PAMPLONA, in het Baskisch IruŮea, is de hoofdstad van de provincie, aan de zuidelijke voet van de PyreneeŽn. Ligt  aan de rivier de Arga. Naar overzicht regio Navarra. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Geschiedenis - Stadsbeeld - FiŽsta San-FermŪn - Kathedraal - Oficina de Turismo - Internetlinks

    

Geschiedenis:Pamplona is door de Romeinen gesticht
en heette toen Pompeiopolis, waarschijnlijk naar Pompejus. De stad kwam achtereenvolgens in handen van de Visigoten en in de 18de eeuw van de Moren  en werd in 778 veroverd door Karel de Grote. Na een overwinning op de Moorse stadhouder van Zaragoza, 907 werd de stad hoofdstad van het koninkrijk Navarra In 1512 was de stad korte tijd in het bezit van de Fransen. Pamplona is een centrum van het Carlisme 
De stad is handelscentrum voor het vruchtbare en geÔrrigeerde
omliggende agrarische gebied en bezit textiel-, chemische, papier-, elektrotechnische, leer- en ijzerindustrie. Zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop. Universiteit van Navarra is gesticht in 1952. Er zijn diverse musea, o.a. het Gran Museo de Navarra, waarin o.m. gotische fresco's; het Archivo General de Navarra en het diocesaan museum. 

Pamplona- San FerminfeestenBegin juli worden jaarlijks de San FermŪn-feesten

gehouden, waarbij encierros plaatsvinden: jonge stieren worden dan dwars door de stad naar de arena gedreven.

Stadsbeeld     
Het oude centrum van de stad is nog deels omgeven door vestingmuren. De Via Calle Curia, de belangrijkste winkelstraat, voert naar de uit de 15de eeuw daterende kathedraal. 

De gotische  kathedraal

is het belangrijkste gebouw van de stad.  Deze  heeft een faÁade en 50 m hoge torens uit 1780. In de rechter toren hangt een van de grootste klokken van Spanje, 12 ton zwaar. In het interieur bevinden zich meer dan 100 fraaie koorbanken (16de eeuw), graftomben o.a. het albasten monument van Karel  III en zijn gemalin Leonor de Castilla en zijkapellen met rijke sculptuur.
Een rijk versierd portaal met fraai timpaan
geeft toegang tot een 14de-eeuwse kloostergang. Ten zuiden hiervan bevindt zich de Ďsala preciosaí, de voormalige zetel van het hof van Navarra, en daarnaast het voormalige refectorium waar nu het diocesaan museum in onder gebracht is. 

Voorts zijn te vermelden:

de kerk San NicolŠs,
een oorspronkelijk romaans, vestingachtig gebouw met fraaie gewelven en bezienswaardige altaren. 
De kerk San Saturnino
uit bakstenen opgetrokken eenschepig, uit de 13de eeuw, heeft een mooi hoofdportaal. 
De kerk San Ignacio,
17de eeuw, is gebouwd op een stadsbastion. Hier zou Ignatius van Loyola gewond geraakt zijn.
Het raadhuis
met fraaie barokfaÁade is uit de17de eeuw en  in 1953 vernieuwd.FiŽsta in Pamplona     
"Ik werd wakker door het lawaai van een exploderende vuurpijl - het teken dat de stieren nu door de omheining van de weiden in de buitenwijken gelaten werden. Zo meteen zouden ze door de stad razen en op de arena afstormen." Zo beschreef Ernest Henmingway in zijn roman Fiesta de beroemde
Sanfermines van Pamplona:
het feest ter ere van schutspatroon San Fermin, waarbij het opdrijven van de stieren de stad in vervoering brengen. De Amerikaanse schrijver was een hartstochtelijk Spanje-liefhebber.

De stad dankt het feest van negen en een halve dag aan Firminus,

een vrome man uit Pamplona, die bij de kerstening van Frankrijk als martelaar stierf. Zijn beeld wordt tijdens de fiŽsta in plechtige processie door het oude centrum gedragen.
Maar het grootste spektakel vindt elke ochtend plaats,
als de stieren door de straten van Pamplona naar de arena gejaagd worden. Hooguit drie minuten duurt het rennen-voor-je-leven, maar dat is lang genoeg om duizenden mensen met avontuur en doodsdreiging het hoofd op hol te brengen.

Maar de fiŽsta van Pamplona is meer dan Firminus en stieren.

Het is ook een culinaire gebeurtenis van de eerste orde. Neem Henmingway, die bekendstond als grote smulpaap en een nog grotere drinker. Hij placht het stevige feestmaal van Sanfermines met sloten lichte Navarrese rosť weg te spoelen. Vroeger grepen de mensen de fiŽsta aan om met vrienden van een maaltijd in een ouderwets restaurant te genieten. Zeevruchten en langoesten vormden dan het hoogtepunt van de maaltijd.
Tegenwoordig eten de inwoners van Pamplona
niet meer zo vaak buitenshuis, hoewel er in de Het vlees van de vechtstieren wordt bij de fiŽsta ook geget tabernas en mesones nog steeds meesterlijk wordt gekookt. De vraag naar vers stierenvlees is tijdens het feest zo groot, dat de ongeveer 17.000 kg carne de toro uit de stad zelf niet voldoende zijn. Daarom wordt in aanloop naar het feest stierenvlees uit de aangrenzende provincies ingeslagen. Uit alle keukens komt de geur van stoofvlees (estofado de carne de toro) en van de enorme koteletten (chuletas), die op de gril in de restaurants liggen te sissen.

De jongeren die de volgende dag voor de stieren uitrennen,

zakken eerst eens flink door. Gewoontegetrouw ontmoeten ze elkaar 's morgens weer voor de almuerzo, een maaltijd waarin een merkwaardige specialiteit als de cabeza y corada' niet mag ontbreken. Een vreemdeling zal niet zo gauw opscheppen van deze lamskop met orgaanvlees, gekruid met knoflook en peterselie. Het is een oeroud gerecht, net als de gestoofde lamsbeuling (patorillo).
Natuurlijk staan er ook minder 'vreemde' gerechten op het menu,
zoals verse bonen, lamsragout en het populaire muildierdrijversgerecht ajoarriero van stokvis of langoest met paprika. Als stevig bodempje voor het nachtelijk drinkgelag is chistorra zeer geschikt: een dunne, aan lucht gedroogde metworst, meestal afkomstig uit Midden-Navarra. De worst wordt gebakken als tapa, met een gebakken aardappel en groene paprika of met roerei. In Pamplona bewaren ze de chorizo cular, de dikste variant van de veel gegeten chorizo, van de slacht tot de fiŽsta - mede omdat zo'n dikke worst een lange droogtijd heeft. Chorizo cular, de dikke paprikaworst, wordt traditioneel pas na het opjagen van de stieren aangesneden.

Bron  
CULINARIA ESPA—A, KŲnemann. ISBN: 3-8290-1964-5. U vindt hier ook een keur van recepten behorend bij bovengenoemde producten. Prachtig geÔllustreerd werk! Van Uitgeverij KŲnemann is ons geen URL, WAP of EMAIL bekend.
 
Oficina de Turismo    
 c/ Eslava, 1 (esquina Plaza San Francisco) - 31001 Pamplona - Es.  -  Tel.: +34.948.2065.40 - Fax: +34.948.20.70.34.  -  E-mail: oit.pamplona@cfnavarra.es   -  Vraag om een Plano de la Ciudad, Pamplona.
Gobierno de Navarra
Servicio de Turismo. Parque de TomŠs, 1-4į 31005 Pamplona. - E-mail: turnavarra@cfnavarra.es


Internet
** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Pamplona. 
Er zijn 21 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Pamplona.net/  Gemeentelijke site van de stad Pamplona
Sanfermin.com/   San Fermin site.
Spain/pamplona   Pamplona  

Booking.com