DEELSTAAT SAKSEN
Naar
kaart met de 16 deelstaten.  Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland. Naar uw accommodatie!

Annaberg-Buchholz Bautzen Dresden
Ertsgebergte Freiberg Görlitz
Grimma Hoyerswerda Kamenz
Leipzig   Meissen Niederau
Pirna Plauen Oelsnitz
Radebeul Saale  -  Unstru Scharfenstein
Torgau Wolkenstein Zittau
Zschopau Zwickau vlakbij ligt Liechtenstein  
Elbe fietsroute    
Bad Muskau met Fürst-Pückler-Park Slot en park Altenstein, Thüringen Slot Babelsberg, Brandenburg
Saksische barok parels, macht een "Zonnekoning" in Pillnitz. Vakantieroutes o.a. Via Sacra
** Uw accommodatie
in Saksen kunt U goed boeken via
Hotels/Appart./Saxony. Er zijn 576 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in veel steden per thema gerangschikt.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

Saksen, land van belevenissenDresden en Saksen, rijk aan culturele schatten 
Saksen ligt langs de grens met Polen en Tsjechië, en bestaat al sinds de 15de eeuw als apart gebiedsdeel. De rijkdom aan delfstoffen (Ertsgebergte, omgeving van Leipzig) werd er al van oudsher ontgonnen, maar door de doldrieste overexploitatie door de Russen en het Oost-Duitse bewind werd het gehele ecologisch systeem van de regio verwoest. Deze grote deelstaat heeft te kampen met de problemen van economische sanering. Saksen was voorheen het middelpunt van de socialistische arbeidersbeweging, maar kent ook een rijke cultuurtraditie, zoals in Dresden, de barokke hoofdstad, en Leipzig blijkt.
Saksen is in Duitsland synoniem voor levenskunst en niemand blijft ongevoelig voor de charme van deze streek als hij eenmaal kennis heeft gemaakt met de Zwinger van Dresden, de Messe van Leipzig, de wijn van de Elbe-oevers of het porselein van Meissen.

Het lot maakte
Dresden tot een martelaarsstad:  
het verschrikkelijke bombardement van februari 1945 zette dit 'Florence aan de Elbe' in lichterlaaie, waarbij praktisch alle beroemde bouwwerken verloren gingen en 135000 mensen de dood vonden. Tot 2005 is de ruïne van de Frauenkirche als herinnering aan de oorlog bewaard gebleven, maar nu met het merendeel van de overige monumenten gerestaureerd. De stad heeft veel van zijn oude uiterlijk verloren en vertoont helaas ook het stempel van het al te ver doorgevoerde socialistische modernisme.

De eerste vermelding van de stad dateert van 1206  
en in 1485 werd het de vorstelijke residentie. De Gouden Eeuw van de Saksische hoofdstad was de regeerperiode van Frederik August II en zijn zoon Frederik August III (1694-1763). Uit deze tijd dateert de Zwinger, het beroemdste monument van Dresden, dat werd gebouwd als lusthof voor het houden van de vorstelijke feesten. Dresden, de 'parel van de barok', is ook in artistiek opzicht een belangrijke stad: de schitterende kunstverzamelingen van Frederik August II de Sterke en zijn zoon vormen een onmetelijke schat. De stad telt niet minder dan elf musea, waaronder de Dresdner Gemäldegalerie (met werken van Italiaanse renaissanceschilders en Hollandse meesters, porselein en antieke beelden) en de Grüne Gewölbe, een collectie van meer dan 3000 kunstvoorwerpen in een kasteel.
Welke muziekliefhebber kent niet de Dresdner Philharmonie of de Dresdner Staatskapelle?  

Muziek is hier een integraal onderdeel van het leven. Richard Strauss bracht er voor het eerst zijn opera's ten gehore. Dresden kreeg het 'fraaiste theater van Europa', zoals men het operagebouw aanduidde dat de architect Semper er tussen 1871 en 1878 realiseerde.

De bakermat van Saksen is Meissen, dat ook porseleinstad is. 
De gotische dom, het bisschoppelijke paleis en het kasteel de Albrechtsburg domineren de duizendjarige stad, die de residentie was van de vorsten van Saksen, voordat deze naar Dresden vertrokken. De porseleinfabricage, die in 1710 van de grond kwam, is ook nu nog gebaseerd op de oude productieprocessen. Nog altijd wordt hetzelfde merkteken aangebracht op de achterkant van de producten, die vrijwel overal in Europa te koop zijn.


In Leipzig worden al vanaf de 12de eeuw vakbeurzen gehouden.  
In 1481 drukte men er voor het eerst een boek, waarna Leipzig al snel de vestigingsplaats werd van talrijke uitgeverijen. De reputatie van de stad op muzikaal gebied was vooral te danken aan de parochiale zangschool van de Thomaskirche (waar Johann Sebastian Bach van 1725 tot aan zijn dood in 1750 cantor was) en aan het Gewandhaus-Orchester.

Het Elbsandsteingebirge, dat wel het 'Saksische Zwitserland' wordt genoemd,  
biedt ongekende vergezichten. De Elbe heeft zich hier een weg gebaand door het gebergte, waarbij de rivier de rotsen diep heeft ingesneden, waardoor een landschap ontstond waarmee talloze legenden zijn verweven.

Saksen is een ideale vakantiebestemming
 

De ware levensgenieter zal zich hier snel thuis voelen.
De kunstverzamelingen in Dresden, Leipzig en Chemnitz behoren tot de Europese top. Ook muzikaal is het een oorstrelende bestemming. Grote componisten als Bach, Schumann en Wagner werkten hier. Eigentijdse klanken klinken tijdens vele (pop)concerten en festivals.
Architectonisch is er veel te zien. Van kastelen tot moderne creaties, waaronder het grote raadhuis van Leipzig in Renaissancestijl, de Villa Esche door Henry van der Velde in Chemnitz, het Art Nouveau Hertie-warenhuis in Görlitz en de Barokke Frauenkirche in Dresden.
Daarnaast is veel industrieel erfgoed bewaard gebleven, zoals zilvermijnen en stoomspoorlijnen. Vakmanschap viert al eeuwen hoogtij. 

Actief eldorado
 

Liever actief ontspannen? Denk aan wandel- of fietstochten in natuurgebieden. Klimmen in het bergland, kanoën op de rivieren of relaxen in een kuuroord. Bovendien is het Saksisch middelgebergte een mooie winterbestemming om te skiën of te langlaufen.

Saksen Toerisme
 

Postbus 276  1740 AG Schagen - e-mail 
info@saksen.info  - www.saksen.info  -  www.saksen.be

Hoogtepunten
 
Dresden
hoofdstad, opera, Zwinger, Blaues Wunder, Frauenkirche, Gemäldegalerie, theater   -  Leipzig  beursstad, Gewandhaus, Thomaskirche    -  Chemnitz  opera, Villa Esche   - 
Bautzen  historische stadswijk, Ortenburcht, vestingwerken, mosterd   -  Glashütte  horloges Klingenthal en Markneukirchen muziekinstrumenten  -   Meissen  porseleinstad,  gotische dom  -  Netzschkau  Göltzschtalbrücke  -  Olbernhau  Saigerhütte, wijk Grünthal   -   Plauen kant   Radebeul, Karl-May stad, Huis Hoflössnitz   -   Sebnitz  zijdebloemen -  Seiffen dorpskerk, speelgoedmuseum, speelgoed  -  Zwickau Marienkirche, automobielmuseum

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets