REGIO CATALONIň, Catalunya, Catalonia. geschiedenis nauw verbonden met de vasthoudendheid van de bevolking om de eigen identiteit te behouden. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Barcelona Figueras, stad van Dali Iesso, Romeinse stad
Peniscola Pujalt, vlindermuseum Tarragona
CataloniŽ culinair CalÁotada, lente-uien feest Zeeduivel
Garnalen Verse roomkaas Crema Catalana
Noten en fruit    
Costa Dorado Internet-links Costa Brava
** Uw accommodatie in Catalunya, Catalonia
kunt U goed boeken via Booking.Region.Catalonia.  Er zijn 1316 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Barcelona   -  Girona   -  Riudellots de la Selva   -  Lloret de Mar   -  Sitges   -  Salou   -  Tarragona   -  El Prat de Llobregat   -  Hospitalet de Llobregat   -  Figueres   -  Salt   -  VilovŪ de OŮar
Hotels op/nabij luchthaven:
Reus (REU)   -  El Prat (BCN)   -  Girona-Costa Brava (GRO)   - 
Rivesaltes (PGF)
 
    
Inleiding:  
er bestaat een legende die onder de Catalanen erg populair is en die als volgt luidt: Toen Wifredo I (de Behaarde), Graaf van Barcelona, dodelijk gewond was in de strijd, vormde het bloed dat over zijn schild liep vier verticale rode strepen: de vier rode strepen van de "senyera", de vlag van de autonome deelstaat CataloniŽ.
Zo ontstond het symbool van de Catalaanse identiteit;
een Middellandse Zeegebied, met inwoners die openstaan voor invloeden uit het buitenland en die een eigen taal en cultuur hebben, hetgeen heeft bijgedragen aan de vormgeving van een eigen personaliteit.
De Catalanen vormen een vriendelijk volk.
Ze zijn extrovert, maar discreet. Dit komt ook tot uiting in hun volksdans: de Sardana, een dans die de deelnemers nader tot elkaar brengt en die wordt gedanst op het ritme van melodische muziek.

Kaart van CataloniŽCataloniŽ ligt
 

in het noordoosten van het Iberisch schiereiland, telt meer dan zes miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 31.930 km2. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra, in het zuiden aan de deelstaat Valencia, in het westen aan Aragůn en in het oosten aan de Middellandse Zee. De Catalaanse kust is meer dan 500 km lang.
De Catalaanse deelstaat is een gebied
 

vol contrasten, met een afwisselende orografie in de vorm van uiteenlopende landschappen: diepe dalen, afgelegen bergdorpjes, grote hoofdsteden, schippersdorpjes, besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte stranden en verborgen strandjes die alleen via zee bereikbaar zijn.
Het voordeel hiervan is dat de reiziger verschillende indrukken kan opdoen zonder al te ver te reizen.

De PyreneeŽn
 

bestrijken het noordelijk deel van CataloniŽ, van het westen tot de Middellandse Zee. Tussen de PyreneeŽn en het kustgebergte ligt het meest vlakke gedeelte van CataloniŽ, gevormd door de centrale vlakte.

Het binnenland
is voornamelijk landbouw" en veeteeltgebied. Het landschap wordt gevormd door akkers met her en der dorpjes en typisch Catalaanse boerderijen, "masfes" geheten.
Als gevolg van de hoogteverschillen
heerst er niet in de gehele deelstaat hetzelfde klimaat. Het Middellandse Zeeklimaat, met invloeden van het landklimaat, is zacht en gematigd aan de kust, met extremere temperaturen in de hoger gelegen zones, waar het regelmatig sneeuwt.

CataloniŽ is verdeeld in vier provincies:
 

Barcelona, Girona, Lleida en Tarragona, die weer onderverdeeld zijn in een totaal van 41 gewesten. Het is een van de belangrijkste toeristische gebieden aan de Middellandse Zee, hetgeen te danken is aan een uitstekende toeristische infrastructuur, die het tevens mogelijk maakt dat er vele congressen en bijeenkomsten worden gehouden. CataloniŽ kan onderdak bieden aan zo'n 500.000 bezoekers, die kunnen logeren in hotels, pensions, campings en huizen voor plattelandstoerisme.

Naast het toerisme
 

is voor CataloniŽ ook de industrie altijd belangrijk geweest,
beginnend met de textielsector. Later hebben ook de auto", de levensmiddelen-, de chemische en de elektronische industrie zich sterk ontwikkeld. Het is een moderne, technologisch geavanceerde deelstaat, waar echter nog steeds plaats is voor gewoontes en tradities.
CataloniŽ heeft meer dan
43 zee-, vissers- en jachthavens. Ook bezit het twee van de belangrijkste Middellandse Zeehavens: Barcelona en Tarragona. Het gebied bestaat voor 61 % uit bossen en telt 6.500 km2 beschermd natuurgebied met een grote biologische verscheidenheid.

Kusttoerisme
 

aan de Costa Dorada, de Costa de Garraf, de Costa del Maresme en de Costa Brava, winter- en bergsport in de Catalaanse PyreneeŽn, landelijk toerisme in het binnenland van de provincies, geschiedenis, kunst en cultuur en betoverende steden... CataloniŽ biedt een grote verscheidenheid aan toeristische mogelijkheden.
De bezoeker zal er zich tijdens zijn reis door CataloniŽ
van bewust worden dat deze deelstaat veel meer te bieden heeft dan hetgeen hier beschreven wordt. Genieten van de gezonde berglucht, zwemmen in zee en meren, monumenten bewonderen, heerlijk eten... CataloniŽ biedt oneindig veel mogelijkheden. U kunt de plattegrond raadplegen en bekijken welke gebieden voor u het meest interessant zijn, maar ťťn ding is zeker: welke plaats u ook kiest, CataloniŽ zal u niet teleurstellen.

Geschiedenis
 

De geschiedenis van CataloniŽ is nauw verbonden met de vasthoudendheid van de bevolking om de eigen identiteit te behouden. De deelstaat is bewoond geweest door vele beschavingen die met hun verschillende culturen het gebied verrijkt hebben en er een uitgebreid historisch erfgoed hebben achtergelaten.
In de oudheid werd dit gebied overspoeld
door Indo-Europese volkeren uit centraal Europa. Daarop volgden de Kelten en van de 8e tot de 1e eeuw voor Christus de FeniciŽrs, de Grieken en de IberiŽrs, die de Middellandse Zeekust bezetten en waarvan enkele stammen zich in CataloniŽ vestigden. De Romeinen bereikten dit gebied rond de IIe eeuw v.C.. Met hun komst begon de romanisering die 200 jaar later zijn hoogtepunt zou bereiken. Daarop volgde de Islamitische periode.

Tegen het jaar 800 veroverde het leger van Karel de Grote
 

een deel van het huidige CataloniŽ, dat op dat moment overheerst werd door de moslims. In de IXe eeuw vond de politieke vormgeving van CataloniŽ plaats. Het bestond uit graafschappen, waarvan Barcelona het belangrijkste was. In de XIe eeuw werden deze graafschappen samengevoegd onder Ramůn Berenguer.
Na de dynastieke vereniging met Aragůn in de XIIe eeuw
volgde in de eeuw daarop de grootste expansie van CataloniŽ, onder heerschappij van Jaime I de Veroveraar, die Valencia en Mallorca aan zijn koninkrijk toevoegde. Hierna kwam de periode van de Trastamara, gevolgd door die van de Oostenrijkers, met koning Karel I, die in de XVIe eeuw de rijken CastiliŽ en Aragůn samenvoegde.

Als gevolg van de Catalaanse nederlagen
 

tijdens de successieoorlog aan het begin van de XVllle eeuw, kwam het gebied onder de souvereiniteit van Philips V te staan.
In de XIVe eeuw ontstond in CataloniŽ
de wens tot autonomie en werd de strijd aangebonden om de eigen wetten terug te krijgen en om de eigen gewoontes en taal te behouden. Op deze manier kwam aan het begin van de XXe eeuw de "Mancominitat van CataloniŽ" tot stand, voorloper van de autonome deelregering.
Na al!e voor- en tegenspoed
waarmee het ontstaan van de Generalitat de Catalunya (autonome deelregering) tijdens de IIe Republiek gepaard ging, hield de Regering van Franco zich na de burgeroorlog afzijdig van die aspiraties, totdat in 1979 het Statuut voor Autonomie werd aangenomen en de huidige Generalitat van CataloniŽ.

Kunstbezit
 

De verschillende volkeren die zich in CataloniŽ vestigden hebben hun stempel op het gebied gedrukt en er een erfenis achtergelaten in de vorm van een oneindig aantal architectonisch belangrijke bouwwerken.
De oudste artistieke overblijfselen zijn de rotsschilderingen
die ontdekt zijn in El Cogul, El Perellů en Ulldecona, evenals de megalithische monumenten die nog te zien zijn in het noorden.

