TEUTOBURGER WOUD, Wezerrenaissance - voelen, horen en proeven -  prachtige kastelen en historische stadscentra.
Naar overzicht deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

De steden in Toscane, de kastelen aan de Loire, de Nederlandse handelssteden ­wij kennen ze allemaal. Maar hoe staat het met de renaissance in Duitsland? Bijna nergens anders in Midden Europa staan zoveel indrukwekkende gebouwen uit de 16e en vroege 17e eeuw als in de regio van de rivier de Wezer, tussen de bron van de Wezer en het Teutoburger Woud.

Historisch stadscentrum van LemgoDe Wezer was in de economische bloeiperiode van de renaissance een cultuurgebied  
van hoog niveau en tevens een belangrijke plaats aan internationale handelsroutes. De belangrijkste handelspartner waren de toenmalige Nederlanden, waarmee een lucratieve handel gedreven werd. De bouwstijl van de renaissance kon zich ontwikkelen binnen een kunstzinnige uitwisseling, waardoor de zogenaamde.

Wezerrenaissance
 
niet vanuit een geïsoleerde traditie ontstaan is, maar de Europese culturele betrekkingen van die tijd weerspiegelt. De rijkdom aan vormen is indrukwekkend en u zult verbaasd staan hoe vertrouwd de gebouwen in vergelijking met die in uw eigen land overkomen. Laten wij eens wat dieper op de historie ingaan! In de gebouwen werden macht en intelligentie uitgebeeld. Adellijke gebouwen, raadhuizen en woonhuizen uit allerlei sociale lagen vormen aan de middenloop van de Wezer en in het voormalige vorstendom Lippe, een uniek cultuurgebied en hebben op een bijzondere manier hun stempel gedrukt op de levendige, historische stadscentra. Hier staan nog veel kastelen, waarvan er nog veel door de adellijke families zelf bewoond worden. De financiële middelen waarmee deze prachtige gebouwen gerealiseerd konden worden, werden door de adellijke heren vaak vergaard, door als bevelhebber van huurlegers in de Spaans-Nederlandse oorlogen op te treden.

Nederlandse prinsen en koninginnen
 
Laten wij even een sprong nemen naar de 21e eeuw: In Detmold, de residentie van het voormalige vorstendom Lippe, woont de familie van prins Armin, neef van prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld, in een van de mooiste vroege renaissancekastelen uit de regio. De stamzetel van het Huis zur Lippe is absoluut een bezichtiging waard. Het historisch interieur geeft een duidelijk overzicht over de historie van dit geslacht. Meer dan 300 jaar oude, Vlaamse wandgobelins geven in frisse kleuren de heldendaden en veldtochten van Alexander de Grote weer.
Niet ver van Detmold verwijderd ligt Bad Pyrmont, de geboorteplaats van de Nederlandse Koningin Moeder Emma von Waldeck-Pyrmont. Deze Duitse prinses huwde de veel oudere koning Willem III en kreeg na zijn dood het regentschap voor hun nog minderjarige dochter Wilhelmina. Bad Pyrmont behoort met de Lippische vorstelijke kuurplaats Meinberg en het Staatsbad Salzuflen tot de bekendste kuuroorden van Duitsland. Niet voor niets wordt deze regio vaak omschreven als de "geneeskrachtige tuin van Duitsland".

Prachtige kastelen en historische stadscentra
 
Ingebed in de schilderachtige landschappen tussen het dal van de Wezer en de heuvels van het Teutoburger Woud, liggen aan de middenloop van de Wezer en in het voormalige vorstendom Lippe, prachtige kastelen. De renaissance in de Wezerregio is meer dan het bekijken van gebouwen, die door monumentenzorg behouden zijn gebleven. Hier zijn zij levendig én duidelijk aanwezig. Je kunt ze als het ware voelen, horen en proeven. Deze bouwstijl is geen verloren gegane cultuurhistorie, maar het begin van een nieuwe tijd, waarin baanbrekende ontdekkingen werden gedaan en een heel nieuw wereldbeeld, dat zich losmaakte uit de middeleeuwen, en levensgevoel zijn intrede deed. Hier ligt de basis van ons huidige denkpatroon en culturele verhoudingen.Lemgo
 
De nieuwe tijd werd gekenmerkt door het hoofse leven en de handel. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het onderwerp Wezerrenaissance, zou men zich moeten aansluiten bij een rondleiding door de voormalig grafelijke Lippische residentie, het huidige Wezerrenaissance Museum Slot Brake bij Lemgo. Het is het belangrijkste onderzoeksinstituut van de renaissance in noordwest Europa en maakt als museum de historische en culturele betrekking duidelijk zichtbaar. In bijna geen enkele andere Duitse stad staan zoveel indrukwekkende gebouwen uit de 16e en 17e eeuw als in de oude Hanzestad Lemgo. Het is meer dan de moeite waard om tijdens een stadsrondleiding kennis te maken met het totale ensemble. Vanuit het historische oogpunt zult u oog in oog komen te staan met adellijke personen, burgerlijke vrouwen en dienstmaagden.
Vooral de handel in textiel, linnen en garen heeft de inwoners van Lemgo een fortuin opgeleverd.
 
