DE BODENSEE, een internationaal vakantieparadijs en een meer van superlatieven.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

    

Maritieme flair in het zuiden. Het Bodenmeer, Bodensee, biedt de combinatie van een maritieme sfeer met de bekoring van het omringende Vooralpenlandschap. De op twee na grootste binnenzee van Europa grenst aan drie landen. Het vakantieparadijs Bodenmeer is al net zo internationaal en gevarieerd. Een unieke lichtval, zeilen die verdwijnen aan de horizon, palmbomen langs de oevers, wijngaarden en boomgaarden met appelbomen op de glooiende heuvels rond het meer. En daarachter, op slechts een steenworp afstand, de toppen van de Alpen met de wandel- en skigebieden. De vakantieregio Bodenmeer beslaat in Zuid-Duitsland meer dan 500 km2. Van de 273 km lange kustlijn hoort een derde bij Zwitserland en Oostenrijk; twee derde is Duits grondgebied.

Bodensee, wandelkaartWandelroute rond de Bodensee 
Bezienswaardigheden, zie de kaart
1. KONSTANZ - 2. BLOEMENEILAND MAINAU - 3. REICHENAU  - 4. OPENLUCHTMUSEUM NEUHAUSEN OB ECK - 5. KASTEELRUÏNE HOHENTWIEL  -  6. SLOT SALEM  - 7. PAALWONINGMUSEUM - 8. SLOT MONTFORT MET TOREN - 9. MEERSBURG

Route
 

De route loopt langs de Bodensee. U kunt in elke plaats langs de route beginnen en eindigen, bijvoorbeeld Meersburg of Konstanz.
De Bodensee-Rondweg loopt als een rode draad om dit schitterende meer.
Zo'n 300 kilometer lang wandelt u langs de bonte oevers met hun bloemen en bossen. De weg voert door stadjes en dorpen, weiden en wouden, bijzondere cultuur- en natuurlandschappen, langs burchten en ruïnes. Neem er de tijd voor, want die zult u nodig hebben!

Rond de Bodense
e is zo veel te zien dat u voor uw wandeling heel wat dagen extra kunt uittrekken,  

U kunt naar believen kastelen in- en uitlopen, kerken bezoeken, galerieën bekijken, wijn proeven of openluchtmusea bezichtigen
Tochten op het me
er en zelfs door de lucht per zeppelin vallen onder het enorme aanbod aan recreatiemogelijkheden.

Je zou bijna vergeten dat de Bodensee ook een ongeëvenaard wandelgebied is.
 

Het landschap is door de eeuwen heen gecultiveerd met tuinen, wijngaarden en parken, maar er zijn ook beschermde riet- en veengebieden met een unieke flora en fauna Bij Schaffhausen komt
u langs de grootste waterval van Europa, een schouwspel dat u niet mag missen. De weg voert gedeeltelijk door Oostenrijk en Zwitserland, waar ook van alles te beleven valt.

Op uw rondwandeling heeft u alle vrijheid,
 

want u kunt niet alleen kiezen waar u aan de rondwandeling be
gint, maar ook hoe ver u op een dag loopt; onderweg komt u overal hotels en andere overnachtingsmogelijkheden tegen, in allerlei soorten en maten. De restauranties zijn al even talrijk, serveren allerlei lekkers uit de streek: vis, fruit en uitstekende wijnen. Daar komt u van bij, zodat u de volgende dag weer vol energie op pad kunt.

Openbaar vervoer
:  

De meeste plaatsen zijn per bus en/of trein bereikbaar.
Markering: bordes met het logo van de Bodensee-Rundweg, een blauw rondje met een zwarte pijl eromheen, tegen een witte achtergrond.

Prachtige steden en eilanden:  

de historische hoofdstad Konstanz, Friedrichshafen,
Bregenz, Tettnang, het tussen de wijnhellingen gelegen Meersburg, Wasserburg en Lindau met zijn chique haven. In Überlinqen, dat beschut op een zuid helling ligt, kun je heerlijk relaxen aan het water. Tropische eilanden Reichenau en Mainau.

Een absolute aanrader is een
bezoek aan het eiland Reichenau.  

Dit eiland staat
sinds november 2000 op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege zijn unieke middeleeuwse klooster- en kerkgebouwen. Is ook de groenteleverancier van de streek. Het ensemble van drie middeleeuwse kerken uit de Romaanse stijlperiode met een kloostercomplex is een heel bijzonder monument van de sacrale bouwkunst uit de 9e tot 12e  eeuw.

Het eiland Mainau: over de brug kom je van het vasteland rechtstreeks in het paradijs.
 

Mainau lijkt een drijvende Hof van Eden met in de lente miljoenen narcissen, hyacinten en tulpen, in mei en juni meer
dan 800 rozen soorten op de 'Wildrosenpromenade' en in de Italiaanse rozentuin en in de herfst meer dan 280 soorten dahlia's. De familie Bernadotte, rechtstreeks familie van het Zweedse koningshuis, heeft hier in enkele decennia prachtige parken en tuinen aan laten leggen, met zelfs palmen en sinaasappelbomen, gigantische reuzen sequoia's en ontelbaar veel geurige kruiden. Tegenwoordig is dit bloemeneiland een van de bekendste attracties aan de Duitse zijde van het Bodenmeer: meer dan een miljoen bezoekers komen ieder jaar genieten van dit subtropische paradijs.

In 2008 voerde Mainau het motto: 'Mythos Garten', mythische tuinen.  
In
het park werden speciaal voor dit thema permanente en tijdelijke tuintaferelen en 'installaties' ingericht die aanschouwelijk maken wat de betekenis van tuinen in de loop van de geschiedenis van de mensheid is geweest. Voor belangstellenden worden door deskundige gidsen rondleidingen gegeven over de geschiedenis en de planten van het eiland. Tenslotte zijn er restaurants, 'biergärten' en het Schloss-Café om uw bezoek aan Mainau compleet te maken. Vooral kinderen beleven veel plezier in de natuur van Mainau. De nieuwe 'waterwereld' met bruggetjes en kabelpontjes in het 'Mainau Kinderland', een van de mooiste speeltuinen aan het Bodenmeer, biedt alle ruimte voor kleine avonturiers. Er is ook een kinderboerderij waar je dieren kunt aaien en ponyrijden en waar je allerlei bloemendieren ziet.
Voor een vorstelijk uitstapje ga je naar het nabij
gelegen Liechtenstein. Dit vorstendom heeft in landschappelijk en cultureel opzicht veel te bieden. Alleen al de kunstverzameling van de koning is een
bezoek waard.

Aan het Bodenmeer li
gt de universiteitsstad Konstanz,  

een levendige stad met een groot aanbod aan recreatieve m
ogelijkheden. Van klassieke concerten tot livemuziek in de cafés en van 'Rock am See" tot het jaarlijkse vuurwerk van het 'Konstanzer Seenachtfest'. van een rustige wandeling of romantisch boottochtje tot een inspannende mountainbiketocht. Het 'Sea Life Centre' in het centrum van de stad is boeiend voor jong en oud. Er zijn interactieve tentoonstellingen en installaties waar je van alles kunt leren over de flora en fauna in het water en in de grote aquaria zie Je zo'n 3000 zoet- en zoutwatervissen in alle soorten en maten.Konstanz aan de Bodensee in het middelpunt  
In 2014 wordt in Konstanz aan de prachtige
Bodensee het concilie van Konstanz herdacht. De verkiezing van een nieuwe paus – er waren drie gegadigden - toverde het stadje tussen 1414-1418 om tot een bruisende metropool. Het jubileum wordt gevierd met een interessante tentoonstelling over het leven in de middeleeuwen. Een mooi uitstapje tijdens een zonnige vakantie aan de Bodensee!  ( Bericht van: http://www.germany.travel/nl/index.html )

De Oberschwäbische Barockstrasse
 

brengt je juist in hoger sferen. Deze route leidt langs kerken,
kloosters en kastelen aan het Bodenmeer en aan de noordelijker gelegen Donau. Bijna alle mensen raken vertederd bij het zien van de beroemde 'Honingschlecker' in de bedevaartskerk in Birnau, hoog boven het Bodenmeer, of kiezen zelf een 'Iievelingsenqe!', want engelen zijn overal en in vele gedaanten aanwezig in de prachtig gerestaureerde bibliotheken, ridderzalen, kerken en kapellen in de regio Oberschwaben.

In Friedrichshafen is de hemel op een heel andere wijze aanwezig,
 

want deze stad staat helemaal in het teken van de luchtschepen. Hier werd de zeppelin
geboren. In het plaatselijke Zeppelinmuseum krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de bouw van luchtschepen. Je kunt er onder andere zelf rondkijken in de passagierscabines en op het promenadedek van de 33 m lange reconstructie van een deel van de legendarische LZ 129, die in 1937 in Lakehurst (VS) explodeerde. Sinds een paar jaar wordt er weer gevlogen met deze 'sigaren', waarmee je nu een rondvlucht boven het Bodenmeer kunt maken.
Als je li
ever met beide benen op de grond blijft kun je toch genieten van spectaculaire uitzichten, bijvoorbeeld van het silhouet van

Meersburq.  
Majestueus rijst de machtige middeleeuwse burcht uit boven de huizen
van het gelijknamige stadje. Ho
ger op de heuvel staat het Neue Schloss uit de Baroktijd. Net als de burcht was dit kasteel vroeger het eigendom van de bisschoppen van Konstanz.

Via Lindau, de stad met de torens aan de haven
 

en het indrukwekkende oude stadscentrum, kom je bij
het Oostenrijkse deel van het Bodenmeer. Hier ligt Bregenz, de hoofdstad van kunst en cultuur. Ieder jaar vinden hier in de hoofdstad van Vorarlberg de 'Breqenzer Festspiele' plaats. Vanuit Breqenz bereik je al snel de Zwitserse grens, De Zwitserse oever van het Bodenmeer, tussen Altenrhein en Stein am Rhein, is zo'n 70 km lang. In Altenrhein staat een bontgekleurde markthal die ontworpen is door de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Stein am Rhein heeft veel fraaie gevels, vaak versierd met erkertjes. Van hier uit is het niet ver meer naar Schaffhausen, waar de grootste waterval van Europa te vinden is.


Barokke kasteel in TettnangTettnang, idyllische stad van de hop van de hop 
  
Gelegen in een prachtige natuur, omringd door boomgaarden, weiden en hopaanplant, ligt de schilderachtige vakantieplaats Tettnang. Slechts 8 kilometer van de Bodensee verwijderd, heeft deze centraal gelegen stad haar gasten veelzijdige mogelijkheden te bieden voor een actieve vrije tijdsbesteding.
Of het nu gaat om fietsen, paardrijden, wandelen, zwemmen, vissen, Nordic Walken, skaten of kunst en cultuur - het prachtige landschap biedt ontspanning en heel veel gelegenheid om de hektiek van alledag achter je te laten. De coulisse van het Tettnanger hoptraject is "puur natuur". De Kronenbrouwerij in het hart van de stad is het uitgangspunt voor deze gezinsvriendelijke, 4 km. lange wandeling, die een overweldigend blik op de Bodensee en de Alpen biedt. De fietsroute "Tettnanger Hopfenschlaufe" die vanuit Tettnang richting Bodensee leidt en door een betoverend landschap loopt, is voor het hele gezin een en al plezier.

Tettnang heeft het
 

Een schilderachtig vakantieplaatsje, omgeven door idyllische boomgaarden en hopaanplant, een uitstekende regionale gastronomie en bijzonder aardige mensen - dat alles heeft Tettnang in de Bodensee regio te bieden.
Slechts acht kilometer van de Bodensee verwijderd vind je hier alle ingrediënten voor een gezinsvriendelijke vakantie, voor een rustige vakantie en eentje, die je laat relaxen en de sores van alledag achter je te laten.
Geniet van Tettnang als culturele regio en als startpunt voor veel uitstapjes in de omgeving. Tijdens een wandeling door de stad maak je kennis met musea, het indrukwekkende kasteel en het 1 e Duitse Hopmuseum. Een goed verzorgd net van fiets- en wandelroutes brengt je via een prachtig parcours direct naar de Bodensee. Wij verheugen ons nu al op uw bezoek!

Tourist-lnfoBüro Tettnang
 

Montfortstr. 41, 88069 Tettnang Tel.: +49 (0) 7542
/ 952555, Fax: +49 (0) 7542 / 929270 www.tettnang.de
  -  

BodenSee Team, hier begint het Zuiden  

In de landen driehoek Duitsland-Oostenrijk
-Zwitserland ligt in het voorland van de Alpen het op twee na grootste meer van Middeneuropa: de Bodensee.


Acht vakantieplaatsen
 

- Bodman-Ludwigshafen, Sipplingen, Überlingen, Bodensee-Linzgau, Uhldingen-Mühlhofen, Meersburg, Hagnau en Immenstaad -  
hebben de handen ineen geslagen en presenteren gemeenschappelijk als BodenSee Team aantrekkelijke aanbiedingen voor een afwisselende en unieke vakantie. Enerverende en relaxte dagen, sportief actief en cultureel interessant hier kan men met volle teugen genieten van het gevarieerde aanbod aan de zonzijde van de Bodensee. De gasten, van jong tot oud, kunnen rekenen op talrijke bezienswaardigheden en aanbiedingen voor vrije tijdsbesteding, waaronder excursies per boot of bus, ook naar het beroemde bloemeneiland Mainau, rondleidingen door stadjes en wandelingen onder deskundige leiding, speciale programma's voor kinderen, fiets- en inlinertours met begeleiding, tennis, Nordic-Walking, paardrijden en afwisselende muzikale en culinaire ontdekkingen. Ook de watersportmogelijkheden zijn hier legio: zeilen, surfen, duiken, zwemmen en lekker liggen op het strand en - niet te vergeten - met twee grote thermaalbaden direct aan het meer, genoeg mogelijkheden om te ontspannen en (actief) te relaxen.

De traditionele wijn-, haven
- en promenadefeesten staan garant voor gezellige uurtjes.  

Met talrijke logiesmogelijkheden en kampeerterreinen, de directe ligging aan de Bodensee-Fietsroute, goede verbindingen met bus, trein en boot kan elke partner van het BodenSee Team als een ideale vakantieplaats worden beschouwd, van waaruit de hele Bodensee regio met het interessante achterland ontdekt kan gaan worden.

Informatie
:   

BodenSeeTeam c/o LI -Commerce
- Lerchenweg 2 - 78345 Moos-Weiler www.bodenseeteam.de  - Internet: www.bodensee-tourismus.com

HEGAU, aan de westelijke Bodensee 
Tussen het Zwarte Woud, de Bodensee, de Alpen en de Zwabische Alb ligt een nog onbekende, maar toch bijzonder aantrekkelijke vakantiestreek: de Hegau. Deze regio, waar zich in de oudheid de Alamannen hadden gevestigd en die in de Middeleeuwen centrum van het hertogdom Zwaben was, behoort tot de oudste bewoonde cultuurlandschappen van Zuidwest-Duitsland. Ruim een tiental gedoofde vulkanen zijn kenmerkend voor het landschapsbeeld van de Hegau.
De van verre zichtbare kegelvormige bergen hebben hun ontstaan aan een woelige periode in d
e ontwikkelingsgeschiedenis van de aarde te danken, toen de hete massa's aardgesteente uit het binnenste van de aarde opwelden.

D
e Hegau, dat is "Here Gods kegelspel", zoals de landschapspoëet Ludwig Finckh het formuleerde.  

Tijdens trektochten, wandelingen of het bergbeklimmen kun je er de natuur van heel nabij
leren kennen. Dit geldt vooral voor gezinnen met kinderen. In de ruïnes van de burchten kan het zelfs echt spannend worden, wanneer de ouders soms eens aIs "burchtspoken" rondwaren.
En wie van stilte houdt, vindt hier dromerige plekjes te midden van een grandioze coulisse. Bijvoorbeeld in de enorme vestingruïne van Hohentwiel, de grootste in Duitsland. Alle bergen in de
Hegau presenteren steeds weer een verrassend panorama: op de Bodensee, de Alpen of de omliggende oude steden.

De bewoners van de H
egau hechten veel waarde aan sport en vrijetijdsbesteding.  

Tennissen is volkssport en daarom vind je hier ook tal van tennisbanen. Op de Bode
nsee kan men volop surfen, zeilen, waterskiën, enz. 's Winters zijn in de Hegau de langlaufloipen geprepareerd en na veertig autominuten ben je bovendien midden in dl' Alpen. Er bestaan fantastische mogelijkheden voor huurfiets- en mountainbiketochten en zelfs de modesport skeeleren heeft hier inmiddels vele fans. Echter niet alleen aan het Iichaarn wordt in de Hegau veel aandacht besteed, de geest komt eveneens niet te kort. Bijvoorbeeld in de musea (en dat niet alleen op regenachtige dagen): kunst, geschiedenis van heel nabij, een voormalig Romeins landgoed, het carnavalsmuseum in slot Langenstein.

Bezienswaardigheden Engen
 

middeleeuwse stadskern Engen • moderne fonteinsculpturen • Stedelijk Museum Engen + Galerie • 4-sterrencamping, zwemparadijs met 89 m lange waterglijbaan. Rondleidingen door de stad en musea via de liefdevol gerestaureerde oude binnenstad, die onder Monumentenzorg valt, worden door de Stad Engen georganiseerd.
 
Info Engen:
Tourist-Info Engen - Hauptstrasse 11, 78234 Engen - Tel.: +49 7733 / 502-202  - Fax: +49 7733 / 502-299 - Internet: www.engen.de - E-mail: rathaus@engen.de

Tengen-Blumenfeld met slot van de Duitse OrdeBezienswaardigheden Tengen    
middeleeuwse stadskern
Tengen • stadsplantsoen Tengen-Hinterburg • middeleeuwse kern Blumenfeld • Romeinse boerderij Büsslingen. Rondleidingen door de stad en het kasteel, door de oude wijken en de Romeinse boerderij kunnen via de Stad Tengen worden geregeld. Nieuw: Hegau Bodensee-Camping.

Info
Tengen:  

Fremdenverkehrsamt
Tengen - Markstrasse 1 -  D-78250 lengen -Tel.: +49 7736 / 9233-10 Fax: +49 7736/ 9233-40 - Internet: www.tengen.de -
E-mail: stadt@tengen.de

** Uw accommodatie in Tettnang kunt u goed boeken via: Booking-Hotels/Tettnang
Aanbevolen hotels zijn:
Hotel Ritter wordt door een familie beheerd en ligt in het hart van Tettnag, dicht bij het stadhuis en het prachtige park.
Hotel Rad, het pension heeft een kenmerkend houten frame en er wordt al meer dan 500 jaar verfijnde gastvrijheid aan de vele gasten.
Albergo24.de is located in the centre of Tettnang, a short drive from Friedrichshafen’s airport and exhibition grounds, this hotel provides a welcoming base for exploring the area surrounding Lake Constance

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” bijv.:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

** Voor Bodensee kan dat via Hotels/Bodensee  Hotels in de populairste steden zijn: Bregenz - Lindau  - Konstanz e.a.
** Kaart met de mooiste vakantieregio's
** Bij plaatselijke Toeristenbureaus vindt u internet adressen van dorpen en steden!