ALTENBURG, stad van skaat en speelkaarten, gedoopt in de Skaatfontein. De voormalige residentiestad is ook een stad van muziek en theater.
Naar deelstaat Thüringen . Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie.

Hoogtepunt in de meer dan 1025 jarige geschiedenis van de stad, waren de bezoeken van Keizer Barbarossa aan Altenburg. De nauwelijks veranderde oude binnenstad is met haar bouwmonumenten in diverse bouwstijlen uit verschillende tijdperken bijzonder indrukwekkend.

Ligging en bereikbaarheid 
Altenburg ligt in het oosten van Thüringen en grenst aan Saksen en Saksen-Anhalt. Afstand tot Leipzig 49 km; Weimar 95 km en Dresden 109 km. Per auto: 18 km vanaf de autosnelweg A4; de B7/B93/B180 lopen door Altenburg
Per trein: aan het traject Berlijn-München; elk uur verbindingen; EC-/IC- aansluitingen v.a. Leipzig.
Luchthavens: Leipzig-Haile, 60 km, Regionaal vliegveld Altenburg-Nobitz, 6 km.

Bijzondere tips  
"Zwarte rondleiding", een monnik leidt u in het licht van fakkels rond naar met sagen omgeven plekken in de stad. Een lekkernij van honing in de Uferburg rondt dit uitstapje door het verleden af
Aan de Skaatfontein von Altenburg worden de skaatkaarten gedoopt opdat ze geluk brengen.

Bezienswaardigheden 
Slot
Op een steile rotsformatie troont het Altenburger slot, waarvan de verschillende gebouwen rondom een veelhoekige binnen- plaats staan. Deze bereikt men via een triomfboog, een oprit met obelisken waarop de figuren van Hercules en Minerva, het laatgotische buitenpoortgebouw en de binnenpoorttoren, 15de eeuw. Van de oudere, Romaanse burcht op deze plaats bleven de westelijke Hausmannstoren, 10de eeuw, en de noordelijke Manteltoren, 11 de eeuw, bewaard, beide op cirkelvortnige plattegrond opgetrokken.
Woonvleugels overwegend uit de 17de en 18de eeuw.
G. Moosdorf maakte de fresco's, Amor en Psyche, in de feestzaal. De plafondschilderingen in de zogenoemde Bachzaal illustreren de geschiedenis van het geslacht Wettin. De laatgotische slotkerk werd na een brand (1444) waarschijnlijk door Moyses v. Al- tenburg herbouwd. Zij is opgetrokken op een haakvormige plattegrond en bestaat uit een tweebeukig schip en een koor met net- en stergewelven. Behalve het laatgotische koorgestoelte en de bronzen epitaaf voor keurvorstin Margarethe van Oostenrijk, 1486, verdient ook de barokke inrichting met gaanderijen, loges, hoofdaltaar en rijkversierd, door G.I-1. Trost gebouwd orgel de aandacht.
Het slotmuseum,
dat de geschiedenis van de streek en de bouwgeschiedenis van het slot documenteert, bezit ook een klederdrachtcollectie.
In de reeds in 1593 genoemde slottuin,
in 1827 opnieuw ingericht als landschapstuin, bleven van de voormalige barokke aanleg bewaard het inwendig met stucwerk en plafondfresco's versierde theehuis en de oranjerie.

St. Bartholomäi 
De in het tweede kwart van de 12de eeuw gestichte kerk werd na haar verwoesting door de hussieten aan het einde van de 15de eeuw tot een drieschepige hallenkerk verbouwd waarbij de oude kruisribgewelven op de achtkante pijlers behouden bleven. Van de Romaanse bouw resteert de crypte, onder de zuidelijke zijbeuk, die een kruisribgewelf heeft en eenvoudige kapitalen met figuur- en bladmotieven. In 1669 werd het gotische westwerk met twee torens vervangen door één baroktoren. In 1878 werd de kerk in neogotische stijl gerestaureerd.

Marienkirche 
De omvang van de twee 'roten Spitzen', twee enorme bakstenen torens, 12de-13de eeuw, doet de vroegere betekenis vermoeden van deze in 1172 gewijde voormalige augustijnenkapittelkerk. De bekendste begunstigen van het zgn. Bergerklooster was keizer Frederik I Barbarossa. Van de Romaanse kloosterkerk bleef slechts een fragment van het schip bewaard.Musea 
De belangrijkste zijn:
Een paradijs voor 'gokkers' is het Spielkartenmuseum, het meest uitgebreide museum van speelkaarten, met historische taro - en skaatkaarten, o.a. 15de- eeuwse, met de hand ingekleurde houtsneden, en het atelier van een speelkaartenmaker.
Tentoonstelling van de Saksische prinsenroof in Altenburg (1455).

Bezienswaardigheden AltenburgAan  het lage eind van de slottuin bevindt zich het naar de geleerde B.A. v. Lindenau genoemde Lindenau-Museum   
met een kostbare verzameling Griekse en Etruskische vazen, 7de-4de eeuw v.C., en een collectie Italiaanse pre- en vroegrenaissancepanelen die de omvangrijkste is buiten Italië en o.a. werk bevat van Fra Angelico, Sandro Botticelli, Bernardo Daddi, Filippo Lippi, Simone Martini en Luca Signorelli; voorts sculptuur en schilderijen, 16de-20ste eeuw, van o.a. Ernst Barlach, Lucas Cranach, Otto Dix, Käthe Kollwitz, Max Liebermann en Auguste Rodin.

In het Mauritianum  
vindt men natuurhistorische verzamelingen.

Evenementen 
Het hele jaar door concerten in het Slot - Begin mei; Skatbrunnenfeest - Begin juli, Slotfeest

Shopping
Souvenir-, skaat- en speelkaartenshop, verkoop direct vanaf het bedrijf van likeuren, bier, geitenkazen.

Excursiemogelijkheden 
Altenburg is uitgangspunt van de Thüringen-Wanderweg; laatgotische burchtkerk met barokke houtsnijkunst op Burcht Posterstein, 20 km, Knopenmuseum en expositie van de knopenindustrie in Schmölln, 12 km.

Service voor de gasten 
Altenburger Museumkaart. - In alle musea van Altenburg kan men met de Thüringer Gastenkaart terecht. - Middeleeuws spektakel en Smul-Theater (max. 130 personen) in de Wettiner Hof. - Stadsrondleidingen: na aanmelding vooraf, Engels en Frans op aanvraag. - Openbare rondleidingen met afsluitend een glaasje Altenburger likeur: Maandag: 14.00 uur. Zondag: . 10.00 uur.
Informatie
Telefoon:  +49(0)34471594174 Internet: www.stadt-altenburg.de 

** Uw accommodatie in Altenburg vindt u goed via Hotels/Bookong/Altenburg.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets