DRESDEN, met Zwinger van Dresden - Semperopera - Residentieslot - Frauenkirche - trendy wijk Äussere Neustadtoude; hoofdstad van.
 de deelstaat Saksen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

Booking.com

Dresden, FrauwenkircheUnieke kunstschatten, orkesten die wereldfaam genieten, gebouwen van fascinerende schoonheid - dat zijn de hoogtepunten die Dresden te bieden heeft. De culturele uitstraling wordt in gelijke mate door tradities en de moderne tijd bepaald. Daarbij komt nog de schoonheid van het Elbegebied met uitgestrekte weilanden, indrukwekkende villawijken en prachtige kastelen langs de rivier, sinds 2004 UNESCO-werelderfgoed. Nauwelijks één andere grote stad is momenteel qua uiterlijk zo aan veranderingen onderhevig als Dresden. Tijdens de bouwboom van de afgelopen jaren zijn architectonische meesterwerken ontstaan die tot ver buiten de grenzen van Duitsland de aandacht trekken.

Bezienswaardigheden  
Toppers:
De Zwinger van Dresden - De Semperopera - Het Residentieslot - De Frauenkirche - De trendy wijk Äussere Neustadt
Een echt highlight is
de herbouwde Frauenkirche die in oktober 2005 met een feestelijke kerkdienst werd ingewijd.
Rondom de Theaterplatz:
de Zwinger, het belangrijkste bouwwerk van de late barok in Duitsland, de schitterende Semoeropera, het Residentieslot met Stallhof en Fürstenzug en de kathedraal.
De stadswijk Äussere Neustadt
is de kroegen- en uitgaanswijk van Dresden; bezienswaardig: 'Pfunds Molkerei', de mooiste melkwinkel ter wereld.
De drie kastelen aan de Elbe
en de historische bergtreinen in Loschwitz zijn eveneens een bezoek waard.

SACRALE GEBOUWEN 
Dreikönigskirche, Neustadt, Hauptstrasse

Barok kerkgebouw uit 1732-1739 naar ontwerp van Matthäus Daniel Pöppelmann; de toren kwam in 1854-1857 gereed. Na 1945 is de kerk herbouwd; het oorspronkelijk door George Bähr ontworpen interieur is thans gedeeltelijk in gewijzigde vorm hersteld.

Frauenkirche, Altstadt, Neumarkt 
Stads­timmerman George Bähr begon in 1726 met de bouw van deze indrukwekkende koepelkerk met vier hoektorens. Ze werd gewijd in 1734; na de dood van Bähr in 1738 werden koepel en lichtbeuk voltooid door diens leerling Johann Georg Schmidt. Ook deze kerk, waarvan de 95 m hoge koepel het herkenningsteken van Dresden was, werd in 1945 verwoest.

Kathedraal SS. Trinitatis, voormalige hofkerk; Altstadt, Schloszplatz 
De voormalige katholieke hofkerk, gebouwd in 1739-1755, werd in 1980 tot kathedraal van het bisdom Dresden-Meiszen verheven. De in kunsthistorisch opzicht belangrijkste kerk van Dresden werd ontworpen door Gaetano Chiaveri, die de bouw tot 1748 leidde. Zijn opvolgers Sebastian Wetzel, Johann Christoph Knöffel en Julius Heinrich Schwarze verhoogden het oorspronkelijke torenontwerp tot 83 m. De opzet van de kathedraal is kenmerkend voor het type hofkerk waarvoor Versailles model stond. Hier is de hofloge evenwel niet tegenover, maar naast het hoofdaltaar gesitueerd. De zijbeukachtige aanbouwsels van het schip zijn zelfstandige ruimten, door de aanwezigheid van de hofgalerijen is er immers geen open verbinding met het schip. Diagonaal geplaatste kapellen op ovale plattegrond vullen de hoeken. Een kleine fraaie sacristie vormt de tegenhanger van de toren. Spoedig na de verwoesting van de kerk in 1945 begon men deze weer geschikt te maken voor de eredienst. De voormalige Nepomucenuskapel is nu herdenkingskapel voor de oorlogsslachtoffers.

Tot de inventaris behoren o.a. 
een goud omlijst altaarstuk (Hemelvaart van Christus) uit 1750-1752 van Anton Raphael Mengs en een orgel van Gottfried Silbermann (1750-1753). Voorts een kansel, oorspronkelijk in de oude hofkapel en in 1712 en 1722 door Balthasar Permoser opnieuw bewerkt. Friedrich Presz maakte in 1974 de pietà van Meiszner porselein. In de grafruimten van de Saksische heersers onder het koor staan twee marmeren beelden van de gegeselde Christus (1718 en 1723) van de hand van Balthasar Permoser. Van August de Sterke rust hier alleen het hart, zijn lichaam bevindt zich in (de kathedraal van) Krakau. De 78 beelden van heiligen en keurvorsten in de nissen aan het exterieur en op de balustraden (bij de herbouw voor een deel door kopieën vervangen) werden m 1738-1746 vervaardigd door Lorenzo Mattielli.

Kreuzkirche, Altstadt, Altmarkt 
De oud­ste kerk in de stad kreeg haar huidige barokke aanzicht in 1764-1792 bij de herbouw na de Zevenjarige Oorlog. De ontwerpers waren Johann Georg Schmidt, Christian Friedrich Exner (voorgevel) en Gottlob August Hölzer (toren, naar het voorbeeld van de hofkerk). Na de oorlog is eerst het exterieur van de kerk, standplaats van het eeuwenoude en wereldberoemde Kreuzkoor, herbouwd.

Matthäuskirche, Friedrichstadt, Friedrichstr 
Het barokke bouwwerk werd in 1728-1732 opgetrokken, vermoedelijk naar ontwerp van Matthäus Daniel Pöppelmann, wiens stoffelijk overschot in 1736 in de grafkamer werd bijgezet.

Russisch-orthodoxe kerk, Z van de Altstadt, Juri-Gagarin-Platz 
De kerk werd in 1872-1874 naar Russische voorbeelden gebouwd.

Kunst en cultuur 
Tot 's werelds toporkesten behoren de Staatskapelle Dresden, de Dresdener Philharmonie en evenzeer het Dresdner Kreuzkoor – meer dan 20 podia bieden een rijkgeschakeerd spectrum van klassiek toneel tot experimenteel theater, van musical tot cabaret.

Musea 
De Zwinger fascineert niet alleen door de schilderijen van beroemde oude meesters als Rafael, Rubens en Rembrandt, maar bezit tevens de grootste porseleinverzameling ter wereld.
Een bijzondere attractie is ontstaan doordat het kopergravurekabinet en de koninklijke  schatkamer hun intrek hebben genomen in het Dresdener slot.
In het Albertinum toont de Galerie Neue Meister werken van de Duitse romantiek en het Duitse impressionisme.

Parken en plantsoenen 
Direct in het stadscentrum bevindt zich de Grosser Garten met de dierentuin en een parktreintje. Heerlijk relaxen kunt u ook in het slot en park Pillnitz, de voormalige koninklijke zomerresidentie die ook met de boot bereikbaar is. Voor fietsliefhebbers is de Elbe-fietsroute langs de rivier richting Meissen respectievelijk stroomopwaarts naar de Sächsische Schweiz een echte aanrader.

Shopping 
De winkelroute van Dresden leidt van de Prager Strasse via de Altmarkt naar de Wilsdruffer Strasse met de grote warenhuizen, internationale modeketens en meer dan 100 winkels in de Altmarktgalerie. De Koniginstrasse op de Neustadter Elbe-oever geldt als hét adres voor hoogwaardig shoppen. Verdere tips: de markthal en de passages van kunstambachtslieden in de Hauptstrasse, de Äussere Neustadt met de Kunsthofpassage en 'Pfunds Molkerei'.

Eten en drinken 
De Saksische keuken heeft een voorkeur voor hartige gerechten, bijvoorbeeld de klassieke 'Sauerbraten', gemarineerd gebraden rundvlees, aardappelsoep of de lekkere 'Quarkkeulchen', zoete kwarkkoekjes. Eveneens een hit: de Dresdener 'Eierschecke' en in de kersttijd de beroemde kerststol.Excursietips 
Meissen - met Albrechtsburg, Dom, historische stadskern en porseleinmanufactuur Moritzburg - met barok jachtslot te midden van een schilderachtig vijverlandschap
Radebeul - met zijn zonnige wijnhellingen, het wijndomein Hoflössnitz, slot Wackerbarth en het Karl-May-Museum.
De Sächsische Schweiz - met de bizarre zandsteenformaties en het grootste vestingcomplex van Duitsland op de Königstein. Bautzen - het centrum van de Sorben met middeleeuwse versterkingswerken en een historische stadskern.

Tips voor jongeren 
Een bezoek waard is de hippe uitgaanswijk Äussere Neustadt met cafés, bars, clubs, galeries, kunstprojecten en de meest trendy winkels van Dresden alsmede de groenstrook 'Elbwiesen', een populair trefpunt om te barbecuen, kletsen en flirten. Verder is er van april tot oktober elke vrijdagavond nachtskaten dwars door de stad, of klimmen in de Sächsische Schweiz, een van de meest veelzijdige klimgebieden van Duitsland.

Hoe te bereiken 
Dresden Hauptbahnhof (CS)  / station Neustadt, aangesloten aan het ICE-/IC-/EC-net.
Autosnelwegen: A4, A13, A17
Luchthaven: Dresden

Informatie 
Dresden-Werbung und Tourismus GmbH
Postfach 120952, 01010 Dresden 
Tel.: +49 (0) 351/49 19 21 00  -  Fax: +49 (0)    351/49 19 21 16
E-mail en internet: info@dresden-tourist.de  -  www.dresden-tourist.de


** Uw accommodatie
in Dresden?
Ga dan naar: Hotels/Appartementen/Dresden  
Aanbevolen worden o.a.:
NH Dresden Altmarkt ligt midden in de oude binnenstad van Dresden. Het fitness-centrum heeft een dakterras met panoramisch uitzicht. De moderne kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en WiFi.
Radisson Blu Gewandhaus Hotel Dresden biedt een gratis spa, gratis WiFi en een eigen parkeerplaats. De Frauenkirche ligt op een wandeling van 10 minuten van het hotel.
Pullman Dresden Newa biedt elegante kamers, een moderne spa en een panoramisch uitzicht op Dresden.
Cityherberge Boasting a central location in Dresden's Old Town, free Wi-Fi internet access and a complimentary, hearty breakfast buffet each morning, this hotel/hostel is an excellent choice for all travellers.
Hotel Zu den Linden bevindt zich middenin de grootste concentratie luxe villa's in Duitsland: de Dresdner buitenwijk Weisser Hirsch - door lokale bewoners vaak liefdevol 'het balkon van de stad' genoemd.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets