DE STREEK SAALE-UNSTRUT, Middeleeuws met een mediterrane sfeer.
Naar overzicht deelstaat Hessen - Thüringen  -  Saksen-Anhalt:  - Vakantieroutes.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

In het zuiden van Saksen­Anhalt, aan de grens met Thüringen en Saksen, ligt het gebied van de Saale, Unstrut, Ilm en Weiszer Elster. Door de meer dan 700 kilometer fiets- en wandelpaden langs deze rivieren, die aan de streek hun naam hebben gegeven, is het in elk jaargetijde een geweldige bestemming. Langs de "Wijnroute" of de "Romaanse Route" kan de bezoeker tijdens historischculinair gecombineerde ontdekkingstochten, kennismaken met zowel de geschiedenis van deze streek als de heerlijke wijnen die het voortbrengt. Hellingen bezaaid met wilde orchideeën, steile kalkrotsen, zacht glooiende weiden, boomgaarden en met wijnranken begroeide heuvels. Dit kleurrijke landschap met heldere contouren wist ook de schilder en beeldhouwer Max Klinger te ontroeren, die de 1000 jarige wijnbouwstreek vanwege zijn gratie en bijzondere lichtval met Toscane vergeleek.

Saale-Unstrut, wijngaardIn de oude bisschopsstad Naumburg met de wereldberoemde Dom,
 
de middeleeuwse binnenstad, de prachtige koopmanshuizen en villa's, gebouwd in Jugendstil, valt heel wat te beleven.

Freyburg an der Unstrut Sachsen-Anhalt
 
De stad Freyburg
, het centrum van de wijnbouw aan de Unstrut. werd in de 13de eeuw aangelegd.

Mari
ënkirche.
 
De kerk vindt haar oorsprong in een laatromaans bouwwerk ui
t ca. 1220. Het huidige. driebeukige laatgotische schip ontstond aan het einde van de 15de eeuw, het koor omstreeks 1400. De vieringstoren is romaans. voor de twee westtorens stonden de oost torens van de dom te Naumburg model. Tussen de torens bevindt zich een narthex, hel zgn. paradijs. Opmerkelijke inventarisstukken zijn een laatgotisch gebeeldhouwd retabel (vermoedelijk ca. 1499) met de Kroning van Maria.

Raadhuis.
 
Het laatgotische gebouw werd na een brand in 1682 in eenvoudiger vorm herbouwd.

Slot Neuenburg.
 
De burcht - te bereiken via een steil voetpad - werd evenals de Wartburg door de Thüringse landgraven gesticht.
Het uitgestrekte, in oorsprong romaanse bouwwerk werd herhaaldelijk verwoest. In 1552-1557 werd de burcht voor hertog August van Saksen verbouwd tot woonverblijf (vorstenzaal met mooi portaal uit 1552). Het meest opmerkelijk is de laatromaanse dubbelkapel (ca. 1220) op het binnenplein. De benedenkapel, bestemd voor het personeel, staat via een kleine getraliede opening in verbinding met de ruimte erboven. waar de edellieden zaten. Het gewelf van de verdieping heeft 'Moorse' bogen; dit fenomeen was waarschijnlijk door de kruistochten in Thüringen doorgedrongen. Het slotmuseum is gevestigd in de romaanse wachttoren 'dikke Willem'.

Laucha (7 km W).
 
De S
t. Marienkerk is een eenbeukige laatgotische basilica uit 1479-1496 met driezijdige koorsluiting en vierkante westtoren. De inrichting dateert uit de 18de eeuw.
Laucha is bekend om zijn traditionele klokkenproductie. In het klokke
nmuseum bevinden zich een klokkengieterij uit 1790 en klokken uit de 14de tot 19de eeuw. De oudste is de Balgstätler klok uit 1311, die waarschijnlijk door monniken is gegoten. Het raadhuis is een drie bouwlagen tellend renaissancegebouw uil 1563 met dakruiter en dubbele bordestrap.Nebra
 
Hier kan men een blik werpen op de beroemde "Himmelscheibe", een unieke archeologische vondst en in Memleben staan de restanten van de voormalige favoriete palts van Otto de Grote nog overeind.
De barokstad Weiszenfels
heeft haar naam te danken aan de burcht op de witte rotsen. Bezienswaardig is hier ook de prachtig behouden gebleven vroegbarokke slotkerk.

De streek Saale-Unstrut
 
is rijkelijke bedeeld met burchten en kastelen. Aan de "Romaanse Route" liggen de Saaleburchten Rudelsburg, Saaleck en Eckartsburg, die als historische juweeltjes mogen worden beschouwd.
In de voormalige bisschopsstad Zeitz, de zuidelijkste halteplaats aan deze route, staat de Dom die als het ware getuigt van de importantie van deze stad ten tijde van keizer Otto de Grote.

Informatie
 
Saale-Unstrut-Tourismus
Lindenring 34  -  D-06618  -  Naumburg / Saale  -  Internet: www.saale-unstrut-tourismus.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets