MEININGEN, de Theaterstad. Werra, Rhön, Thüringer Woud, Residentieslot Elisabethenburg, Goetz-Grotten
Naar deelstaat Thüringen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Voor theaterliefhebbers een absolute "must", voor liefhebbers van kunst, natuur en een stijlvolle gastronomie een geheime tip - dat is Meiningen.
In het stadsbeeld worden brede lanen met representatieve gebouwen uit de 19e eeuw, afgewisseld met kleine straatjes en vakwerkhuizen. Parken in Engelse stijl met talrijke fonteinen en monumenten nodigen uit om van een wandeling te gaan genieten.

Meiningen, Kleines PalaisVanaf 16100 was Meiningen de residentiestad
 
van de hertogen van Saksen-Meiningen, die om hun kunstzin en hun vooruitstrevend liberale instelling bekendstonden. Een van de beroemdste Europese theaterensembles ('Die Meininger') werd hier opgericht, en de hofkapel werd door persoonlijkheden als H. von Bülow, R. Strauss, F. Steinbach en M. Reger gedirigeerd.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen tussen het Thüringer Woud en de Rhön in het dal van de Werra,  23.000 inwoners.
Per auto/bus: A4, uitrit Gotha, 60 km, uitrit Eisenach, 60 km, A A7, uitrit Fulda, 70 km; A70, uitrit Schweinfurt, 70 km; A71, richting Erfurt, Leipzig.
Per trein: vanuit Frankfurt/Eisenach; vanuit Erfurt; vanuit Würzburg/Schweinfurt.
Luchthavens: Erfurt, 100 km; Frankfurt, 170 km.

Bijzondere tips
 
Gourmet-Opera in Hotel Sächsischer Hof, juli & augustus; originele Thüringer knoedels in het Schlundhous, Barokcafé in Slot Elisabethenburg; middeleeuws ridderfeest Schloss Landsberg.

Evenementen
 
* Theaterseizoen van september t/m juni.
* Voorjaar, Theaterweek.
* Augustus, Slotnacht in de openlucht.
* September, Dagen van de stoomlocomotieven.
* Oktober, Festival van oude muziek.
* Jazz-mijl.

Bezienswaardigheden
Meiningen, Schloss Elisabethenburg
*  Schloss Elisabethenburg
 
 
Met gebruikmaking van een vroegere bisschoppelijke burcht (1511; thans noordvleugel) bouwde S. Rust in 1682-1692 voor de hertogen van Saksen-Meiningen een drie verdiepingen hoog drievleugelig complex met een groots trappenhuis voor het middengedeelte. De slotkerk in de zuidvleugel is met kunstige stuccovelden van de gebroeders S. en P. Rust versierd. Bezienswaardige stucdecoraties, o.m. van de gebroeders Lucchese, zijn aangebracht in enkele representatieve zalen van de 48 ruimten, waar tegenwoordig drie staatsmusea zijn ondergebracht. Naast de Kunstsammlung met schilderijen uit de l5de-19de eeuw is vooral de muziekhistorische afdeling met voorwerpen betreffende de Meininger hofkapel en het theatermuseum met documentatie over de theaterhervorming in Meiningen een bezoek waard. In het nabijgelegen, in 1782 als Engelse landschapstuin aangelegde, Goethe­Park bewaren verschillende monumenten de herinnering aan beroemde dichters (zoals Jean Paul) en componisten (zoals J. Brahms, M. Reger). Op een vijvereiland staat het grafmonument voor de Meiningse hertog Karl, dat een kopie in miniatuur is van het monument voor J.-J. Rousseau op het Petruseiland in het Neuenburger Meer.
* Het Meiniger Theater.
* Engelse tuin en slotpark.
* Goetz-Grotten, grootste toegankelijke kloof en grotten van Duitsland.
* Grootste werkplaats van stoomlocs in Duitsland.Musea
 
* Muziekmuseum.
* Kunstcollecties en Theatermuseum 'Betoverende wereld achter de coulissen" met originele décors van de Meiniger Hofschauspieltruppe van Hertog Georg II uit de 19e eeuw.
* Literatuurmuseum

Excursiemogelijkheden
 
* In noordelijke richting naar het Thüringer Woud, 35 km.
* In zuidelijke richting naar Bauerbach, het Schillerstadje, 10 km.
* Thüringer steden zoals Schmalkalden, 25 km, Gotha, 60 km en Eisenach, 60 km.

Service voor de gasten
 
Theaterkaarten, arrangementen, rondleidingen en hotels kunnen worden geboekt via de Hot- line: +49 (0)3693/44650 Souvenirwinkel in de VVV

Tourist-information,
 
Bernnarnstr.6, 98617
E-mail: info@meiningen.de  -  Internet: www.meiningen.de

Omgeving 
Kühndorf, 8 km NO.
De ruïne van de voormalige johannieterburcht (rond 1300) omvat brug en poorthuis, een middeleeuwse schuur in de voormalige voorburcht, woongebouwen' van vijf resp. zes verdiepingen op de kleine burchthof en, als restanten van het verdedigingswerk, de cilindrische zuid- en de octogonale noordtoren.

Rohr, 8 km 0.
 
De rond 828 als kloosterkerk en paltskapel St. Michael op de plek van een heidense cultusplaats gestichte en meermaals verbouwde dorpskerk (l0de­17de eeuw), bewaart onder het koor de Ottoonse crypte met vier vierkante gewelfsteunen en buiten de romaanse begraafplaatsversterking met een muur die voorzien is van een weergang. In het kerkinterieur zijn het cassettenplafond en de met figuren gedecoreerde galerijbalustrades uit de 17de eeuw interessant.

Walldorf, 6 km NW.
 
De eenbeukige renaissancedorpskerk heeft van een laatgotische voorganger (Kirchenburg) de westtoren, de op de hoeken met torens versterkte begraafplaatsmuur en in het interieur een 'Doornenkroning' en een 'Judaskus' (1500) behouden. Naast de joodse begraafplaats (l7de eeuw) en de oude vakwerkhuizen (l6de-18de eeuw) verdient ook het ten zuiden van het dorp gelegen romanistneogotische Schloss Landsberg (1836-1840) de aandacht.

Wasungen, 12 km N.
 
Resten van de middeleeuwse stadsmuur, de Pfaffenturm (1387), het vakwerkraadhuis (1533) en het barok vorm gegeven Amtshaus (1607) dragen bij tot het schilderachtige dorpsbeeld, evenals de van oorsprong vroegmiddeleeuwse kerkhofkapel uit de 15de-16de eeuw, de renaissancedorpskerk (l5de­16de eeuw) en de Adelshöfe en woonhuizen uit de 16de en 17de eeuw.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Meiningen kan dat goed via:  Hotels/Meiningen Bijvoorbeeld:
 Romantik Hotel Sächsischer Hof Dit hotel is gebouwd in 11002. Het ligt midden in Meiningen en beschikt over veel details die herinneren aan de lange en boeiende geschiedenis.
AltstadtHotel an der Werra This charming hotel enjoys an ideal location on the outskirts of the Old Town of Meiningen, right on the banks of the River Werra, in the pretty Villenviertel (villa quarter).

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets