HARZ, betovering door heksen en natuur. De Harz, 92 km lang en 33 km breed, het meest noordelijke middelgebergten van Duitsland, biedt zijn bezoekers een bijna eindeloze landschappelijke variatie. Hier zijn op een betrekkelijk kleine oppervlakte een afwisselende natuur, belangrijke Duitse historie, schitterende kunst evenals zorgvuldig gekoesterde en nog steeds voortlevende tradities verenigd.
Gelegen in de deelstaten Thüringen, Neder-Saksen en Saksen-Anhalt.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    


De Brocken
 
De hoogste berg van de Harz, de Brocken, is met ruim 1100 meter hoogte bijna even hoog als een van de (lagere) toppen in de Alpen. Extreme neerslag zorgt voor overvloedig water in de riviertjes die hier ontspringen en vervolgens de talrijke stuwmeren voeden. De rivieren doorsnijden het gebergte met uiteenlopende kracht, waardoor de meest verschillende dalvormen zijn ontstaan. Het bekendste dal is ongetwijfeld dat van de Bode.
Terwijl het Brocken- en Wurmbergmassief hun karakteristieke stempel op de Oberharz,
zuidelijk gelegen in de deelstaat Neder-Saksen, hebben gedrukt, vormen in de Unterharz, oostelijk gelegen in de deelstaat Saksen-Anhalt,  het Rambergmassief en de Auerberg, de van verre zichtbare symbolen.

Kaartje van de Harz en omgevingHet landschap 
in de Zuid-Harz beschikt over een zeer afwisselend reliëf; de noordelijke rand van de Harz echter bestaat uit zandsteen die trapsgewijs is opgebouwd. Zo ontstond hier de legendarische 'duivelsmuur". Van oudsher zijn vele beroemde persoonlijkheden naar het bijzonder romantische gebergte gereisd, waar tal van sagen en mythen hun voedingsbodem hebben. In de Walpurgisnacht, van 30 april op 1 mei, is de Brocken bijvoorbeeld het magische ontmoetingspunt van de duivel en zijn op bezemstelen rondvliegende heksengevolg. Dat was ook de reden waarom Goethe zijn Faust op deze plek liet spelen. Tegenwoordig vormt de Walpurgisnacht met de hoog oplaaiende vuren en heksendansen het grootste openluchtspektakel van de Harz.
Laaiend enthousiast
over de bekoorlijkheid van de Unterharz heeft de schrijver Heine  in zijn jeugdjaren ooit de dalen van de Use, de Bode en de Selke vergeleken met drie vrouwengestalten, 'waarvan men niet zo eenvoudig kan beoordelen, welke de mooiste is". Voor de verlokkingen van de “duistere schoonheid”, de Bode, waren de mensen echter reeds lang vóór Heine bezweken. Op de plek waar zich ter rechterzijde 250 m en ter linkerzijde 200 m boven de rivier markante granietrotsen verheffen, hebben zij reeds tienduizend jaar geleden hun nederzettingen gebouwd.
Germaanse cultus- en offerplaatsen kunnen bijvoorbeeld op de Heidenwal
 
in de buurt van de Rosstrappe en op de Saksenwal bij de Heksendansplaats worden aangetoond. Een offersteen met runentekens die daar boven werd gevonden en tegenwoordig in de Walpurgishal in Thale te zien is, levert hiervan een duidelijk bewijs. In deze honderd jaar oude hal zijn oude Germaanse gebruiken, de sagenwereld van de Harz en klassieke Duitse literatuur op indrukwekkende manier verenigd. In het buitengewoon gevarieerde natuur- en cultuurlandschap van de Harz stuit men in tal van plaatsen op heel bijzondere bezienswaardigheden.

Stolberg.
 
Werkelijk uniek is echter met name de streek rondom Stolberg. Deze voormalige mijn-, handels- en residentiestad aan de Duitse Vakwerkroute is een belangrijke halteplaats langs het traject Harz-Thüringer Woud, dat in zijn geheel zowel Neder-Duitse, Hessische en Zuid-Thürings/Frankische stijlelementen presenteert. In Stolberg bevindt zich bv. het in de 15de eeuw zonder binnentrappen gebouwde stadhuis, waarvan men de eerste en tweede verdieping alleen vanaf de buitentrap kan betreden, die langs de oostelijke gevel omhoog leidt naar het kerkplein.Bodemrijkdom
 
De vroegste bewoners begonnen zich langs de rand van de Harz te vestigen, zodat de steden tegenwoordig quasi als een parelsnoer om het gebergte heen liggen. Hun ontstaan hebben deze plaatsen o.a. te danken aan de enorme hoeveelheid verborgen schatten in het gebergte. Door deze bodemrijkdom was de Harz er eeuwenlang min of meer toe voorbestemd, zich tot een belangrijk centrum van de Duitse geschiedenis te ontwikkelen. Er werden paltsen, domkerken, kastelen en paleizen gebouwd, die tot in de verre omtrek welhaast ongeëvenaard zijn.

De strategisch gunstige ligging
 
van de regio tussen de Harz en de Kyffhäuser was de reden dat ook hier in de loop der tijden, parallel aan de ontwikkeling van het rijk, belangrijke paltsen werden gebouwd. Hun vroegere grootte en functie wordt duidelijk tijdens een bezoek aan het openluchtmuseum bij Tilleda. Het ca. 7 ha grote areaal van de palts die volgens oude oorkonden en geschriften tussen 972 en 1194 was ontstaan, werd later nooit meer bebouwd. Archeologen hadden zodoende de bijna unieke gelegenheid, het gehele complex tot in de kleinste details bloot te leggen. En de bezoeker krijgt daardoor nu een levendig beeld van de vroegere versterkingswerken, woon- en pakhuizen evenals van de gebouwen die voor de landbouw waren bestemd.

Informatie
 
PRO HARZ Tourismus und Marketing GmbH  - Niedergasse 50 - 06547 Stolberg  -  Tel.:  +49 (34654) 8109-0 9 – Fax:  +49 (34654) 8109-23 1

Vakantie in de Harz  
Neem eens een duik in een landschap waar enorm veel te beleven valt! Het natuurpark Harz, het noordelijkste middelgebergte van Duitsland, heeft een indrukwekkende rijkdom aan natuurschoon te bieden, zoals nauwelijks iemand die tegenwoordig nog zou hebben verwacht. En de twee nationale parken in het hart van de streek, helt nationale park Hoog-Harz en het nationale park Harz, demonstreren op aanschouwelijke manier, hoe de natuur kan regenereren als wij haar oorspronkelijke wetmatigheden in acht nemen.

De top van de Brocken, de hoogste berg van de Harz, 1142 m,
 
die zich in het nationale park Hoog-Harz bevindt, kunt u met een nostalgische, door stoom aangedreven smalspoortrein bereiken. Ervaren parkopzichters tonen u zeldzame dieren en planten, waarvan er enkele alleen nog maar in de Harz voorkomen. Uw kinderen beleven als natuurdetectives, hoe spannend de wereld aan gene zijde van televisie en internet kan zijn.

Zelfs mensen die al overal hebben rondgereisd,
 
zijn helemaal overweldigd door onze natuurschoonheden zoals bv. de "Rosstrappe", een steil omhoogstekende rots in het Bodedal, of de wilde ravijnen, de geheimzinnige grotten en het romantische Selkedal. Sportieve vakantiegangers kunnen bij het klimmen, bergwandelen en mountainbiken in onze unieke natuur conditie tanken. Voor een rustpauze zijn talrijke gezellige eethuisjes in de bossen beschikbaar. De meest uiteenlopende overnachtingsmogelijkheden bieden elke gast de passende accommodatie met een goede prijs-prestatie-verhouding.

Voor meer informatie
Harzer Verkehrsverhand - Marktstr. 45 - 38640 Goslar - Tel.: (+49 5321) 34040 - Fax: (+49 5321) 340466 - E-mail: info@harzinfo.de   
De 5 Oberharzer

ALTENAU +49 5328110020 BUNTENBOCK +49 532313583 CLAUSTHAL- ZELLERFELD +49 5323181024 SCHULENBERG +49 53291848 en WILDEMANN +49 532316111

Info
 
Kurbetriebsgesellschaft "Die Oberharzer” mbH  - 38707 Altenau, Hüttenstrasze 9 - Tel,: 0049 5328 1 1002-0 Fax: 0049 5328 1 8 02 38 - Internet: www.harztourismus.com - E-mail: info@harztourismus.com  >

** Uw accommodatie in geheel Duitsland 
kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Voor de Harz kan dat goed via  Hotels/Appartementen/Harz . Steden in de Harz zijn: Goslar - Wernigerode  - Braunlage  - Quedlinburg   - Bad Grund   - Hahnenklee-Bockswiese   - Bad Harzburg   - Stolberg i. Harz  - Bad Sachsa   - Nordhausen  - Ilsenburg   - Langelsheim  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets