MÜHLHAUSEN, stad van torens. Ligt in het geografische centrum van Duitsland
Naar deelstaat Thüringen. .
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Mühlhausen is een oude, aantrekkelijke stad.
De middeleeuwse stadskern in de voormalige rijksstad staat onder Monumentenzorg en is met zijn elf gotische kerken, het raadhuis en de patriciërshuizen een juweeltje.
Vanaf 11100 rijksstad met een rastervormig stratenpatroon, beleefde Mühlhausen in de 14de-15de eeuw een bloeitijd, die zijn hoogtepunt bereikte in het toetreden (1418) tot de Hanze. Tijdens de Boerenoorlog 1524-1525 leefde en werkte Thomas Müntzer in de stad. De oude stad, die nog intact is, krijgt haar middeleeuws aandoende sfeer vooral door de buitengewoon vele, deels in vakwerk, deels in hardsteen uitgevoerde woonhuizen (16de-18de eeuw) met hun zadeldakgoten alle naar de straat gekeerd.

Zicht op MühlhausenLigging en bereikbaarheid
 
Mühlhausen ligt aan voet van het Nationale Park Hainich, aan de bovenloop van de Unstrut, de regionale hoofdstad Erfurt ligt op 50 km afstand.
Per auto/bus: A4 Eisenach-Mitte 30 km; Gótha 40 km.
Per trein: Erfurt-Göttingen, daar de EC-/ICE- aansluiting.
Luchthaven- Erfurt, 50 km.

Bijzondere tip
 
Thematische stadsrondleidingen: historische poorten en torens in Mühlhausen.

Bezienswaardigheden
 
Blasiuskirche
De in 1227 onder de Duitse Orde vallende hoofdparochiekerk kreeg rond 1235-1260 het voeggotische westwerk met twee rijk gedecoreerde octogonale torens en werd in de 13de-14de eeuw verbouwd tot een driebeukige gotische hallenkerk met kruisribgewelven rustend op bundelpijlers. Aan het eenbeukige koor, waarvan de 5/8-sluiting door maaswerk­vensters met glasschilderingen (rond 1350­1360) wordt verlicht, grenzen in het zuiden de sacristie en in het noorden de doopkapel met doopvont uit 1596. In de noordwand van het transept een hooggotisch roosvenster. Het laatgotische Maria-altaar en de kansel dateren uit de late 15de eeuw. Naast de twee hooggotische bisschopsgrafmonumenten is ook het vroegbarokke smeedijzeren koorhek vermeldenswaard. Johann Sebastian Bach was in 1707 -1708 als organist aan de Blasiuskerk verbonden.

Marienkirche
 
Op de plaats van een romaanse basilica (rond 1190), waarvan de noordelijke toren en de kelderverdieping van de zuidelijke toren bewaard zijn gebleven, werd na de overname door de ridders van de Duitse Orde in 1317-13100 de op één na grootste Thüringse kerk met rijke maaswerk-, pinakel- en figurendecoratie aan het exterieur gebouwd. In het ruime interieur van de vijfbeukige hallenkerk met driebeukige transeptarmen en drie koorhoofden verdienen naast de laatgotische vleugelaltaren en sculpturen (14100-1520) ook het stichtersbeeld met Mühlhausens stadsgezicht (1566) van een Cranachleerling en een raadszetel (1608) de aandacht.

Andere bezienswaardigheden
 
Het laatgotische hoofdgebouw (14de-16de eeuw) met raadzaal jachtfries, 1400) en raadkamer (1571) van het raadhuis is door middel van een luchtboog met de nevengebouwen (17de eeuw) verbonden. Een wandeling langs de stadsmuur met stadspoorten, weergangen (ingang Frauentor) vestingtorens en muurhuizen voert ook langs de vier perifere gotische parochiekerken (alle 14de-18de eeuw).
Naast het Heimatmuseum (Leninstr. 61) met rijke pre- en protohistorische collecties (o.a. Thüringse sieraden uit de 5de/6de eeuw) is ook de Gedenkstätte Deutscher Bauernkrieg (voormalige Heilige-Kruiskerk) met documentatie met betrekking tot deze 'vroegburgerlijke revolutie' aan te bevelen.
* Franciscanerklooster met Museum van de Boerenoorlog.
Mühlhausen, Bronhuis aan de Poppelröder Bron uit de 17e eeuw * Bronhuis aan de Poppelröder Bron uit de 17e eeuw 
* Synagoge.

Culturele tips
 
* Museum aan het Kristanplein.
* Museumgalerie in de Allerheiligenkerk.

Evenementen
 
* April, voorjaarsfeest.
* Juni, stadsfeest.
* Augustus, stadskermis - grootste en unieke stadskermis in Duitsland.Shopping en gastronomie
 
Aantrekkelijke voetgangerspassages met kleine en grote winkels, cafés, kroegjes en terrassen, antiekzaken, specialiteiten uit het Brauhaus, Mühlhauser producten van firma's Pruimenmoes/Tegros, Hainich Conserven, fijne vleeswaren en keramiek Stauch souvenirs.

Service voor de gasten
 
* Bemiddeling en verkoop van rondleidingen, logiesmogelijkheden, kaarten voor evenementen, souvenirs, toeristische programma's.
* Openbare rondleidingen (Duits, Engels, Frans, Nederlands).
* Foldermateriaal: imagobrochure in  meerdere talen, logiesgids, publicaties over de regio

Hoogtepunten, in de omgeving
 
* Geografisch middelpunt van Duitsland en Opfermoor Vogtel, 5 km.
* Klooster Volkenroda met Expo-Christuspaviljoen, 9 km.
* Vogelpark,Seebach bij een waterslot, 5 km

* Anrode-Bickenriede
, 10 km NW
 
Van het voormalige cisterciënzerklooster resten de in 1670-1690 door A. Petrini in barokstijl verbouwde, van oorsprong voeggotische kloosterkerk en de dienst-en woon gebouwen uit de renaissanceperiode.

* Schlotheim, 18 km 0
 
Laatgotische plastieken en reliëfs verrijken het barokke retabel (rond 1670) in de parochiekerk (l6de eeuw). Het eenvoudige barokslot van de drosten v. Schlotheim werd in 1773 gebouwd op de plaats van een middeleeuwse burcht (genoemd 974), waar Thomas Müntzer in 1525 op weg naar zijn terechtstelling gevangen werd gehouden.

* Zella, klooster, 14 km W
 
Van het in de Al 12de eeuw als eerste klooster in het landschappelijk aantrekkelijke Eichsfeld gestichte benedictinessenklooster staan de verbouwd" kloosterkerk en. dienstgebouwen uit de 17de-18de eeuw nog overeind.

Tourist-information,
Ratsstrasse 20 99974 Mühlhausen  -  Tel.: +49(0)3601/452321.  -  E-mail: info@muehlhausen.de - Internet: www.muehlhausen.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via  Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Mühlhausen kan dat goed via: Hotels/Pension/Muhlhausen
Goed tot uitstekend beoordeeld worden:
Hotel Mühlhäuser Hof
This 4-star hotel offers a daily breakfast buffet, Thuringian cuisine and free private parking. It is located in the central pedestrian zone of the Medieval town of Mühlhausen.

Brauhaus Zum Löwen
Hotel en brouwerij Brauhaus heeft een landelijke stijl en is te vinden in Mühlhausen, Thuringen.
Pension bei der Marienkirche
This traditional guest house in the centre of Mühlhausen’s old town offers free Wi-Fi and free private parking. Many rooms have a direct view of the famous Marienkirche church en

Hotel Weidenmühle
This quietly located, 3-star hotel in the Thuringian city of Mühlhausen offers free wired internet in rooms, a private garden with playground, and free private parking.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets