REGIO GALICIË. De provincies Lugo, La Coruna, Pontevedra en Ourense vormen de landstreek Galicia, terug naar regio kaart Spanje. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Santiago de Compostela La Coruņa Betanzos
Ferrol Mondoņedo Lugo
Ourense Tui Pontevedra
Vigo    
Provincies
Province La Coruņa Eng. Provincie Lugo Eng. Province Pontevedra Eng.
Province Ourense Eng.    
Galicië culinaria
Inleiding Groenten Horreos, opslagschuren
Empanadas Kapoen uit Vilalba Galicische runderrassen
Galicië en de zee
Galicië land van vissers Visafslag Eendenmosselen
Mosselkwekerijen Mosselen Sint-Jakobsschelpen
Oesters Lamprei Mest uit zee
Pulpo a Feira
Diversen
Eucalyptus uit Galicië Galicische volksfeesten Land van heksen en druīden
Boekenpagina Informatie

    

** Uw accommodatie  in Galicia kunt U goed boeken via Booking.Region.Galicia.  Er zijn 349 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Santiago de Compostela  -  A Coruņa  -  Vigo  -  Lugo  -  Ourense  -  Pontevedra  -  Sanxenxo  -  Ribadeo  -  O Grove  -  Ferrol  -  Isla de la Toja  -  Guitiriz
Hotels op/nabij luchthaven:
Peinador (VGO)  -  Santiago de Compostela (SCQ)  -  A Coruņa (LCG)

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Galicia
In een verre uithoek van Spanje vormen de provincies Lugo, La Coruna, Pontevedra en Ourense de landstreek Galicia. De naam Galicia, die lijkt op Gallia of Wales, doet al vermoeden dat hier lange tijd Kelten hebben vertoefd. Historici wijzen erop dat de Kelten hier weliswaar vele eeuwen lang de hoofdmoot van de bevolking hebben gevormd en dat er waarschijnlijk geen sprake is geweest van een duidelijke romanisering zoals in de meeste Keltische gebieden ten tijde van het Imperium Romanurn, maar dat de invloed van Germaanse stammen als de Sueven en hun overheersers de Visigoten niet mag worden onderschat.

Toch zijn de folklore
 

en de karaktertrekken die men aan de 'galegos' toeschrijft overduidelijk Keltisch. De Galiciër staat bekend als iemand met gevoel voor realiteit, moed, doorzettingsvermogen en reislust. Uit dat laatste komt weer een onblusbaar, melancholiek heimwee (morriņa) voort; net als bijvoorbeeld de leren beleven Galicische emigranten overal ter wereld, of zij nu elders in Spanje, in de Verenigde Staten of in Latijns Amerika wonen, dat heimwee collectief in hun emigrantenverenigingen (centros galegos).
De Galicische folklore kent de doedelzak
en levert ons legenden over verzonken steden, dezelfde verhalen die u in Ierland en Bretagne te horen krijgt. Opvallende voortbrengselen van de volkskunst zijn de calvaries, de kruisbeelden langs wegen en op pleinen, die we ook in Bretagne vinden. Zelfs het landschap komt de reiziger die Wales en Bretagne al eens heeft bezocht, bekend voor: een golvend, bosrijk binnenland en een sterk gelede kust van 'rias', ondergelopen rivierdalen die lijken op de 'abers' in genoemde landen.

Wie Galicië binnenkomt
 

vanuit Portugal, ontdekt andere overeenkomsten. Naast Keltisch is Galicia ook duidelijk Portugees van karakter. De taal is een soort vercastiliaanst Portugees; het idioom en de spelling wijken duidelijk af, grammatica en uitspraak wat minder. En boven alle Keltische karaktertrekken uit steekt de 'saudade', dat niet in één Nederlands woord samen te vatten gevoel van melancholie, fatalisme en nostalgie (dat dus duidelijk aansluit op het morrina dat we bij de Keltische trekjes noemden).
Het dagelijks leven
van de conservatieve, als achterdochtig en sluw afgeschilderde plattelandsbevolking van het over kleine, nauwelijks rendabele boerenerven verdeelde binnenland verschilt weinig van dat van de Portugezen in Tras-os­Montes en het 'vinho verde' -gebied. Spaans  is alleen de krachtige aanpak van handel, industrie en scheepvaart in de grote steden langs de veel dichter bevolkte kust, waarin Leonezen en Catalanen een groot aandeel hebben gehad.

Voor de liefhebber van bouwkunst en stedenschoon
 

is er de romaanse kathedraal van Santiago de Compostela aan het eind van de pelgrimsroute, die op schitterende wijze is verfraaid met beeldhouwwerk. De invloed van de bouwmeesters op de architectuur van heel Galicia is groot geweest.
Maar wie interesse heeft in volksbouwkunst,
zal hier meer dan elders in Spanje op aardige voorbeelden stuiten. Het meest in het oog lopend zijn uiteraard de 'hķrreos', de merkwaardige graanschuurtjes die u overal tegenkomt, en de in frisse kleuren geschilderde huizen van de vissersdorpen (de visserij, onder de kust op schaaldieren, op verre gronden op allerlei soorten, is voor Galicia nog steeds van vitaal belang) aan de Rias Baixas. Verder wordt u vooral veel natuurschoon geboden, zowel aan de kust als in het groene, stille binnenland met de kleine, afgelegen dorpen in het Macizo Galaico.

** Voor geheel Spanje kunt u goed
uw accommodatie  boeken via Hotels/Appartementen/Spanje.
U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?