GÖRLITZ, tips: Görlitzer Stadswacht - Görlitzer Nachtwacht - Agnete Fingerin - Levendig Sonnenorgel - Oberlausitzische Wetenschappelijke Bibliotheek - meest oostelijke stad van Duitsland.
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Görlitz, stadspanoramaMidden in het hart van Europa ligt de meer dan 930 jaar oude stad Görlitz.
Vanwege de geopolitieke ligging aan de grens met polen heeft deze stad een bijzondere erkenning als Europastad Görlitz/Zgorzelec verworven. Indrukwekkende bouwkunst met architectuur uit de laatgotiek. renaissance, barok, bloeiperiode en Jugendstil bepaalt het gesloten stadsbeeld en herinnert aan de rijke historie van de voormalige textiel- en handelsstad. Meer dan 4000 gebouwen vallen onder Monumentenzorg.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen 100 km ten oosten van Dresden.
Per auto: uit westelijke richting: A4 uitrit Görlitz, uit noordelijke richting A15, uitrit Roggosen en Forst, van daar 80 km via de B115 tot Görlitz.
Per trein: via Dresden, Berlijn.
Luchthaven: Dresden, 100 km.

Bijzondere tips
 
Een heel andere vorm van rondleidingen:
* Görlitzer Stadswacht
Rondleiding door het middeleeuwse Görlitz met een bijzondere gids in historisch kostuum, die op een geestige en koddige manier vertelt over de historie, sagen en anekdotes. Na afloop een lekker glaasje.
* Görlitzer Nachtwacht
Rondleiding in de avond met een gekostumeerde gids door de romantisch verlichte oude binnenstad.
* Agnete Fingerin
Wandeling met een van de bekendste vrouwenfiguren uit het middeleeuwse Görlitz door het 'Handwerk' - de oeroude plek van de Görlitzer Textielindustrie.
* Levendig Sonnenorgel
Orgel punkt 12- 30 min. orgelmuziek met meditatie en informatie op het beroemde Sonnenorgel in de Peterskerk - elke donderdag en zondag om 12.00 uur, november t/m maart alleen op zondag.
* Oberlausitzische Wetenschappelijke Bibliotheek, laatbarokke houten boekenkasten gevuld met bibliofiele schatten in een van de mooiste bibliotheken van Duitsland.
* Ontmoeting op de 15e meridiaan, de graadmeter voor de MET - een populaire ontmoetingsplek waar veel inwoners van Görlitz elkaar ontmoeten.
* Genieten van historische gastronomie De Silezische keuken - een culinaire reis door de typische regionale menukaart biedt een ongekend aantal specialiteiten die volgens originele recepten, als onderdeel van de moderne Görlitzer historie, worden bereid. 


Bezienswaardigheden
 
Görlitz, raadhuistrap met katheder en Vrouwe Justitia* Een van de kenmerken van de stad is het Raadhuis met een buitentrap en Vrouwe Justitia met geblindeerde ogen, en de Arcades, een architectonische bijzonderheid.
* De schilderachtige oude binnenstad met kronkelige steegjes en rijk versierde façades nodigt uit om een ontdekkingsreis door het verleden te gaan maken; door de voormalige opslagruimtes van de Görlitzer kooplieden - getuigen van het verleden van de stad als bloeiend handelscentrum, restanten van de voormalige stadsvesting en vestingtoren die toegankelijk is.
* Een van de meest interessante barokke bouwwerken is het Napoleon-huis.
* In de kerk van de Hl.Drievuldigheid kan men het waardevolle Görlitzer kerk- en kunstbezit bewonderen. Hier is tevens een kerkcafé.
 
Görlitz: Het Heilige Graf* Heilige graf
Aan het einde van de 15e eeuw gaf de toenmalige burgemeester van Görlitz opdracht om iets heel bijzonders te bouwen: een natuurgetrouwe, kopie van het Heilige Graf in Jeruzalem.
* De indrukwekkende bebouwing in Jugendstil vormt een aantrekkelijk contrast met de historische oude binnenstad, o.a. Jugendstil Warenhuis, Strassburg Passage, Stadthalle, Synagoge.
* Vanaf de uitkijktoren op de Görlitzer huisberg, de Landeskrone, 420 m, heeft men een prachtig uitzicht en bij helder weer zelf tot aan het Reuzen- en Isergebergte.

Culturele tips, musea
 
* Voor liefhebbers van kunst- en cultuur heeft Görlitz een veelzijdig aanbod: Het Silezische Museum laat in de expositie 'Op zoek naar Silezië", collecties uit 5 eeuwen zien.
* De geschiedenis van stad en wetenschap vindt men in de 3 expositiecentra binnen het Cultuur-Historisch Museum: Barokhuis Neissstrasse 30.
* Reichenbacher Toren, Kaisertrutz.
* In het Speelgoedmuseum kan men alles te weten komen over de historie van het speelgoed sinds 1850.Evenementen
 
Een groot aantal gevarieerde manifestaties nodigen uit om samen met de Görlitzer gemeenschap op de binnenplaatsen en straten van de historische binnenstad mee te feesten:
* mei, Jazz-Dagen Görlitz
* Juli, internationaal Straattheater Via Thea.
* Juli, internationale Kunst Zomercursus. Hoogtepunt is de lange NonoNacht, waar de 'Prometeo' van de componist Luigi Nono in de gehele binnenstad zal worden opgevoerd.
* Juli, Silezische Landlopersmarkt.
* Juli/aug., dreiklang. Drie culturen,  een feest: een muzikaal feest in het prachtige landschap met bijzondere kunstenaars in samenspel met diverse culturen.
* September, Open Monumentendag.
* September, feest van de oude binnenstad.
* December, Kerstmarkt.

Shopping en gastronomie
 
Winkelen in het Jugendstil-centrum en de ambachtlieden over de schouder kijken - design sieraden, porselein beschilderen, Galerie met typisch streekgebonden textiele voorwerpen - , maandelijkse rommelmarkten.
Culinair: Landskronbier uit de meest oostelijke privé brouwerij van Duitsland, Görlitzer 'lief- desparels', Görlitzer "Geister” -vruchtenschnaps in combinatie met Görlitzer legendes en Silezische keuken.

Excursiemogelijkheden
 
* Ten zuiden van Görlitz - Klooster Marienthal, 18 km - 750 jarig kloostercomplex in het Idyllische dal van de Neisse - Zittauer Gebergte, 40 km, met smalspoorbaan.
* Ten noorden van Görlitz - Cultuureiland Einsiedel, 16 km, met speelse verbindingen tussen kunst, cultuur en natuur - een avontuurlijk, overwegend   ondergronds speellandschap met kunstgalerie en uitstekende gastronomie.
* Ten westen, van Görlitz - Museumdorp Markersdorf, 8,km, ca.250 jaaroude vierzijdige boerderij met informatie over de levenswijze in deze regio rond 1900.
* De ideale ligging op het drielandenpunt Duitsland. Polen en Tsjechië maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk de steden Praag en Breslau te bezoeken, maar ook het Reuzen- en Isergebergte liggen binnen handbereik. Dagtochten worden ter plaatse aangeboden

Service voor de gasten
 
Uitgebreide service bij advisering, vormgeving en organisatie van verblijfarrangementen.
Bustochten door Saksen, Silezië, Bohemen en verder.
Bemiddeling van gidsen en reisleiding.
Weekeindarrangementen 'voor individuele gasten.
Openbare rondleidingen door de stad.

Görlitz Tourismus & Marketinggeselischaft mbH Görlitzinformation,

Obermarkt 29, 02826 Görlitz. -  Tel.: +49(0)3581/4757-0 Fax: +49 (0)3581/475727  -  E-mail:  info@g-tm.de   Internet: www.g-tm.de 

** Voor uw accommodatie in Görlitz zie Hotels/Booking/Gorlitz Aanbevolen worden:
Hotel Meridian In the middle of the centre but also quietly located, an art nouveau villa of 1869 is looking forward to your visit
Hotel Pension Nino ligt in het historische hart van Görlitz en biedt ruime, lichte kamers en alle smaken van de Italiaanse keuken, zoals Italiaans ijs en koffie.
Gästehaus Lisakowski This family-run guest house in the centre of Görlitz is only about 500 metres from the train station. It offers Wi-Fi, daily breakfast, and free parking.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets