KAMENZ, in het Sorbisch Kamjenc, de charme van het andere.
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.
 Naar uw accommodatie!

    

Wist u dat er al lang een Slavische gemeenschap woont in Duitsland?
De "Sorben" hebben hun taal en gewoonten eeuwenlang weten te bewaren. In de Oberlausitz, het oostelijk deel van Saksen, tussen de plaatsen Kamenz, Bautzen, Hoyerswerda en Weisswasser, wonen ongeveer 40.000 katholieke Sorben. De bevolkingsgroep spreekt het "Oppersorbisch", een taal die gelieerd is aan het Tsjechisch.

Oberlausitz met Kamenz, Weisswasser, BautzenKamjenc, de Sorbische benaming van de stad,  
betekent letterlijk "Kleine plaats op de rots". Inderdaad is Kamenz een rustig stadje, welgelegen op de Hutberg heuvel, dat vooral bekendheid geniet door het openluchttheater.
Bij de eerste aanblik wordt het al snel duidelijk
dat dit stadje vroeger een belangrijke rol speelde. Kamenz was toen één van de zes welvarende handelssteden gelegen aan de handelsroute "Via Regia". Naast Kamenz maakten ook Bautzen, Görlitz, Zittau, Löbau, en Lauban (Polen) deel uit van het zes stedenverbond. Met elkaar vormden zij een macht van betekenis.
Als u deze regio als reisdoel heeft, kunt u de stad eigenlijk niet missen, want ook tegenwoordig leiden alle belangrijke wegen in het gebied door Kamenz.

De Sorben
 
dragen hun traditionele kledij met trots op diverse festivals. Op Paaszondag vindt het grootste feest plaats met een grote optocht van enkele duizenden "Osterreiter". De route voor de ruiters, met hun fraai versierde paarden, loopt van kerk naar kerk. De met de hand geschilderde, kunstzinnig versierde, paaseieren zijn een typische Sorbische traditie. Deze siereieren zijn een leuk souvenir om mee te nemen naar huis.
Zie ook kasteel Ortenburg in Bautzen

Raadhuis 
Kijkend naar het raadhuis, waarvoor een paleis in Venetië model stond, is goed te zien dat de oude stad verdeeld is in acht blokken rond het marktplein. De huizen rond het plein zien er vrijwel hetzelfde uit. Dit komt omdat bijna geen enkel huis de grote brand uit 1842 doorstond, waarna het centrum gelijktijdig werd herbouwd.
 
St. Marien kerk
 
Het stadsbeeld wordt
hierdoor gedomineerd. Deze kerk heeft een overweldigend interieur. Aan de naastgelegen "Kathechismuskirche" uit 1338 is goed te zien dat deze eens ook een militaire functie had.

Klooster MariensternTip:  
St. Marienstern klooster
TIjdens de Reformatie maakte de Oberlausitz deel uit van het katholieke Bohemen. De kloosters St. Marienthai in Ostritz, bij Zittau, en St. Marienstern in Panschwitz-Kuckau bestaan al meer dan 750 jaar. Deze kloosters, opgetrokken in Bohemisch Barokke stijl, zijn een bezoek meer dan waard.

Rosenthal
ligt ten oosten van Kamenz.
Bezit een pelgrimskerk. Naar het noorden wordt de regio nog meer katholiek. De vele Mariabeelden en kruisen langs wegen en velden maken dat duidelijk.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Voor Kamenz kan dat goed via www.booking.com/city/de/kamenz.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets