DE WEZER, met de voedende zijrivieren Fulda, Hessen en Werra, Thüringen, stroomt door Nedersaksen en Bremen naar de Noordzee.
Naar Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

Maak uw keuze: Sprookjesroute; De Wezer van Hann. Münden tot Minden; De Fulda - bronrivier van de Wezer; De Werra - bronrivier van de Wezer; van Minden tot Bremerhaven; Wezer-fietsroute

    

Door het sprookjesland  
Kalmpjes aan glijdt zij vanaf Hannoversch Münden in allerlei kronkelingen door een landschap vol poëzie. Langs donkere beboste bergen met steile hellingen en langs zacht glooiende heuvels. De weiden lopen tot aan de oevers, de geheimzinnige natuur ligt heel dichtbij. Het romantische Wezerbergland maakt de Wezer tot een sprookjesverteller. Op plekken waar tot op heden uitsluitend het ruisen van de bladeren en het kwinkeleren van de vogels te horen is, vernamen de mensen plotseling de stemmen van feeën, dwergen en prinsen en werden de burchten en kastelen het schouwtoneel van ongelofelijke verhalen die tot de monding van de Wezer in de Noordzee worden doorverteld.

Er was eens  ...
 
Zo beginnen de wereldberoemde sprookjes die de gebroeders Grimm meer dan 100 jaar geleden hebben verzameld en opgeschreven. Vele van de sprookjesfiguren hadden hun thuis in de geheimzinnige streek langs de Wezer. Doornroosje slaapt nog steeds op de Sababurg, Assepoester stamt uit Polle, in de historische stadskern van Hameln blies de rattenvanger op zijn fluitje. En het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten bewijst, dat ook het noordelijke deel van de Wezer door de heidestreek tot aan zee een voortreffelijke voedingsbodem is voor fantastische verhalen.

Sprookjesroute voor het hele gezin:
 
De populaire Duitse Sprookjesroute leidt van Hanau naar Bremen en volgt vanaf Hannoversch Münden de loop van de Wezer. U kunt dus altijd kiezen tussen een kleine of grotere boot, de Wezer-fietsroute of de wandelpaden. U passeert veel kunst en cultuur, de natuurparken Wezerbergland of Wiehengebergte, kleurrijke dorpen met fraaie vakwerkhuizen en romantische steden. Op de burchten en kastelen wordt evenals in de middeleeuwse stadskernen sprookjes toneel vertoond en in sprookjesmusea worden dromen uit de kinderjaren tot leven gewekt. En wie de kinderschoenen nog niet is ontgroeid, zal dagenlang zo grote ogen opzetten als nooit tevoren.

HET MOOISTE SPROOKJE, DE NATUUR   
De Wezer van Hann. Münden tot Minden
Het leven van de Wezer begint met een omhelzing in Hann. Münden. Hier vallen de beide bronrivieren Fulda en Werra in elkaars armen en van hieraf heten zij Wezer. Als toegangspoort tot het Wezerbergland heeft de drie-stromen-stad met name als "vakwerkjuweel' bekendheid verworven, www.deutsche-fachwerkstrasse.de . Het Welfenslot, het raadhuis in de stijl van de Wezerrenaissance en de 'Wasserspuren', een speels stedenbouwkundig project met water, zijn verdere attracties. Van hieruit kunt u de Wezer hetzij op het water volgen of te land, en dan het beste op de Wezer-fietsroute. U doorkruist een fascinerend landschap met een pittoreske wisseling van steile rotsen en liefelijke dalen, natuurparken met uitgestrekte gemengde bossen, waar arnica en orchideeën bloeien en ijsvogels, watermerels, reigers, zwarte ooievaars en vleermuizen hun thuis hebben. Het slot van Doornroosje, de Sababurg in het Reinhardswald, is tevens een romantisch hotel en heeft bovendien een dierenpark met valkenhof, het SabaBurgTheater en een oerwoud met duizendjarige eiken.  
Het naburige stadje Hofgeismar nodigt bezoekers uit voor een wandeling door de liefdevol gerestaureerde historische binnenstad.
In Trendelburg worden op de gelijknamige burcht uitgebreide riddermaaltijden en rondleidingen voor kinderen georganiseerd.
En in Bad Karlshafen aan het begin van het Reinhardswald zijn met name de barokke stadskern met het raadhuis en het "Invalidenhaus" evenals het Duitse Hugenoten-Museum het bezichtigen waard.

Hans en Grietje onder de deltavlieger
 
In het bekoorlijke Wezerstadje Höxter ontdekt u hoe een lange historie, prachtige natuur en moderne recreatieactiviteiten een unieke, levenslustige alliantie zijn aangegaan. De markante vakwerkgevels van de burgerhuizen vormen het decor voor de bekende "Hans en Grietje-Spelen" die 's zomers elke 1e zaterdag van de maand plaatsvinden.
En als contrastprogramma na het middeleeuwse slot Corvey, de voormalige rijksabdij, staat u in het waterrijke recreatiepark Höxter volop hedendaags plezier te wachten.
In Bodenwerder, de geboortestad van de beroemde Duitse sprookjesfiguur Baron von Münchhausen, nodigt het landgoed Münchhausen met museum uit voor een bezoek en heeft de historische stadskern zich in z’n mooiste jasje gestoken om op de foto te komen. Dit geldt ook voor de liefdevol gerestaureerde oude binnenstad met fraaie vakwerkhuizen en het idyllische marktplein. Een hoogtepunt van de Wezerrenaissance staat u in het nabijgelegen slot Hämelschenburg te wachten. Het centrum van het Wezerbergland is Hameln, waar het spoor van de sprookjesfiguur "rattenvanger van Hameln" u naar de belangrijkste bezienswaardigheden leidt. De sage van de rattenvanger wordt hier van 19 mei tot 15 september elke zondag om 12 uur als openluchttoneel opgevoerd.  
Veel te beleven valt er tevens in de staatsbadplaats Bad Oeynhausen. Met de ontdekking van de eerste zoutwaterbron in 1745 begon de opkomst tot traditioneel kuuroord. Het bekijken waard zijn het sprookjesmuseum, het waterpark 'Aqua Magica', schitterende historische gebouwen, maar ook futuristische, bv. het "Energie Forum Innovation". Een heel originele manier om de highlights te bezichtigen is een rondrit met de 'Wolkenschieber-Bahn".DE FULDA – BRONRIVIER van de WEZER   
Vijf landschappen in één rivier
De Fulda welt op uit een van de grootste schatkamers van Duitsland: de waterrijke diepten van de Rhön, die in de oertijd zijn ontstaan. De streek is gekenmerkt door de als biosfeerreservaten beschermde hoogvenen met de typische Rhönschapen, een populaire specialiteit van de regionale keuken. Vulkanisch gesteente is karakteristiek voor de Vogelsberg, die daarna overgaat in Waldhessen, de bosrijkste regio van de deelstaat Hessen. Voor een verdere decorwisseling zorgt de Fulda op zijn route door het Kurhessisches Bergland, om tenslotte afscheid te nemen met het Kasseler Land.
En de veelzijdigheid van het landschap wordt begeleid door veelzijdige steden. De bisschopsstad Fulda plaatst met haar dom in barokstijl en met het residentiële paleis glansrijke accenten. Barok is ook het thema van de speciale rondleiding voor kinderen. Groot en klein zullen tevens enthousiast zijn over de burchtenstad Schlitz. In een van Europa's grootste Romaanse kerkruïnes vindt elke zomer het beroemde Bad Hersfelder Festival plaats met toneel, musical, opera en concerten.
In Rotenburg a.d. Fulda en in Melsungen staat u schilderachtig vakwerk te wachten. En kort nadat de Eder in de Fulda is uitgemond, duikt de residentiestad Kassel op. Als centrum van de Duitse Sprookjesroute met het Gebroeders-Grimm-Museum en met de Documenta 11 tevens een middelpunt van de kunst, bezorgt Kassel de Fulda een indrukwekkende aftocht.

Uitstapje naar de Edersee
 
De onstuimige rivier de Eder in het Kurhessisches Bergland werd door de Ederstuwdam getemd en levert het water voor een van de grootste en mooiste meren van Hessen. Het nodigt uit tot watersport en boottochten evenals uitstapjes naar een omgeving met veel natuur en historische steden, burchten en kastelen.

DE WERRA – BRONRIVIER van de WEZER, zie ook het dal van de Werra
Waar de sneeuwfee woont
De Werra nodigt u uit om kennis te maken met het Werrra-Meissner-Land. In het midden verheft zich de Hoher Meissner, die met z'n sneeuwmassa's in- gang vond in het sprookje als woonplaats van de sneeuwfee 'Vrouw Holle'. De sprookjesachtige charme van dit landschap beleeft u van heel dichtbij op de Werra-fietsroute. Een ideaal startpunt is de 'kersenstad' Witzenhausen, die u in het voorjaar met 150.000 bloeiende kersenbomen ontvangt.
Een geheel andere lust voor het oog is Eschwege, waar meer dan duizend historische vakwerkhuizen en middeleeuwse torens te bewonderen zijn.
In Altenburschla kunt u een kano huren en nog eens helemaal op uw gemak via de kronkelingen van de rivier terugvaren naar Eschwege. Daar wacht dan al uw fiets voor het mooiste deel van de tocht. Op de zogenaamde Kunst- fietsroute hebt u om de paar kilometer een grappige of gedenkwaardige ontmoeting met sculpturen van verschillende kunstenaars.
Het kuuroord Bad Sooden-Allendorf met zoutwaterbronnen blinkt uit door een hele reeks bijzonder fraai gerestaureerde vakwerkhuizen. En bij de 'Brunnen vor dem Tore' schiet u gegarandeerd het gelijknamige lied van Schubert te binnen.

In Thüringen wordt het klassiek
 
Op de plek waar de Werra nog slechts een teder beekje vormt, is de invloed van de 'Klassiekenroute Thüringen' des te groter.
In de theaterstad Meiningen kan men in het spoor van de sprookjesschrijver Ludwig Bechstein wandelen, en ook Friedrich Schiller en Johannes Brahms zijn alom tegenwoordig. Bezienswaardig zijn de kastelen Elisabethenburg en Landsberg, tegenwoordig een romantisch hotel.
Van hieruit loont een uitstapje naar Schmalkalden met slot Wilhelmsburg de moeite.
In Eisenach met haar bekoorlijke huizenrijen voor de achtergrond van de licht glooiende heuvels van het Thüringer Woud is in de liefdevol ingerichte musea en gedenkplaatsen de geest van de grote zonen van de stad, Bach en Luther, duidelijk voelbaan En als u het uitzicht vanaf de hooggelegen Wartburg, ooit het toevluchtsoord van Maarten Luther, goed bevalt, kunt u hiervan in het 'Hotel auf der Wartburg" nog comfortabeler genieten.

IN EEN GROTE BOOG NAAR DE DOORBRAAK   
De Wezer van Minden tot Bremerhaven
In het kanostation, www.vlotho.de bij Vlotho kunt u dagtochten op een van de meest interessante trajecten van de Wezer beginnen. Het is de dalengte tussen Rinteln en de Porta Westfalica, de legendarische doorbraak tussen het Wezerbergland en het Wiehengebergte. Hier bevindt zich de molenrijkste streek van Duitsland met wind-, water- en paardenmolens evenals de reconstructie van een oude scheepsmolen op de Wezen De maal- en bakdagen tijdens de weekends vormen een belevenis voor het hele gezin.
Vanuit Minden starten de Porta-cruises met een historische raderboot inclusief de oversteek van 's werelds grootste kruising van waterwegen.
Informatie en boeking BIS Bremerhaven Touristik
Tel. (+49 4 71) 9 46 46 10 Fax (+49 4 71) 9 46 46 1 9
Internet: www.bremerhaven-tourism.de

Door het gulden midden
 
Nadat de Wezer erin is geslaagd, haar weg door de Porta Westfalica te banen, wordt zij met de Noord- Duitse laagvlakte beloond. De beboste bergen worden steeds lager en gaan op in een uitgestrekt laagland. De Midden-Wezer stroomt kalmpjes aan door moeras- en heidestreken, sappige weiden en vruchtbare akkers richting noorden. Meren en bossen aan weerskanten van de rivier vormen een aantrekkelijke vakantiestreek. De steden en dorpen hebben hun oorspronkelijke karakter weten te bewaren en verrassen de bezoekers met een flink aantal historische juweeltjes.
In het oude centrum van Nienburg weerspiegelt zich de duizendjarige geschiedenis van de stad. De 'aspergemarkt" in juni of de 'grote aardappelmaaltijd' aan een 500 meter lange tafel zijn heel bijzondere attracties. Van hieruit kunt u een mooie excursie maken naar het klooster Loccum, een van de best behouden middeleeuwse kloosters in Noord-Duitsland.

Tussen duivelsmoeras en kabouters
 
In Bremen is de Wezer al zo breed en zo diep, dat men een haven voor zeeschepen kon bouwen. De eigenlijke zeehaven is echter het nog 60 km verder gelegen Bremerhaven. Zodoende wist Bremen een grootsteedse flair te bewaren, die niet door de haven is gekenmerkt. Het historische marktplein met het standbeeld van Roland, de artistieke en stijlvolle Bötteherstrasse en de Wezerpromenade Schlachte met getrouw naar het origineel gereconstrueerde historische schepen vormen samen met het Neues Museum Weserburg en het europawijd unieke Universum Science Center een uiterst interessante mengeling van het moderne Duitsland. Een hoogtepunt op de agenda is in "Breminale", een festival voor kunst en cultuur met muziek.
Vanuit Bremen adviseren wij u ook een uitstapje naar de kunstenaarskolonie Worpswede, midden in het moerasgebied "Teufelsmoor'.
Begeleid door de grote zeeschepen bereiken we tenslotte Bremerhaven, dat zich steeds meer tot een maritieme belevingswereld ontwikkelt. Een unieke caleidoscoop van havens en scheepswerven, windjammer-traditie met het Duitse Scheepvaartmuseum, van strandbaden aan de Wezer en de 'etalage visserijhaven", waar u van de verste zeevis kunt genieten, die er in Duitsland bestaat.

Wezer-fietsroute   
Traject, 475 km van Hann. Münden naar Bremerhaven en Cuxhaven
Bijzonderheden
Deze route verbindt het mooie landschap van het Wezerbergland met de weidse kuststreek in het noorden, gecombineerd met talrijke culturele bezienswaardigheden. Het traject is voor het grootste deel vlak en zodoende gezinsvriendelijk.
Bezienswaardigheden
Oude stadskern Hann. Münden, klooster Corvey bij Höxter, Münchhausenstad Bodenwerder, Rattenvangerstad Hameln, Porta Westfalica, stadskern Minden, kruising Mittellandkanaal, waterkrachtcentrale Dörverden, Universum Science Center in de Hanzestad Bremen, scheepvaartmuseum Brake
Informatie

Tourismusverband Weserbergland e. V.
 
Tel.: (+49 51 51) 9 30 00
E-mail:  welcome@weserbergland.com  Internet: www.weserbergland.com TourismusMarketing Niedersachsen GmbH  - Tel.: (+49 5 11) 5 40 61 93  -  e-mail: info@tourismusniedersachsen.de
BTZ Bremer Touristik-Zentrale
Tel.: (+49 4 21) 30 100 O0 - E-mail: btz@bremen-tourism.de – Internet: www.bremen-tourism.de    Voor verdere info's: www.germany-tourism.de 
Start / Ziel  -  Hann. Münden bis Cuxhaven  - Länge -  über 500 km

Weserbergland Tourismus e.V
.
Deisterallee 1 -  31753 Hameln  -  Telefon 05151/93 00-0  -  Fax 05151/93 00 33  -  Email: welcome@weserbergland.com
Kartenmaterial:

Bielefelder Verlagsanstalt, 2000, 1:75.000 km, farbig, Format ca. 20x21 cm zum Umblättern, praktischer Spiralo, Radwanderkarte und Reiseführer, Einkehrmöglichkeiten und Servicestationen. In Schutzhülle.
Kompass-Verlag, 1: 125.000, farbig, gefaltet, Anschriften und Telefonnummern der Verkehrsämter, Farbfotos, Kurzführer, Hinweis auf Sehenswürdigkeiten

Bron:
 
Betoverende rivierlandschappen in Duitsland. Een uitgave van www.duitsverkeersbureau.nl 

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets