden, heeft u een speciale vergunning nodig. De regels hiervoor zijn sinds eind 2005 versoepeld. U kunt nu voor een vergunning in aanmerking komen als de caravan met inbegrip van het laadvermogen het lege gewicht van de auto niet overschrijdt. Conform de 'oude' eisen moest de auto nog aanzienlijk zwaarder zijn dan de caravan. Een stabilisator op de caravan is niet langer verplicht, maar u moet dan wel beschikken over een anti slingersysteem. Indien u dit systeem wel heeft, is de stabilisator niet verplicht. Een belangrijke eis die wel blijft bestaan is dat uw auto moet beschikken over een ABS-rem systeem. Een nieuwe regel is dat de kogeldruk gelijk moet zijn aan het maximum dat voor de auto is bepaald of, als dat lager is, dan de maximum koppelingsdruk voor de carava n/aan hanger.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de ANWB, afdeling Advies&Expertise, tel. 070 3145070 of per e-mail aan:
caravaninfo@anwb.nl  .
Voor een keuringsafspraak en gedetailleerde informatie kunt u terecht bij de TÜV in Vaassen, tel. 0578 668233 of
www.tuv-nord.nl

Huurauto's
 
In de meeste steden en bij meer dan 40 treinstations kunt u vaak 24 uur per dag terecht bij firma's waaronder Sixt. Hertz en Europcar voor het huren van een auto. De hoogte van de kosten hangt af van het type auto waarvoor men kiest. Enkele firma's bieden een weekendtarief met een onbeperkt aantal kilometers. Op de door u aangeven plaats kunnen huurauto's voor u worden klaargezet: op de luchthaven, bij uw hotel of bij het station.

Verkeersregels 

In Duitsland gelden de algemene verkeersregels. Voor autovoertuigen zonder aanhanger en andere motorvoertuigen geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 100km/h. Op de Autobahnen en vierbaans snelwegen is de adviessnelheid 130 km/h, tenzij anders aangegeven. Binnen de bebouwde kom is de maximum snelheid 50 km/ho Het is verplicht om zowel achterin als voorin de autogordels om te doen. Voor kinderen tot 4 jaar is een kinderzitje verplicht. Voor kinderen tot 12 jaar en bij een lichaamslengte van minder dan 1,5 meter is een zitverhoger verplicht. Motorrijders moeten een helm dragen. De alcoholgrens ligt bij een promillage van 0,5. Wanneer er een hoger promillage tijdens een adem- of bloedtest wordt geconstateerd, moet u rekening houden met een zware straf. Tevens bestaat de mogelijkheid dat uw rijbewijs wordt ingenomen. Is een dronken bestuurder betrokken bij een ongeval, als veroorzaker of niet. wordt het alcoholgebruik als strafbaar feit gezien. Mobiel telefoneren tijdens het rijden is alleen toegestaan wanneer u handsfree belt.

Reizen met huisdieren
 

Wie huisdieren binnen de Europese Unie grensoverschrijdend mee op reis neemt, dient hiervoor In het bezit te zijn van een EU-huisdierpaspoort. Aan de hand van dit paspoort moet het huisdier duidelijk kunnen worden geïdentificeerd. Behalve gegevens over het dier en zijn bezitter moet het paspoort de aantekening van een dierenarts bevatten over een geldige inenting tegen hondsdolheid.
Het vervoeren van een hond in de auto
Vervoer uw hond dusdanig, dat deze bij onverwachte manoeuvres, zoals plotseling hard remmen, geen levend projectiel wordt en kans loopt zich te verwonden. De hond mag ook niet voorin bij de bijrijderstoel of op de schoot van de bestuurder vervoerd worden. Hij kan op de achterbank, voorzien van een speciale hondengordel. In de achterbak kan dit doormiddel van een opvangnet of een hek.
Valt mijn hond onder de agressieve hondensoorten? Let op: pitbull, Staffordshire terriër, Staffordshlre bullterriër en Bullterriër mogen In Duitsland worden ingevoerd, mits u met uw hond niet langer dan vier weken in Duitsland verblijft. Deze honden moeten altijd een muilkorf dragen. Ook moet u uw hond altijd aanlijnen (dit geldt voor alle rassen).

Winterbanden: particulieren 

In de Duitse wet staat niet expliciet vermeld dat winterbanden verplicht zijn. Wel is in de wet de regel opgenomen dat uw auto aan winterse weersomstandigheden aangepast moet zijn. Ofwel, bent u onderweg met zomerbanden en merkt u dat uw auto geen grip meer op de weg heeft, dan moet u uw auto aan de kant zetten en maatregelen treffen. Houdt u het verkeer op omdat uw auto niet aan de weersomstandigheden aangepast is, ook dan loopt u het risico beboet te worden. Deze boetes lopen veelal in de tientallen Euro's. Kortom, voordat u 's winters de Duitse wegen opgaat, is het raadzaam goed te kijken.

Winterbanden: vrachtverkeer 

Op de website van de Eigen Vervoers Organisatie (EVO) vindt u meer informatie over winterbanden en vrachtwagens:
www.evo.nl  > actueel > winterbanden in Duitsland. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de EVO: tel. 079-3467346 .
Voor veelgestelde vragen over winterbanden verwijzen wij u tevens naar de website van de ANWB:
www.anwb.nl

Noodnummers
 
Algemeen alarmnummer: 110 Brandweer en ongevallen: 112
(m.u.v. deelstaat Beieren, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saarland) Beieren, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saarland
(brandweer en ongevallen): 19222
Voor medische noodgevallen zijn na 18:00 uur en tijdens het weekend plaatselijke dienstdoende artsen beschikbaar.
NB: voor noodgevallen (medische spoed hulp, repatriëring) in het buitenland beschikt uw verzekeringsmaatschappij vaak over een. noodhulplijn/alarmnummer. Zorgt u ervoor dat u het telefoonnummer meeneemt op reis in het geval u hulp nodig heeft. In vele gevallen staat het nummer van noodhulplijn van uw verzekeringsmaatschappij op uw verzekeringspasje vermeld.

Reizen met de trein 

U kunt de meeste grote en middelgrote steden in Duitsland heel gemakkelijk en zonder vaak over te moeten stappen met de trein bereiken. Vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem kunt u met de hogesnelheidstrein ICE direct naar de grote steden in en rond het Ruhrgebied, naar Frankfurt (en met daar een overstap bv. ook naar Neurenberg en München) en verder tot het Zwitserse Basel reizen. Ook rijdt er een directe IC trein van Amsterdam naar Berlijn. Voor meer informatie over reizen met de trein naar en in Duitsland kunt u contact opnemen met de Treinreiswinkel in Leiden, Oude Vest 7, 2312 XP Leiden, tel: 071 5137008 of de Treinreiswinkel in Amsterdam, Singel 393, 1017 WN Amsterdam, tel: 020 524 45 60 of via
www.db-nederland.nl .

Reizen in Duitsland met het openbaar vervoer
 
Binnen de steden in Duitsland en in de nabije omgeving zijn vele bestemmingen eenvoudig bereikbaar per tram, bus en metro. In de grote steden rijden er 's nachts nachtbussen. Voor alle openbare vervoersmiddelen en de kortere treintrajecten moeten tickets gekocht worden bij de daarvoor bestemde automaten. Voor trams en stadsbussen gelden geen vaste prijzen, zodat de prijzen kunnen variëren. De ritprijs is namelijk afhankelijk van de afstand en het aantal tariefzones. Verblijft u ergens gedurende meerdere dagen, dan is het raadzaam om geen losse kaartjes te kopen maar bijvoorbeeld een weekkaart of een kaartje dat gedurende meerdere dagen geldig is. Reist u zonder geldig vervoersbewijs dan kunt u hiervoor een boete krijgen (minstens € 30, - per persoon). Let u op dat u bij wagens zonder conducteur uw kaartjes bij automaten, bij de haltes en bij de tram­ of busbestuurder verkrijgt. In de plaatsen met een treinstation vormen busdiensten een aanvulling op het treinverkeer. De Europa-Bus-Dienst biedt toeristen speciale lijndiensten op bijzonder interessante routes aan.Vliegen met Airberlin
 

Contactgegevens / Postadres Saatwinkler Damm 42-43 - 13627 BERLIJN - Telefoon 0900 737 8000 - Fax 0049-3041021003 - Website
www.airberlin.com 

Activiteiten,
 
airberlin is een van de toonaangevende luchtvaartmaatschappijen in Europa. De gerenommeerde airline vliegt met een jonge, moderne vloot naar bestemmingen over de hele wereld. Het routenetwerk omvat ca. 170 bestemmingen in 40 landen. Dat biedt ruim perspectief – niet alleen voor vakantiegangers en stedenbezoekers maar ook voor zakenreizigers. Vanaf de dicht bij de grens gelegen Duitse luchthavens, waaronder luchthaven Düsseldorf International, bestaat het aanbod uit steden en vakantiebestemmingen in Europa en Noord-Afrika. Bovendien wordt naar tal van verre bestemmingen gevlogen, waaronder non-stop naar de VS en de Caribbean. Door de toetreding tot de mondiale luchtvaartalliantie oneworld is het aanbod nog eens aanzienlijk vergroot. Ook door de strategische samenwerking van airberlin met Etihad Airways is het aantal verre bestemmingen fors uitgebreid. Etihad Airways vliegt o.a. naar het Midden Oosten, Afrika, Azië en Australie

Duitsverkeersbureau i
n NL  
Postbus 12051 - NL-1100 AB Amsterdam - Telefoon: 020 - 697 80 66 - Telefax: 020 - 691 29 72
E-mail:
duitsland@d-z-t.com  Internet: Duits, verkeersbureau, nl/ 
Toeristische inlichtingen sites zijn:
* www.deutsche-staedte.de  -  * www.fremdenverkehr.de  -  * www.info-germany.de  -  * www.urlaubstrip.de  -  * www.hallo-urlaub.de   -  * ww.deutschlandtouristik.de  -  * www.pro-tourismus.de

Kleine en historische steden.  
Plaatsen vol charme en charisma
Zij zijn de heimelijke sterren onder de Duitse steden - natuurlijk kunnen zij niet wedijveren met grote steden vol bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld Berlijn, Hamburg of Keulen. Maar daarvoor in de plaats hebben zij andere, niet minder interessante voordelen. Wij hebben het hier over kleine en historische steden in Duitsland, die bruisen van charme en charisma en vaak ook nog een interessant, historisch verleden hebben.
Hier vind je historische stadskernen met oude gebouwen en een charmante sfeer: kortom, een kleine stad om helemaal verliefd op te worden!
De kleine steden in Duitsland zijn al eeuwenlang echte sieraden met de mooiste facetten!
 
Middeleeuwen en moderne tijd - uit deze spannende combinatie halen ook de kleinere steden hun dynamiek. Daarbij hebben zij allemaal zo hun eigen gezicht - elk met een heel eigen identiteit. Er zijn mondaine kleine steden zoals Baden-Baden en de universiteitsstad Tübingen, steden als Fulda met een hele wijk vol barokke gebouwen, beroemde kuurplaatsen, waarin momenteel de wellness hoogtij viert. De kleinere steden in Duitsland zijn door hun veelzijdige bouwkunst en stijlen uniek te noemen.
Dat geldt voor
Xanten in het westen met haar Romeinse opgravingen, voor Görlitz met behouden gebleven gebouwen uit alle eeuwen in het oosten, aan de Noordzee de maritieme Hanzesteden en in het zuiden Lindau op het drielandenpunt aan de Bodensee. Elke stad is een wereld op zich, waar veel te beleven valt.

Belevenissen voor klein en groot
 
Bezienswaardigheden en hoogtepunten van een eeuwenoude cultuur vind je als het ware op elke hoek van de straat: burchten en kastelen, kerken en kloosters, historische steden met stadsmuren, poorten en torens, met oude patriciërshuizen in romantische straten en steegjes. Steden in het
Oosten zoals bijvoorbeeld Luckau en Freiberg verrassen door hun kernachtige details: zo pronkt de stad Freiberg met haar wereldberoemde Silbermann orgel de historische markt van tuinenstad Luckau met zij prachtige gevels is ideaal te gaan winkelen. Heel anders is het weer in de kleinere steden rond Berlijn: daar kun je tijdens middeleeuwse stadsfeesten, zoals het enorme evenement van de Kasteelnacht in Potsdam jeuitstekend vermaken. Maar concerten in dorpskerken hebben zo hun eigen charme.

In het spoor van de Oudheid en de Middeleeuwe
n
 
De Romeinen wisten al d
at het in het westen van Duitsland goed toeven was. Later
 droomden hier romantici van een idyllische wereld.
En ook nu voel je je hier op je gemak. Kunst- en cultuurhistorie, herinneringen aan beroemde persoonlijkheden en toeristische hoogtepunten treffen de geïnteresseerde bezoekers overal aan. Zoals bijvoorbeeld in de 1000 jaar jonge stad
Soest, waar middenin het bruisende stadscentrum in de oudste uitspanning van Westfalen, het Pilgrimhaus, een tijdloze goede sfeer heel vanzelfsprekend is.
In Xanten aan de benedenloop van de Rijn gaan ze nog verder in de tijd terug en wel 2000 jaar: een ontwikkeling die reikt van de antieke Romeinse stadscultuur tot een van de jongste landschappen voor vakantie en vrije tijd. Overal in het westen liggen idyllische dorpen en levendige kleine steden zoals
Lemgo in Westfalen en Tecklenburg in het Teutoburger Woud. Prachtige rivieren zoals de Lahn, waaraan de Dom van Limburg opdoemt en waar ook Wetzlar, Goethe's "Werther stad" te vinden is. De Rijn en de aangrenzende landschappen presenteren zich majestueus. Al eeuwenlang stroomt hij als een blauw lint door de mooiste landschappen van Duitsland zoals de Rheingau en de Pfalz. Hij wordt omzoomd door romantische burchten en vitale kleine plaatsjes zoals Rüdesheim en Ingelheim met hun vrolijke wijnschenkerijen.

De charme van de veelzijdigheid
 
Het zuiden is vanwege het grote aantal landschappelijke-, kunsthistorische-, stedenbouwkundige- en folkloristische aantrekkelijkheden, bijzonder veelzijdig te noemen. In de kleinere steden vind je een moderne elegantie in combinatie met typische Biertuin-idylle en wijnlokalen met oude gewelven. Van het Wirtshaus in het dorp tot sterren restaurants in de stad, van blank geschuurde houten tafels tot exclusieve tafeldecoraties, geniet men hier van het goede leven. En wie liever wat meer over techniek wil weten: Duitse Technische­en Automusea zijn hier wel heel goed vertegenwoordigd. Romantische stadjes zoals
AaIen en Eberbach, internationale universiteitssteden zoals Tübingen worden afgewisseld door mondaine kuurplaatsen zoals Baden­Baden en culturele hoogtepunten zoals Meersburg aan de Bodensee en de UNESCO stad Bamberg en het verrukkelijke stadje Rothenburg ob der Tauber vragen er als het ware om ontdekt te worden.

Idyllische plekjes
 
De
Romantische Route biedt de reizigers de rijkdom van de geschiedenis van het Avondland van de Main tot aan de Alpen. Inspirerend en tegelijkertijd fascinerend glijden steden en markten, kloosters en burchten en de glasblazerijen aan de Donau voorbij. Daar ligt ook de Romeinse stad Regensburg en liggen de stadjes Straubing, Landshut, Passau en het barokke Säulen ingebed in idyllische plekjes.

Historische stad
Ro
ttweil
 
De inwoners van Rottweil houden van hun historische stad. Dit ligt niet alleen aan de prachtige coulisse van statige patriciërshuizen, speelse erkers en prachtige uithangborden, maar ook aan het culturele leven, dat hier net zo weelderig is als in welke andere stad van deze grootte ook. Middeleeuwse gebouwen, het spel van de fontein, het beieren van de kerkklokken vormen de aantrekkelijke achtergrond van het bruisende leven in Rottweil.
En omdat de inwoners zoveel van hun stad houden,
verheugen zij zich erop om aan hun gasten, de steegjes en straa
tjes, musea en wijnhuizen, maar ook de indrukwekkende kerken en de mooiste gotische toren tussen Parijs en Praag, te laten zien. Evenals de kunstschatten en andere getuigen uit vervlogen eeuwen en het levendige, harmonieuze samengaan van oud en jong.
Tourist-Information
Hauptstrasse 21
 -  78628  Rottweil  -  Telefoo
n 0741/494-280 www.Rottweil.de

Brühl, stad van cultuur, recreatie in het Rijnland
 
De stad Brühl heeft een groot aantal culturele en historische bezienswaardigheden. Ingebed in een land­schappelijk aantrekkelijke omgeving liet keurvorst Clemens August twee kastelen bouwen. De kastelen Augustusburg (1725) met het imposante trappenhuis van de hand van Balthasar Neumann en het slotpark en Slot Falkenlust (1729) werden in 1984 opgenomen op de UNESCO lijst van cultureel­en natuurerfgoed.
Het recreatiepark Phantasialand,
prachtige meerlandschappen, een historisch stadscentrum met een gastronomische veelzijdigheid, het Museum van Hedendaagse Geschiedenis en nog veel meer andere interessante items, maken een bezoek aan deze Rijnlandse, zevenhonderd jaar oude stad, werkelijk de moeite waard.
De vlakbij gelegen steden
Keulen, Bonn en Aken,
het aangrenzende Natuurpark Kotten forst - Ville en het dal van de Rijn completeren het veelzijdige aanbod voor vakantie en vrije tijdsbesteding.
Sinds september 2005 heeft Brühl nog een andere cultureel hoogtepunt te bieden.
Het Max Ernst Museum ter ere van de in Brühl geboren surrealist en dadaïst werd toen geopend. De collectie bestaat voor meer dan 90 procent uit alle beelden en grafieken van de kunstenaar en omvat ook nog een omvangrijke fotocollectie.
Informatie: tourismus@bruehl.de  -  www.bruehl.de

Op naar de :"Bergische Drie", zie aldaar 
Met de zweefbaan door Wuppertal rijden en onder de Müngstener brug tussen Solingen en Remscheid de zwefveer bewegen.
Maar ook shoppen en culturele tochten in de diverse stadsdelen ondernemen of langs de Wupper naar kasteel Burg door weiden en bossen wandelen.

info@bergisches-Iand.de  -  Tel. +49 (0) 202 -19433  -  Fax +49 (0) 202 - S63 8052

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
 

 ** Hoe maak ik een
printversie van de pagina"?
 ** Door
tekengrootte  te wijzigen kunt u de leesbaarheid van de tekst sterk verbeteren. 
 ** Voor
algemene info over Duitsland, zie aldaar.
 **
Kaart met de mooiste vakantieregio's