Dat is tot op de dag van vandaag nog te zien in de bouwstructuur in de oude historische binnenstad. Het zogenaamde "heksenburgemeesterhuis" is met zijn uit 1571 daterende façade een indrukwekkend voorbeeld van de stedelijke architectuur en behoort tot de belangrijkste renaissancistische gebouwen van Duitsland.
Sfeervolle evenementen zijn onderrneer het Licht-Klang­Festival rond Slot Brake, waar kunstwerken 's avonds de façade verlichten en de Kasteelfeesten in Slot Gut Wendlinghausen, die tijdens Pinksteren, dankdag voor het gewas en Kerstmis plaatsvinden.

En de renaissance smaakt ook nog heel lekker!
 
In een adellijk paleis in Lemgo kan men dineren met gerechten, die aan de hand van recepten uit de 16e eeuw bereid zijn. Er wordt zelfs traditioneel renaissance bier gebrouwen in de historische brouwkelder van een origineel Lippische Gasthaus in Detmold. Geniet van de regionale culinaire specialiteiten of een originele maaltijd uit de tijd van de renaissance. Musicus Varus begeleidt u met muziek en ongelooflijke verhalen door de stad Detmold.

Wezerrenaissance in het Paderborner Land
 
In het Padenborner Land ligt Slot Neuhaus, dat als vorstbisschoppelijke residentie rond 1524 gebouwd werd en tot de eerste, vroege renaissance gebouwen van Duitsland behoort. De Wewelsburcht ligt hoog boven het dal van de Alme. En zoals het typerend is voor de renaissance, werden de oudste gebouwen, die tot het bezit van de bisschoppen van Paderborn behoorden, in 1604 ingrijpend gerenoveerd. De originele bouwtekening gaat uit van een gelijkbenige driehoek, gebruikelijk in Duitsland, met op de hoeken, massieve ronde torens.

Informatie
 
Touristikzentrale Paderborner Land Königstr.16 33142 Büren
Tel.: +49 (0)2951 / 790 300 Fax: +49 (0)2951 /790 304 info@paderborner-land.de  -   www.paderborner-land.de

Nieuw fietspad  
Wij nodigen u uit op de nieuwe fietsroute van 255 km lengte de bezienswaardigheden van het Paderborner Land kennen te leren. Het is zeker de moeite waard!
De fietsroute voert u o.a. door het heidegebied Senne met de vele mooie Emsbronnen, de groene bossen van het Eggegebergte, de rotslandschappen van de Paderborner hoogvlakte, de lichte heuvels van het noordelijke Sauerland met het grote Aabachmeer en het vlakke Delbrücker Land met de uitgestrekte weiden landschappen en het Bokerkanaal. U ontdekt daarbij ook de vele cultuurhistorische schatten zoals het imposante klooster Dalheim en de Wewelsburg, de enige driehoekige burcht in Duitsland. Graag sturen wij u gratis de brochure
"Paderborner Land Route" (in het Nederlands).
Zie ook de Nederlandstalige webpagina www.paderbornerlandroute.de 

Maak kennis met Lippe!
 
Ver weg van het leven van alledag treft u in Lippe een heel bijzondere wereld aan. Monumenten zoals het wereldberoemde Hermannsdenkmal, de magische Externsteine en een bezienswaardige culturele regio met 7 historische stadscentra met veel interessante musea. De natuur biedt niet alleen een afwisselend schouwspel, maar ook voldoende speelruimte voor interessante activiteiten zoals rijden op een lorrie, fietsen, Nordic Walking en wandelen in het TeutoburgerWoud. Natuurlijk kunt u ook gewoon relaxen in de geneeskrachtige gezonde lucht.
Welkom in ons kleine gebied met grote mogelijkheden!

Informatie en service
 
Lippe Tourismus & Marketing AG  =  Felix- Fechenbach-StraEe 5, 32756 Detmold,
Tel. +49(0) 523162 -1020 Fax +49(0) 523162 -7969, touristinfo@lippe.de , www.lippe-ferien.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets