REGIO NAVARRA, van zuid naar noord veranderen de vruchtbare vlakten van het dal van de Ebro in een overgangsgebergte ­ La Zona Media - tot aan Pamplona,  Terug naar regio kaart SpanjeNaar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Pamplona Roncesvalles
Navarra culinaria
Navarra culinair Forel Cogollos de Tudela, sla
Groenten uit Navarra Asperges Pimientos del piquillo
Eendenfokkerijen Heksensabbat van Zugarramurdi De schapenkaas "Roncal"
Kaarde, cardo
Navarra wijnland
Inleiding Rosé Nieuwe trends
Vijf deelgebieden Rosado of clarete Pacharán, sleedoornlikeur
Heilzame elixers    
Diversen
Geschiedenis van Navarra St. Jacobsweg Zes nieuwe musea
** Uw accommodatie  in navarra kunt U goed boeken via  Booking.Region.Navarre.  Er zijn 85 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Stad Pamplona  -  Tudela  -  Olite  -  Imárcoain  -  Mutilva Baja  -  Corella  -  Cordovilla  -  Huarte  -Viana   -  Burlada  Gorraiz  -  Noáin
Hotels op / nabij luchthaven: Agoncillo (RJL)  -  Pamplona (PNA)

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

    

Navarra is een autonome gemeenschap bestaande uit één enkele provincie die in het noorden aan Frankrijk grenst, in het oosten aan Aragón, in het westen aan het Baskenland en in het zuiden aan de Riojastreek. Op de 10.421 km' oppervlakte wonen 520.000 inwoners. De hoofdstad Pamplona-Iruna heeft ongeveer 180.000 inwoners.

Kaartje met aangegeven de ligging van NavarraVan zuid naar noord veranderen de vruchtbare vlakten van het dal van de Ebro in een overgangsgebergte ­ La Zona Media - tot aan Pamplona, welke plaats in een grote kom ligt, omringd door bergen: tot aan hier reikt het mediterrane Navarra.
Vanuit Pamplona naar het westen toe strekt zich een landschap van groene dalen, weiden en bossen uit dit is het vochtige Atlantische deel van Navarra. Naar het westen toe is het landschap woester, met langgerekte dalen die eindigen in de Pyreneeën: het Pyreneese Navarra met dennen- en beukenbossen.

Net als het landschap veranderen in elk gewest

ook het soort gewassen en het klimaat, de dorpen en de volksbouwkunst, de levenswijze en de tradities. In de bergen en het dal van Pamplona is een Baskische en een Pyreneese invloed te bespeuren. In de Riberastreek lijken de eigenschappen van de inwoners, de gewoonten en de architectuur meer op die van het nabijgelegen Rioja en Aragón. En in La Zona Media is een samensmelting van beide andere gebieden te vinden.

Een interessante doch vrijwel onbekende geschiedenis

Hoewel er nog enige sporen van de eerste inwoners van Navarra terug te vinden zijn, waren het vooral de Romeinen die heerwegen en nederzettingen, steden en legerkampen hebben achtergelaten. Pamplona is gesticht door de Romeinen; in het jaar 75 v.Chr. installeerde Pompeyo een militaire nederzetting in de buurt van het Baskische plaatsje Iruna.
Maar Navarra als zodanig ontstond pas tijdens de Arabische heerschappij
en na de stichting van het Koninkrijk Pamplona, na de nederlaag van Karel de Grote in RoncesvalIes omstreeks 778.

Na een periode van bestuur door militaire leiders

werd Pamplona pas echt een koninkrijk met Sancho Garcés I (905-925); met Sancho III el Mayor (1004-1035) veranderde dit gebied in het hart van het christelijke rijk. Gedurende zijn regering werd de huidige Route van Santiago aangelegd, waar met de pelgrims ook de culturele invloeden vanuit Europa het land binnenkwamen.

Sinds die tijd bewoog Navarra zich binnen de invloedssfeer van Aragón,
het vazalschap ten opzichte van Castilië en de Franse invloeden door middel van de koningshuizen van Champagne, Evreux, Foix en Albret. Een schitterend hoogtepunt werd bereikt onder Karel IIIl de Goede die regeerde in een goede verstandhouding met Frankrijk, Castilië en Aragón. later leidde het beleid van Johan II en van diens zoon Karel, prins van Via na, die zich de troon wederrechtelijk toeeigende, tot een burgeroorlog tussen twee partijen -agramonteses en beaumonteses - die van grote invloed is geweest op de onafhankelijkheid van Navarra als koninkrijk.

In 1512 viel Ferdinand de Katholieke, die de partij van Beaumonte steunde,

Navarra binnen, dat evenwel de status van koninkrijk behield - met een Hof en eigen instellingen en wetten ­waaraan pas in 1839 een einde kwam vanwege de steun verleend aan troonpretendent Karel tijdens de eerste Carlistenoorlog. Dankzij de wet van 1841 behield Navarra echter een grote mate van autonomie, waaraan de huidige status is ontleend die beschermd wordt door de Spaanse Grondwet.

** Voor geheel Spanje kunt u goed
uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!