EISLEBEN, met geboortehuis van Martin Luther, Sankt Petri-Paulikerk, Sankt Andreaskerk en Sankt Annenkerk, een oude mijnwerkerskerk met een stenen prenten bijbel in het koorgestoelte.
Naar deelstaat Saksen-Anhalt. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Eisleben St. AnnankerkEisleben is een historische stad met ca. 20.000 inwoners, gelegen aan de rand van de Harz. In de meer dan 1000 jarige geschiedenis van de stad, werden er zo'n 800 bepaald door de mijnbouw, die de stad destijds welstand en aanzien heeft bezorgd. De grootste zoon van de stad, Martin Luther, is hier geboren en gestorven. De schilderachtige omgeving van Eisleben wordt gekenmerkt door berg- en meerlandschappen.

Bereikbaarheid 
Per auto: A9 en B80, A14 en B180.
Per trein: traject Halle-Kassel.
Luchthavens: Berlijn of Leipzig-Halle.

Bijzondere tips 
Bezoek eens het herbouwde CisterciŽnzerklooster St. Mortin in Helfta. Hier kan men het kloosterleven in verleden en heden meemaken. In de historische ambiance van de kloostermuren werd ook een modern hotel-restaurant met vergaderlocaties en evenementenruimtes gebouwd. Bestel hier een glas van het zelfgebrouwen bier.

Bezienswaardigheden 
* Het geboortehuis van Martin Luther. Hier werd hij op 10 november 1483 geboren. Een permanente expositie informeert over zijn herkomst, kindertijd en jeugd.
* Sankt Petri-Paulikerk, met laatgotische altaarstuk, hier werd Luther op 11 november 1483 gedoopt.
* Sankt Andreaskerk, laatgotische hallenkerk, hier hield Luther zijn laatste preek en werd zijn begrafenisdienst gehouden
* Sankt Annenkerk, een oude mijnwerkerskerk met een in Europa unieke stenen prenten bijbel in het koorgestoelte.  
* Sterfhuis van Martin Luther, de expositie gaat over het werk van Luther in het Mansfelder land en herinnert aan zijn dood op 18 februari 1546. Hij is begraven in de slotkerk te Wittenberg, waar hij in 1517 zijn 95 stellingen aansloeg.
* Historisch Marktplein met Luthermonument voor het raadhuis. Het in 1833 door R. Siemering vervaardigde standbeeld beeld Luther sterk vergroot uit.

Evenementen  
* Orgelconcerten in de St. Andreaskerk.
* Concerten in Klooster St. Marien in Helfta.
* 3e Weekeinde in september, Eislebener Wiesenmarkt - het grootste volksfeest van midden-Duitsland.
* November, St. Martinsfeest.Hoogtepunten in de omgeving
 
Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan Mansfeld-Lutherstadt, ca. 15 km vanaf Eisleben. Hier staat het huis van Luther's ouders, de Sankt Georgskerk, Streekkerk Luther, en het Slot Mansfeld.

Service voor de gasten 
* Sluit aan bij een rondleiding door de stad en bezoek plaatsen die zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en kerken, zoals: Geboortehuis Martin Luther, St.Petri-Pauli, Historisch Marktplein met Luther monument en St. Andreas, Sterfhuis Martin Luther. Na een typisch regionaal middagmenu brengt u een bezoek aan het CisterciŽnzerklooster Sankt Marien in Helfta. Daarna een wijnproeverij bij wijnboeren in het meest noordelijk wijnbouwgebied van Duitsland.
* Informatie en advies, stadsrondleidingen, verhuur van accommodaties, gastronomische service, voorverkoop van kaarten en souvenirs.

Fremdenverkehrsverein
Lutherstadt Eisleben/ Mansfelder Land e.V. 
Bahnhofstrasse 36, 06295 Lutherstadt Eisleben  - Tel.: +49(0)34751602124, Fax: +49(0)34751602634. - E-mail: info@eisleben-tourist.de - Internet: www.eisleben-tourist.de

** Uw accommodatiein geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Booking.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets