RÜDESHEIM, een gouden plekje aan de Rijn met haar stadsdelen Assmannshausen, Aulhausen en Presberg.
Naar deelstaat Hessen.
  Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

Booking.com

Wie vanaf de bron van de Rijn tot aan de Noordzee reist, komt halverwege zijn tocht door Rüdesheim aan de Rijn. Hier hebben de natuur en de geschiedenis rijke schatten nagelaten. De stad Rüdesheim aan de Rijn was al voor de komst van de Romeinen een geliefde woonplek. Met haar stadsdelen Assmannshausen, Aulhausen en Presberg heeft de stad een regionale functie in de Rheingau. Niemand zal kunnen zeggen dat hij de Rijn écht kent, als hij niet minstens een dag, bij voorkeur een zonnige, in Rüdesheim heeft doorgebracht.
Dit beroemde wijngebied was al in de Romeinse tijd bewoond. Later won Rüdesheim door de 'koopmansweg', die ontstond ter omzeiling van het 'Binger Loch' - een voor de scheepvaart gevaarlijke doorgang van de Rijn - aan betekenis. Tegenwoordig is Rüdesheim een van de meest bezochte wijnstadjes aan de Rijn. Centrum van het toerisme is de Drosselgasse met voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw daterende woonhuizen.

Ligging en bereikbaarheid
 
Rüdesheim aan de Rijn vormt met haar stadsdeel Assmannshausen de poort naar de Mittelrhein, die door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed, en ligt in het centrum van het wijnbouwgebied Rheingau met de beroemde Loreley van de deelstaat Hessen.
Per auto: Frankfurt/Wiesbaden A3/A66/B42, Koblenz/Bingen A61/B9. Autopont Bingen- Rüdesheim.
Per trein: EC-/IC-aansluiting Wiesbaden-Mainz, ICE-aansluiting Frankfurt.
Luchthaven: Frankfurt, 55 km.

Bezienswaardigheden:
 
adelaarswacht met roofvogels en uilen.  Bezoekerscentrum Asbach, bakermat van de Duitse Weinbrand. Drosselgasse – live muziek, entertainment en dans van de late middag tot middernacht. Ebentaler Hof Ponyland - het familievriendelijke recreatieparadijs. Gondelbaan naar het Niederwald-Monument zwevend boven de wijnranken genieten van het zicht op de oude binnenstad en de zilverkleurig glinsterende Rijn.  Stoeltjeslift naar Assmannshausen, met de wereldberoemde rode wijn cultuur. Tocht met de Winzer-Express door de wijnbergen, met uitleg.

Parochiekerk St. Jakob, Marktplatz
 
Alleen de vroegromaanse kapel (in de onderverdieping van de toren aan de noordzijde) herinnert aan een eerdere 12de-eeuwse kerk. De huidige kerk dateert uit de tijd omstreeks 1400 (vergroting 1912-1914). De Tweede Wereldoorlog heeft grote schade aangericht en door een brand is het waardevolle interieur zogoed als geheel vernietigd. Opmerkelijk zijn een zandstenen Maria-altaar (omstreeks 1600) en een aantal grafmonumenten.

Stadsversterkingen en Adelaarstoren
 
De Adelaarstoren aan de zuidoosthoek van de oude binnenstad (bij het tegenwoordige gebouw van de Nassause spaarbank) was eens een hoektoren van de vroegere stadsversterkingen (15de eeuw). Goethe heeft hier meermalen overnacht.

Mäuseturm
 
Midden in de Rijn staat de stenen toren die Philipp von Bolanden in 1208 liet bouwen. Eerder stond hier een houten toren die in opdracht van de Romeinse veldheer Drusus was opgetrokken (8v.C.).

Niederwaldmonument, ook met een kabelbaan bereikbaar
 
Dit nationale monument werd in 1883 opgericht en is bedoeld als herinnering aan de stichting van het Wilhelminische keizerrijk, na de Frans­Duitse oorlog van 1870-1871. Het Germaniabeeld van J. Schilling is 10,50 m hoog en weegt 3200 kilo. Het zwaard dat Germania draagt is 7 m lang.

Ruïne van de burcht Ehrenfels
 
De imposante ruïne is het overblijfsel van een machtige 13de-eeuwse burcht die in 1689 werd verwoest.

Musea
 
Rheingau- und Weinmuseum, Rheinstr. 2
In de Brömser- of Niederburg (een uit de 12de eeuw daterende burcht, die toebehoorde aan het geslacht Brömser) is thans een museum ondergebracht met een collectie betreffende de streekgeschiedenis van de Rheingan en de wijnbouw aldaar. Rijke verzameling drinkbekers en glazen. Museum voor mechanische muziekinstrumenten, Oberstrasse 29.

Andere bezienswaardigheden
 
De Brömserhof, een schilderachtig complex, gebouwd in de periode vanaf de late gotiek tot in de baroktijd, evenals de Brömserburg (thans museum) eertijds bezit van het geslacht Brömser.

Evementen
 
* Maart: Clubline Drosselgasse, 2 dagen lang met 24 bands in 12 cafés.  * Mei: feest van de rode wijn in Assmannshausen.  * Juni:EibingerWijnwandeling: Taltotal, autovrije zondag langs de Rijn.  * Juli: De Rijn in tovervuur, scheepskonvooi met vuurwerk.  * Augustus: Wijnfeest van Rüdesheim.  * November/december: kerstmarkt aller naties.

Excursiemogelijkheden
 
* Boottocht op de Rijn met bezoek aan burchten en de Loreley, avondtochten met muziek en dans, dagtochten.
* Excursies naar de kastelen en kloosters in Rheingau.
* Bezoek aan een wijngoed met proeverij of aan een "Strausswirtschaft'.
* Tochten naar Mainz met bezichtiging van de Dom, naar Limburg en naar Trier.

Shopping:
 
Regionale producten, wijn. Asbach-Uralt Weinbrand en bonbons, Goebel (Hummel)-beeldjes, kerstversiering.

Service voor de gasten:
  
Bemiddeling bij verkoop van kaarten voor boottochten en kabelbaan, organisatie van wijn- en sektproeverijen, wandeltochten en nog veel meer.

Tourist Informatie:
 
Geisenheimer Str. 22, 65385 Rüdesheim am Rhein  -  Tel.: +49(0)67221/9433, Fax: +49(0)6722/3485  -  E-mail: touristinfo@t-online.de    -  Internet: www.ruedesheim.de

** Uw accommodatie in Rüdesheim: Hotels/Booking/Appartementen/Rudesheim-am-Rhein.
Aanbevolen worden:
Hajos Hotel Germania
wordt door een familie beheerd en biedt knusse accommodatie in Rüdesheim am Rhein, op 10 minuten wandelen van het treinstation en 20 meter van de beroemde steeg Drosselgasse.
Rheinhotel Lamm
ligt aan de oever van de Rijn en beschikt over een terras met uitzicht over de rivier en de met wijngaarden bedekte heuvels in het kleine stadje Assmannhausen.
Brühl's Hotel Trapp
ligt vlak bij het marktplein en de katholieke kerk.
Rheinhotel Rüdesheim (Superior)
is uw wijn- en wellnesshotel in het hart van Rüdesheim. Zij beschikken over een nieuwe wellnesscentrum met een binnenzwembad, een Finse sauna, een kleuren- en smakenstoombad evenals een rustoord.


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Booking.com