DEELSTAAT THÜRINGEN, het groene hart van Duitsland.
Naar
Kaart met de 16 deelstaten. Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

Altenburg  Apolda Arnstadt 
Eisenach Erfurt   Gera
Gotha Greiz Groszromstedt
Grosskochberg Ilmenau Kapellendorf
Meiningen Mühlhausen Orlamünde
Ossmannstedt Rudolstadt Schmalkalden
Weimar Zillbach
Diversen
Op vakantie in Thüringen Op vakantie in de Harz Fietsen langs de Wezer, Fulda en Werra
De Rhön, vulkanisch middelgebergte Dal van de Werra De streek Saale - Unstrut
Barokke kosmos van cultuur en verlichting
** Uw accommodatie  in Thüringen kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Thuringia. Er zijn 257 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in veel steden per thema gerangschikt.
Hotels in de populairste steden:  
Weimar - Erfurt - Jena e. 9 a.
Hotels op/nabij luchthaven:
Erfurt (ERF)  - Airport Halle/ Leipzig (LEJ)

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

    

Kaartje van ThüringenWeimar en Thüringen,  
Bergen, bossen, vlakten en vruchtbare dalen kenmerken het landschap van Thüringen. De rivieren Unstrut, Saaie, Werra en Gera bevloeien dit 'groene hart van Duitsland', zoals de dichters met recht de streek bezongen. De natuur neemt een belangrijke plaats in deze nieuwe deelstaat van de Duitse Bondsrepubliek in, zoals blijkt uit het feit dat men er meer dan tachtig beschermde gebieden en natuurreservaten aantreft, waar nog korhoenders, slechtvalken en ijsvogels voorkomen in een vegetatie die talrijke zeldzame planten en boomsoorten omvat. Het Thüringer Wald is een bosrijke, smalle bergketen, met over de kam de vermaarde, 168 km lange Rennsteig, de oude grensweg tussen Thüringen en Franken. Niet alleen wandelaars kunnen hier genieten, maar ook skiërs, zodra er sneeuw is gevallen. Thüringen is dus een uitstekende vakantiebestemming, maar dit groene gebied is ook op cultureel gebied van grote betekenis.

Omstreeks 400 werd het koninkrijk Thüringen gesticht,  
dat zich over het gehele midden van Duitsland uitstrekte. Het was kennelijk te groot om te besturen en werd in 531 dan ook door de Franken en Saksen overwonnen. Thüringen werd het prototype van een gebied dat in kleine vorstendommetjes uiteenviel. Tot 1918 telde men er - op een oppervlak van 16250 km2 - maar liefst acht. De gunstige ligging in het centrum van Duitsland, langs de koninklijke weg vanuit Frankfurt en de handelsweg vanuit Neurenberg, bracht vanaf de middeleeuwen welvaart in de dorpen en steden van Thüringen. In de vijf 'wedesteden' - Arnstadt, Gotha, Erfurt, Langensalza en Tennstädt - was de economie in die tijd voor een aanzienlijk deel gebaseerd op de teelt van de wedeplant, waarmee stoffen konden worden geverfd. Elders hield men zich vooral bezig met
metaalbewerking, en steden als Erfurt, Gera en Jena groeiden uit tot belangrijke industriecentra. Thüringen is natuurlijk ook de ideale streek om op zoek te gaan naar sporen van Duitslands grootste dichter, Goethe. Deze kan men aantreffen in Weimar, maar ook in Ilmenau, in het kasteel van Grosskochberg (Charlotte von Stein) en op de Kickelhahn: 'Über allen Gipfeln ist Ruh...'

Hoewel de hoofdstad van Thüringen
Erfurt is  
-
een fraaie koopmansstad, met zijn 14de-eeuwse, met huizen bebouwde Krämerbrücke en zijn patriciërshuizen - is
Weimar de trots van de Thüringers. Deze stad van grote denkers kende in de 18de en 19de eeuw een ongeëvenaarde intellectuele bloeiperiode. Groothertog Karl August van Saksen-Weimar, die in 1755 de jonge Goethe naar zijn hof riep, maakte van Weimar een stad van internationale allure. Gedurende een halve eeuw was Goethe er ambtenaar, lid van de geheime raad van de hertog, theaterdirecteur en schrijver. Goethe en Schiller waren in die tijd de grote persoonlijkheden van Weimar.
In de 19de eeuw werd Weimar muziekstad door de aanwezigheid van Franz Liszt, die talrijke musici aantrok en er de werken van Berlioz, Schumann en Saint-Saëns uitvoerde. Aan het begin van deze eeuw onderscheidde Weimar zich in bouwkundig opzicht: in 1918 werd Walter Gropius er directeur van de hogeschool voor architectuur en toegepaste kunsten. Deze hogeschool vormde vanaf 1919 het Bauhaus en had een diepgaande invloed op de moderne architectuur. Wegens conservatieve tegenwerking verhuisde het Bauhaus in 1925 naar Dessau.Ideale vakantiebestemming
 

Thüringen is de ideale bestemming voor wandelaars en actieve vakantiegangers: een afwisselend landschap met bergen van bijna 1.000 m hoog, eindeloze bossen, romantische, ongerepte rivierdalen en veel nationale parken en natuurparken, waaronder het Thüringer Wald.

Wandelaars hebben hier de beschikking over meer dan 16.000 km gemarkeerde routes,
 
waaronder maar liefst negen 'kwaliteitsroutes', meer dan alle andere Duitse deelstaten. De topper onder de wandelroutes is de hoog gelegen
Rennsteig, 168,3 km lang en de bekendste route van Duitsland. Heel bijzonder is het 'boomkronenpad' in nationaal park Hainich, een 310 m lang pad tussen de boomkronen, tot wel 40 m hoog en met uniek uitzicht. Verder zijn er bijvoorbeeld in de Rhön, de zuidelijke Harz, het Kyffhäusergebergte en het Vogtland talloze wandelroutes.
 
Maar er is nog veel meer te doen:
 
nordi
c walking, vaartochten, paardrijden, mountainbiken, watersporten, vliegen, motorrijden. En in de winter wordt er 1.800 km langlaufroute uitgezet en zijn er 38 skiliften in bedrijf. In totaal heeft Thüringen 1.700 km aan langeafstandsfietsroutes, variërend van gezinsroutes tot uitdagende routes voor getrainde fietsers. Veel van deze routes leiden langs mooie rivieren, zoals de Saalefietsroute, de Werratalfietsroute en de IImtalfietsroute. En overal zijn kastelen, paleizen, pittoreske stadjes en andere bezienswaardigheden.

De Thüringer 'Städteke
tten-fietsroute' vormt een geslaagde combinatie van natuur en cultuur.  
De
route begint in de stad van Bach, Eisenach, en gaat via Gotha, Erfurt, Weimar, Jena en Gera naar Altenburg. In Eisenach zijn het huis van Bach en kasteel de Wartburg (UNESCO-
Werelderfgoed) de grootste bezienswaardigheden; in Gotha is dat Schloss Friedenstein, met het oudste bewaard gebleven baroktheater ter wereld.

De universiteitsstad Jena is tegenwoordig het wetenschapscentrum van Thüringen.
 
In het oudste planetarium ter wereld kunnen bezoekers enkele malen per dag mee 'op reis' door verre melkwegstelsels. De belangrijkste bezienswaardigheden in Gera zijn het geboortehuis van schilder
Otto Dix en de verschillende kunstcollecties. Altenburg staat bekend als 'stad van de speelkaarten' en als de plaats waar het kaartspel skaat is ontstaan. In 2009 wordt de 500' geboortedag van de speelkaart gevierd. In het imposante kasteel is een interessant museum gevestigd met speelkaarten uit verschillende eeuwen.

Vakantietip
s 

Eén keer betalen, veel besparen. De ThüringenCard is de sleutel tot meer dan 200 toeristische attracties in heel Thüringen! Met daarbij een gratis MARCO POLO­reisgids!

De kruidige Thüringer Rostbratwurst (grilworst) is in heel Duitsland bekend en zeer gewild. De worst smaakt het beste als hij boven open vuur is gegrild, bijvoorbeeld na een wandeltocht.

Veel kersttradities
hebben hun oorsprong in Thüringen: een prinses uit Meining maakte de kerstboom wereldberoemd en ook de bekende glazen versieringen zoals de kerstbal is een Thüringse uitvinding. Deze tradities leven voort tijdens de vele kerstevenementen. Op concerten, markten of tentoonstellingen, Thüringen heeft in dit feestelijke jaargetijde veel te bieden. Tot één van de hoogtepunten behoren de kerstmarkten. De grootste kerstmarkt vindt u in de hoofdstad Erfurt. De imposante Dom en Severikirche vormen hier het decor van de feestelijke kerstmarkt die haar gasten verwelkomt.

Steeds geliefder zijn de historische kerstmarkten,  
z
oals de middeleeuwse kerstmarkt op de Wartburg in Eisenach  en de Barokke kerstmarkt op Schloss Heidecksburg in Rudolstadt.

De geboortestad van de glazen kerstversiering, Lauscha in het Thüringer Wald, viert  haar 17e Originaler Lauschaer Kugelmarkt, waar alles draait om deze kleine glazen kostbaarheden.

Tourist Information Thüringen  

Willy-Brandt-Platz 1
  -  DE-99084 Erfurt   -  Tel. +49 (0) 361-37 420   - 
Fax +49 (0) 361-37 42 388 service@thueringen­tourismus.de   www.thueringen-tourismus.de

Gratis kaarten voor fiets-, wandel- en kampeervakanties!
 
Handig voor uw vakantie in Thüringen: een fiets-, wandel- en campingkaart. De fietskaart geeft informatie over 13 langeafstandsroutes en vele verbindingswegen. Op de wandelkaart staan behalve 23 gecertificeerde wandelroutes ook aantrekkelijke thematochten en tips voor wandelvakanties. Met ruim 70 campings is de campingkaart een must voor kampeerliefhebbers! Bestel
hier deze praktische kaarten.
Bron: Duits Verkeersbureau www.germany.travel, www.oranjeroute.nl

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”