DEELSTAAT SAKSEN-ANHALT, kan bogen op een in historisch en cultureel opzicht rijk verleden.
Naar
kaart met de 16 deelstaten.  Naar Steden - en Regiolijst van Duitsland. Naar uw accommodatie!

Dessau Eisleben Freyburg
Halberstadt met De triomfkruisgroep Halle Havelberg
Köthen Laucha  Maagdenburg / Magdeburg
Merseburg Naumburg Nebra
Oranienbaum Quedlinburg Querfurt
Weiszenfels Wittenberg Zeitz
Overzicht van Domsteden in Saksen-Anhalt Overzicht van de kleine regio Anhalt-Wittenberg
Op vakantie in de Harz Saale-Unstrut, fiets- en wandelparadijs
Classicisme en laatbarokke schatten Tuinenrijk Dessau-Wörlitz
Vakantieroutes o.a Loreley en Burchtenroute
    
** Uw accommodatie  
in Saksen-Anhalt kunt U goed boeken via
Hotels/Appart./Saxony-Anhalt. Er zijn 322 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in veel steden per thema gerangschikt.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Kaartje van Saksen-AnhaltDeze deelstaat kwam als de voormalige provincie Sachsen in 1815 bij het Congres van Wenen aan Pruisen
Het landschap varieert van de laagvlakten van de Mark Brandenburg en de steile hellingen van de Harz, tot de diepe valleien van de Elbe, Havel en Unstrut. De regio Magdeburger Börde is op de landbouw gericht, terwijl het zuiden sterk geïndustrialiseerd is. Saksen-AnhaIt kan bogen op een in historisch en cultureel opzicht rijk verleden (o.m. Händel, Telemann, Kurt Weill, Luther, Bismarck en Gropius, en de stad Wittenberg).

Magdeburg en Saksen-Anhalt cultureel en commercieel kruispunt 

In tegenstelling tot Saksen of Brandenburg is Saksen-Anhalt als geheel geen historisch gebied. Vóór de hereniging van Duitsland in oktober 1990 was het slechts een Land (bondsstaat) van 1947 tot 1952, het jaar waarin de federale structuur door de Oost-Duitse regering werd afgeschaft. Deze 'jonge' bondsstaat is niettemin een weelderige streek met talrijke tradities, die veel toeristen trekt.

Saksen-Anhalt  

strekt zich van de grote Noord-Duitse laagvlakte tot de voet van het Duitse middelgebergte uit. Het vertoont dan ook een grote variatie aan landschappen. In het noorden zijn er heidevelden, moerasvlakten en weelderige bossen. In het midden overheerst cultuurgebied. Rond Maagdenburg vindt men de Magdeburger Börde, een vruchtbare lössstreek, en in het zuiden de Harz, een van de bekendste gebergten van Duitsland. De Broeken, het hoogste punt van de Harz, is een legendarische plek, waar de heksen de sabbat vieren, volgens Goethes Faust.

Wernigerode aan de voet van de HarzWernigerode ligt aan de voet van de Harz,de 'stad van duizend kleuren',  
een charmant stadje, eigenlijk een dorp nog, met meer dan zes eeuwen oude vakwerkhuizen, een Harzmuseum en een beroemd raadhuis.

In vroeger tijden 

was de hoofdstad van Saksen-Anhalt,
Maagdenburg, een rijke bisschopsstad: de kathedraal was het eerste gotische bouwwerk aan de Elbe. De stad werd welvarend doordat ze de handelsroute naar het oosten  beheerste. Het schitterende barokke centrum werd in 1945 helaas voor 90% verwoest. Het herbouwde stadhuis geeft een indruk van de voorbije schoonheid van Maagdenburg.

Wittenberg  
is bekend als het startpunt van de Reformatie. Luther zou er zijn 95 stellingen aan de deur van de kerk hebben aangeslagen, waarmee hij protesteerde tegen de handel in aflaten en andere tekortkomingen van de Rooms-katholieke Kerk. De keurvorst van Saksen, Frederik de Wijze, wilde de stad tot een religieus, artistiek en wetenschappelijk centrum verheffen en ontving er Melanchthon, Luther en Lucas Cranach de Oude.Halle, cultuurstad aan de Saale 
Neem genoeg tijd voor Halle - de cultuurstad aan de Saale met haar architectonische verscheidenheid en eeuwenoude, uitstekend behouden monumenten. 2006 was een jubileumjaar voor Halle: de stad die in de Tweede Wereldoorlog amper beschadigd werd, viert haar 1200-jarig jubileum. De rijke geschiedenis van Halle biedt een enorme verscheidenheid aan architectonische parels en een verassend groot cultureel aanbod.

Deze op vier na grootste stad van de voormalige DDR vormt samen met het op maar 38 kilometer afstand gelegen Leipzig het centrum van "Midden-Duitsland".  

Met zijn 240.000 inwoners is Halle de grootste stad en cultuurhoofdstad van Saksen-Anhalt.
Theaters, musea, galerieën en orkesten, maar ook een interessante jonge scene en een kleurrijk buurtleven hebben hier sinds eeuwen hun wortels. Omdat Halle de geboortestad was van Georg Friedrich Händel, bevindt zich de enige opera van Saksen-Anhalt natuurlijk in Halle. In Halle vindt u een bruisende theaterscène, klassieke muziek, satire- en poppentheater evenals nachtclubs en cabaret. Ook de musea zijn al even afwisselend en laten niets te wensen over. Meer dan tien miljoen vondsten omvat bijvoorbeeld de verzameling in het "Landesmuseum für Frühgeschichte", de "Himmelsscheibe von Nebra" is één van de meest recente en spectaculaire aanwinsten.

Altstadt HalleVele waardevolle unicaten zijn in het bezit van de oudste protestantse kerkbibliotheek van Duitsland.  
de "Marienbibliotheek" van Halle. Ze zijn ieder jaar opnieuw attractiepunt voor vele geleerden en geïnteresseerden uit de hele wereld. Het stadsbeeld van de stad aan de Saale past uitstekend bij al die cultuurschatten: zorgvuldig gerenoveerde huizen met stralende gevels in de oude middeleeuwse stadskern, het marktplein met het meest karakteristieke bouwwerk van de stad: de vijf torens. De kathedraal en de twee burchten uit de Middeleeuwen tussen de parken en rivieroevers van de Saaie geven aan Halle de speciale flair en charme, die deze stad zo attractief maakt - een voortreffelijke basis voor een geslaagd cultureel uitstapje.
Voor uw accommodatie in Halle:

Hotels/Halle-an-der-Saale bijv. hotel: Best Western Grand City Hotel Halle “Bijzonder sympathiek en professioneel personeel. Restaurant keurig, goede en snelle bediening. Prijs/kwaliteitverhouding prima.”

Naumburg 
is een modelstad voor "stadskernsanering". Gelegen in het centrum van de midden­duitse burchten- en wijnregio, beschikt de stad over een sinds de val van de muur liefdevol gerestaureerde binnenstad met ontelbare historische huizen en andere bezienswaardige gebouwen. De Naumburger Dom, het Nietzsche Huis, het Marientor, de stadsmuur en de vele prachtige herenhuizen nodigen u uit om lange ontdek­kingstochten door de stad te maken. De stad ligt aan de "Romaanse Route" en tussen de wijnbergen van de Saaie en de Unstrut en is hierdoor een reisdoel voor liefhebbers van cultuur, natuur en wijn. De interessante omgeving met burgen, wijngaarden en veel groen heeft veel te bieden kan via verschillende fietspaden en zelfs door korte kanotochtjes worden bereikt. De kathedraal van Naumburg markeert de overgang van de romaanse in de gotische bouwstijl. In het westkoor vindt men de twaalf beroemde beelden die aan de Meester van Naumburg worden toegeschreven.
www.naumburg.de

In het hart van het oude vorstendom Anhalt strekt zich het park Wörlitz uit, 
dat in opdracht van prins Leopold III werd aangelegd volgens de humanistische voorschriften van de Verlichting. Dit in 1765 gerealiseerde park, dat de eerste Engelse tuin op het Europese vasteland was, biedt de aanblik van een door de mens beheerste maar niet onderworpen natuur, met grotten en een kunstmatige vulkaan.
Tourismus Marketing Sachsen-Anhalt GmbH
Am Alten Theater 6  -  39104 Magdeburg
e-mail 
info@tmg-sachsen-anhalt.de - internet  www.sachsen-anhalt-tourismu...

Hoogtepunten 

Magdeburg  hoofdstad, dom  -  Dessau UNESCO, Bauhaus   -  Halle  Saale- en kunststad, dierentuin  - Quedlinburg vakwerk, UNESCO, houtwormmuseum  -  Wittenberg Luther-stad, Melanchthonhaus, UNESCO, kasteel -  Wörlitz  UNESCO, landschapstuinen   -  Naumburg  domstad  -  Sangerhausen  rozenstad, Europa-rosarium  -  Bad Kösen  kuurstad, zoutwaterbronnen, Käthe Kruse Puppenwerkstadt, Rudelsburg  -  Freyburg  Rotkäppchen-sektkelder

** Uw accommodatie in geheel Duitsland
kunt U goed boeken via
Hotels.Appart./Duitsland. Voor Altenburg kan dat via Hotels/Altenburg 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”