DEELSTAAT BEIEREN
N
aar overzicht Kaart met de 16 deelstaten. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

Altötting Amberg Augsburg
Ansbach Bad Reichenhall met Berchtesgaden Bamberg
Bischofsheim Burghausen Coburg
Dinkelsbühl Erlangen Füssen
Garmisch-Partenkirchen Kaufbeuren Kempten
Kronach Landsberg Landshut
Lindau Memmingen München
Neumarkt Neurenberg/Nürnberg Nördlingen im Ries
Oberstaufen Ottobeuren  
Passau Regensburg Rothenburg
Ruhpolding Straubing Tettnang
Wasserburg am Inn Weiden Weissenburg
Würzburg Zwiesel, glasstad  
Diversen
Opperbeieren Alpenwereld Bayerische Schlösserverwaltung
"Romantische Strasse" De Burchtenroute De Donau en zijn zijrivieren
De Bodensee Allgäu,-Beiers Zwaben Barokroute
Beierse Woud De Glasroute Duitse Limes route
De Rhön, vulkanisch middelgebergte Het Frankenwoud Oberpfälzer Wald
Oostbeieren "De Beierse Drie" Vakantieroutes o.a. De keizerlijke weg
    

Uw accommodatie  
kunt U goed boeken via Hotels/Beieren. Er zijn 2395 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in veel steden per thema gerangschikt.
 Hotels in de populairste steden: München - Neurenberg - Würzburg - e.a.
 Hotels op/nabij luchthaven: St. Gallen-Altenrhein - München - e.a
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

Kaart vam de deelstaat BeierenBeieren  
De grootste deelstaat van Duitsland valt in drie geografische regio's uiteen: het eigenlijke Beieren in het zuiden, het Frankenland in het noorden en het Beierse deel van Schwaben in het zuidwesten. De hoofdstad is München. Het trotse nationale bewustzijn van de Beierse bevolking ontstond in de loop van een eeuwenoud verleden: sinds bijna duizend jaar behield Beieren dezelfde grenzen, zelfs na 1945, en zeer lang zijn onafhankelijkheid. Oorspronkelijk was landbouw het belangrijkst (nu nog maar 3% van de inkomsten), maar de industrie maakte na 1945 een stormachtige ontwikkeling door (lucht- en ruimtevaartindustrie, petrochemie, ultramoderne technologische ondernemingen). De dienstverlenende sector is van aanzienlijk belang door het toerisme (vooral in het Alpengebied).

Frankenland 
Het is hier net een toverdoos, schreef de Düsseldorfse auteur Immermann toen hij in 1837 in Frankenland verbleef. Overal zie je kastelen, romantische stadjes, prachtige woonhuizen en gezellige wijnschenkerijen. Je komt ogen tekort, en één vakantie is dan ook niet genoeg om Frankenland te leren kennen. En je moet het zeker niet snel willen doen, want haast hoort in Frankenland niet thuis!

De middeleeuwse burcht in Coburg is de 'parel van Frankenland'.
 
ln een ander Coburgs kasteel, het Stadtschloss, zijn vele koninklijke huwelijken gesloten, waardoor het kleine hertogdom banden kreeg met vele Europese vorstenhuizen.
Jaarlijks komen er op de tweede vrijdag in juli honderdduizenden mensen naar het Coburg Sambafestival. Op alle pleinen en in alle straatjes klinken dan de aanstekelijke sambaklanken.

Eind juli verandert het anders zo ingetogen Bayreuth
 
tijdens de Bayreuther Festspiele tot een cultuurstad van wereldformaat. Het operahuis 'Wagners Festspielhaus' op de Gr
üne Hügel is dan volledig uitverkocht. Geen enkele componist wordt zo aanbeden als Wagner, maar geen enkele componist ondervond tegelijk zo veel tegenwerking als hij. Wagner bracht revolutionaire veranderingen aan in het operahuis van Bayreuth: om het publiek zo veel mogelijk bij de gebeurtenissen op het toneel te betrekken, liet hij de dirigent en het orkest verdwijnen onder een 'deksel' op de orkestbak. In plaats van kussens en tapijten gebruikte hij hout in de zaal, wat een prachtige akoestiek oplevert.

Een heel bekende beeldhouwer was Tilman Riemensermeider
,  
die lange tijd in W
ürzburg woonde en er zelfs raadsheer en burgemeester werd. Zijn kracht lag in de compositie van de beeldengroepen die hij maakte, in de vele sierlijke details (zoals de plooien in gewaden) en in de handen en gezichten van zijn houten beelden. Hij veranderde niets aan de natuurlijke kleur van het hout. Zo kwamen de gezichtsuitdrukkingen, door de werking van licht en schaduw, het best tot hun recht. Dat effect wordt noq versterkt als er van achter het beeld licht invalt, zoals bij het Heiliqblut-altaar in Rothenburq, een van de meest indrukwekkende voorstellinqen van het LaatsteAvondmaal.
 
Geen enkele andere Frankische stad ligt zo schilderachtig in een rivierdal als Rothenbur
g ob der Tauber. Toch wil Rothenburg, met zijn stadspoorten, torens, steegjes, geveltjes en marktkraampjes bij het stadhuis, niet alleen maar openluchtmuseum zijn. Hier werken kunstenaars, worden orgelconcerten qeqeven en congressen qeorqaniseerd. Het poppen- en speelgoedmuseum biedt vermaak voor kinderen, en voor volwassenen is er het spannende Kriminalmuseum.

Spectaculair is ook een bezoekje aan een van de honderden grotten in Frankenland.
 
De Teufelsh
öhle in Weihersbachtal, ten zuidoosten van Pottenstein, is de grootste grot die je kunt bezoeken. Anderhalve kilometer lang wandel je door een wonderbaarlijke ondergrondse wereld waar je onder meer door de Kaarsenzaal, de Barbarossazaal en de Kristalgrot komt.

Aan de oever van de Main
, in Staffelstein, prijkt de bedevaartskerk Vierzehnheiligen.  
Door de slanke torens die in de
wijde omgeving te zien zijn, raak je meteen al onder de indruk van dit meest imposante kerkgebouw uit de Frankische barok - en dan ben je nog niet eens binnen geweest... Daar maakte bouwmeester Balthasar Neumann een aaneenschakeling van ovale ruimten die prachtig in elkaar overvloeien. De kerk is bezield, doorstroomd met licht en versierd met rococostucwerk. 'Bouwen is een lust' was dan ook het motto van de Frankische prinsbisschoppen.

Landshut: Beiers volksfeest ter herdenking
 van het in 1475 gesloten huwelijk tussen de zoon van de hertog van Beieren en de dochter van de koning van Polen. Een van de festiviteiten is een optocht in middeleeuwse klederdracht. Internet: http://www.bayern-online.de/

TourismusverbandMünchen-Oberbayern e.V. 
Bodenseestraße 113  -  81243 München - e-mail  touristinfo@oberbayern.de  -  internet  www.oberbayern.de
Tourismusverband Ostbayern e.V.
Luitpoldstr. 20  -  93083 Regensburg - e-mail  -  info@ostbayern-tourismus.de  -  internet www.ostbayern-tourismus.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels.Appart./Duitsland.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com