SANTIAGO de COMPOSTELA. Ligt 35 km van de Atlantische Oceaan in de regio GaliciŽ. Eens was Santiago de hoofdstad van het koninkrijk GaliciŽ.  Naar overzicht regio GaliciŽ.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 

    

Nu is het een universiteitsstad en heeft het een bisschopszetel. De Monte Pedros, 735 m hoog, valt elke bezoeker op. Uit resten van een Romeins mausoleum blijkt dat de Romeinen in deze streek een legerkamp gehad hebben.

Jacobus-kathedraal    
Jacobs kathedraal ligt aan de Plaza de Espana ook genoemd Plaza Obradoiro. Aan dit plein liggen ook Paleis van Gelmirez, Hospital de los Reyes, Paleis van Rajoy en het College van San Jeronimo.
Over hoe het gebeente van de Heilige naar de kathedraal van Santiago gekomen is, doen verschillende legenden de ronde.
Feit is dat Jacobus in Spanje het christendom verspreid heeft.

In 44 na C. keerde hij naar Jeruzalem terug en stierf daar de marteldood. zijn leerlingen brachten het gebeente terug naar Spanje en wel naar Compostela. Daar werd een grafmonument voor de Heilige opgericht. In de daar op volgende eeuwen raakte het grafmonument in de vergetelheid.
In 813 werd de kluizenaar Pelayo
door een ster naar de plaats geleid waar nu de kathedraal staat. Het nieuws van de ontdekking van de relikwieŽn en het grafmonument ging als een lopend vuur door Europa en weldra stroomden de pelgrims toe.

In de 9e eeuw is rond het grafmonument al een Karolingische kerk gebouwd.

In 997 werd de stad en de kerk verwoest. Klokken en deuren werden naar Cůrdoba gesleept. Een eeuw later werd met de nieuwe bouw begonnen. De voltooiing vond plaats in 1128.
Naast  het middendeel van de faÁade staan de klokkentoren, Torre de las Campanas en de rateltoren, Torre de la Carraca.

Achter de barokfaÁade uit de 18e eeuw

staat een volmaakte schepping van Romaanse bouwkunst. De beelden die u ziet schijnen te leven zo beweeglijk zijn ze uitgebeeld. Is men door de deur van het barokportaal gekomen dan wordt men overweldigd door de pracht van de ďPortico de la GloriaĒ. Op de middenpijler begroet Santiago, patroon van de kerk, de pelgrims. In de timpaan, driehoekig bovenstuk van voor- en achtergevel, de tronende Christus omringd door de vier evangelisten en engelen. Op de pijlers de Groten van Oude en Nieuwe testament.
De plattegrond van de kathedraal
is een Latijns kruis. Romaanse architectuur overheerst er duidelijk. De Romaanse bogen, transept en en galerij zijn indrukwekkend. Om de schepen ligt een krans van kapellen met prachtige altaren. Een sculptuur van de Heilige Jacobus bevindt zich boven het hoofdaltaar. Hij is gehuld in zilver en edelstenen. In de crypte bevinden zich de relikwieŽn van de Heilige. Al duizend jaar vereren gelovigen uit de hele wereld deze.
Loopt men om de kathedraal heen dan ziet u de overige belangrijke monumenten van Santiago.

Palacio de Gelmirez    
Het aartsbisschoppelijke paleis, liggen de noordzijde van de kathedraal. Het belangrijkste bouwwerk uit de Romaanse tijd.
Hostal de los Reyes
Was ooit een herberg voor pelgrims, nu een luxe staatshotel. Het bestaat uit vier patioís met in het midden de gotische kerk.

Colegio de San Jeronimo    
Is een voormalig seminarie. Nu is het bestuur van de universiteit er in gevestigd. 
De drie overige zijden van de kathedraal komen uit op drie andere pleinen.

Plein van de Platerias
met talrijke zilverwinkeltjes onder de galerijen van de kloosterhof. In het centrum staat de Fontein van de Paarden. De productie van zilveren sierraden is zeer gevarieerd. Velen ervan herinneren aan de pelgrimstochten. Botafumeiros, wierookvaten, ziet men overal.

Plaza de la Quintana,

aan de oostkant van de kathedraal, met het Monasterio de San Pelayo, is nu ingericht als museum voor religieuze kunst. In de drukke straten er omheen   Ď zoals de Rua Nueva, Rua del Villar, Calle del Franco, treft u een aparte sfeer aan.

Plaza de  la Azabacheria   
,gitwinkels, nu Plaza de Immaculata, dankt zijn naam aan de gitwerkers, die deze volksnijverheid eer aandeden.Git heeft een diep zwarte kleur en geslepen is het geschikt voor sierraden. De ďfigaĒ, een amulet inde vorm van een gesloten hand met de duim naar buiten zou magische krachten hebben.
Wandelend door het park over Paseo de la Herradura hebt u een mooi uitzicht over het oude centrum.
In Rua del Villar 43,
te bereiken vanaf Plaza de la Quintana, is het Informatiebureau voor Toerisme gevestigd. Men heeft er een mooi boekje, 44 pag., over Santiago in het Nederlands.test

Sint Jacobsweg     
'Ultreia!", zongen de middeleeuwse pelgrims tussen Roncesvalles in de PyreneeŽn en het verre GaliciŽ: "Voorwaarts, voorwaarts!" door donkere wouden en over bergpassen, in snijdende kou en verzengende hitte. Het lied begeleidde miljoenen pelgrims op hun voetreis naar Santiago de Compostela, waar ze vergeving van zonden en zielenrust hoopten te krijgen. De Jacobsweg (Camino de Santiago) is een van de belangrijkste pelgrimsroutes van Europa.

Al in de vroege Middeleeuwen kwamen vanuit alle landen

bedevaartgangers naar de kathedraal van Santiago de Compostela om er eer te bewijzen aan de apostel Jacobus. Op hun lange reis vol ontberingen trokken ze de PyreneeŽn over, keerden hun schreden westwaarts en trokken door Noord-Spanje naar hun einddoel in GaliciŽ. Men maakte zich bekend als pelgrim door het dragen van een wijde cape, een breedgerande hoed, een reisstaf, een kalebas als drinkfles en een leren schoudertas.

De Jacobsweg loopt 740 km over Spaans grondgebied

en 175 daarvan liggen in Navarra. De afdaling van Roncesvalles naar Pamplona was in de Middeleeuwen bepaald niet eenvoudig. Langs deze zware route verrezen herbergen, hospitalen, kerken en kloosters, waar de pelgrims kosteloos kost en onderdak kregen en van hun beproevingen konden herstellen. Een ander gevolg van deze bezoekersstroom was de betekenis die de Jacobsweg geleidelijk als handelsroute kreeg: nieuwe druivenrassen van de Rijn en Moezel drongen via deze weg door tot GaliciŽ. Ook nieuwe bouwstijlen, gebruiken en ideeŽn bereikten zo het middeleeuwse Spanje - en drongen omgekeerd over de PyreneeŽn de rest van Europa binnen.

De juiste weg door het onbekende terrein en de gewijde plaatsen

waren minutieus vastgelegd in de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw, waarschijnlijk de eerste reisgids van de Middeleeuwen. Etappes van de route werden toentertijd in ruitersnelheid gemeten en voor het stuk van de Frans-Navarrese grens tot Santiago de Compostela stonden dertien dagetappes. Naast een routebeschrijving en veelal krasse typeringen van de verschillende Spaanse bevolkingsgroepen biedt de codex tal van culinaire adviezen, voor bijvoorbeeld de fijne wild- en gevogeltegerechten, waar Navarra toen al om bekendstond.

Toch was de kost van de gewone bedevaartganger

aan de armoedige kant. Zijn proviand bestond uit droog brood en harde kaas. De welgesteldere pelgrims beschikten ook over gedroogd vlees. Uitgeput probeerde men in de kloosters weer wat op krachten te komen. in Roncesvalles alleen al verdeelde men onder de pelgrims jaarlijks 25.000 noodrantsoenen - een stuk brood en een beker wijn.
Op feestdagen kwam daar wat gekookt schaapsvlees bij,
in de paasweek zelfs stokvis, ingelegde sardines en groentebouillon. Nog altijd staan er langs de Jacobsweg vele kloosters en herbergen. Sommige verlenen tegen een geringe, vrijwillige bijdrage nog steeds onderdak aan pelgrims, maar de meeste oude onderkomens zijn in moderne hotels veranderd. De pelgrims zelf hebben hun traditionele gewaad ingeruild voor wandel- of fietskleding. In Navarra kunnen de pelgrims nog steeds een gratis beker wijn halen: in de buurt van Estella heeft een wijnhandel een pelgrimskraan ingericht in de vorm van een Sint-Jakobsschelp, die de dorstigen voorziet van stromend water en rode wijn.

Kleding van de Navarrezen toen    
De Navarrezen dragen zwarte kleren, die zo kort zijn dat ze, net als bij de Schotten, slechts tot de knie reiken. Aan hun voeten dragen zij lavarcas, schoenen van ongelooid leer met het haar er nog op. Die binden ze met riemen om hun voeten, zodat alleen hun voetzolen beschermd zijn en hun wreven onbedekt blijven.
Ze dragen wollen mantels die tot hun ellebogen reiken,
net als reismantels gezoomd zijn en die zij saias noemen. Ze zijn slecht gekleed en ze eten en drinken slecht. In een Navarrees huis plegen alle bewoners -meester, knecht en meid- samen de spijzen naar binnen te werken, die in ťťn pan gemengd zijn, en dat niet met een lepel, maar met hun handen. Ze drinken ook allemaal uit dezelfde beker. Als je hen ziet eten, meen je vretende honden of zwijnen voor je te hebben, (Uit: Codex Calixtinus, ca. 1140)

Oficina de Turismo   
Estrada Santiago-Noia, km 3 - 15896 Santiago de Compostela Es.
Tel. +34.981.542.500. Fax: +34.981.537.588. 
Concello de Santiago: e-mail: administratiocion@compostela2000.org

Informatie

Er is Nederlandstalige folder De Pelgrimswegen naar Santiago met beschrijvingen van de verschillende pelgrimswegen naar Santiago de Compostela, waaronder de Aragonese Pelgrimsweg, de Franse hoofweg, de Engelse pelgrimsweg en de Portugese Pelgrimsweg.

Internet
** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.Santiago-de-Compostela. 
Er zijn 57 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: OriŽntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken! Laagste prijsgarantie!

* Turgalicia.es
Regio GaliciŽ. Klik bijv. op What to see > Cultural Heritage > Religions Architecture > 2x Santiago. en, du. E-mail: turgalicia@xunta.es
* Camino de Santiago - De middeleeuwse Camino de Santiago.
* Cyberspain.com/ciudades - World Heritage, echt het bekijken waard!
* Galinor.es - Toeristische gids voor GaliciŽ. Vanhier kunt u ook naar de gids voor AsturiŽ.
* Spain/santiago - All About Spain, uitstekende site.
 
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    

Booking.com