Uit de tijd van de kortstondige Griekse kolonisatie
 

stammen de archeologische resten van de oude stad Rhode (Roses) en die van Empuries, waar bovendien nog waardevolle overblijfselen uit de Romeinse tijd te zien zijn. Maar het beste voorbeeld van de romanisering van CataloniŽ is ongetwijfeld de stad Tarragona, die zijn stadsmuren, amfitheater en circus koestert als schatten.
Ook van de Arabische overheersing
vinden we nog enkele monumenten terug, zoals het kasteel van Tortosa (Castillo de la Suda). Al deze oude beschavingen hebben in CataloniŽ een cultuurhistorisch erfgoed achtergelaten, dat in de middeleeuwen nog eens verrijkt werd met romaanse en later gotische kunst, waarvan in dit gebied werkelijk juwelen te vinden zijn.

De lijst van gebouwen in romaanse stijl
 

in CataloniŽ telt meer dan 2000 bouwwerken, van kleine plattelandskerkjes tot grote kathedralen. De kerken van de vallei van Boi, in de westelijke PyreneeŽn, zijn een prachtig voorbeeld van de eerste romaans-Catalaanse bouwkunst. In de XIIIe eeuw vierde de zogenaamde tweede romaanse periode hoogtij, hetgeen tot uiting kwam in prachtig beeldhouwwerk, zoals te zien is in kathedraal van La Seu d'Urgell, de kloostergalerij van de kathedraal van Girona, de voorgevel en de kloostergalerij van de kathedraal van Tarragona en het oude klooster van Ripoll.
Bij aanvang van de constructie van de grote CisterciŽnzerkloosters
van Poblet, Santes Creus en Vallbona de les Monges werd in de romaanse stijl gebouwd, hoewel in het uiteindelijke resultaat de gotische stijl overheerst.
Na verovering van de Balearen en het koninkrijk Valencia
brak er een luisterrijke periode aan voor CataloniŽ. De bouwkoorts die zich meester maakte van de grote steden uitte zich in gotische kunst.

In Barcelona treft men een gotisch erfgoed
 

van de eerste orde, bestaande uit een indrukwekkende kathedraal, de prachtige kerk van Santa Maria del Mar en het klooster van Pedralbes. Girona heeft op zijn beurt de kathedraal met het grootste middenschip van de Europese gotiek. In Lleida staat de Seu Vella en Tarragona heeft zijn kathedraal en het ommuurde monumentencomplex van Montblanc.
De renaissance en de barok waren in CataloniŽ
van minder belang dan de eerdergenoemde stijlen. Toch zijn er waardevolle monumenten uit die tijd te vinden, zoals de basiliek van La MercŤ in Barcelona, de renaissance kunstwerken uit de kathedraal van Tarragona, de Seu Nova van Lleida en de interessante barokke altaarstukken in de kerken van Cadaquťs (Costa Brava) en Arenis de Mar (Maresme).

Tijdens de laatste decennia van de XIXe eeuw
 

deed zich een sterke opkomst voor van het modernisme in CataloniŽ. Antonio GaudÓ, die de belangrijkste vertegenwoordiger is van deze stroming, heeft in Barcelona alom bewonderde bouwwerken neergezet, zoals La Pedrera, het Park GŁell en de nog steeds niet afgebouwde Sagrada Familia. Het modernisme is niet alleen in Barcelona rijkelijk vertegenwoordigd, maar heeft zich ook verder door CataloniŽ verspreid: in Reus staan een aantal gebouwen van de architect DomŤnech i Montaner, die het bekijken waard zijn.
Gedurende de eerste jaren van de XXe eeuw
deed de avant-garde zijn intrede. Tijdens de eerste 25 jaar kwamen belangrijke persoonlijkheden zoals Joan Mirů en Salvador Dali naar voren; twee artiesten die later wereldwijd bekend zouden worden.Natuurgebieden
 

CataloniŽ heeft een zeer afwisselend landschap
dat terug te vinden is een nationaal park en verscheidene natuurreservaten. Deze omgeving geeft de reiziger de mogelijkheid om aan de dagelijkse routine te ontsnappen en te genieten van het schouwspel dat de natuur ons biedt.

In de provincie Barcelona ligt het Natuurreservaat Muntanya de Montserrat.
 

De indrukwekkende schoonheid van de berg van Montserrat en de aanwezigheid van het sanctuarium van La Mare de Dťu de Montserrat, maakt van dit gebied ťťn van de drukst bezochte plaatsen van CataloniŽ. Het sanctuarium, waar La Moreneta, de schutspatrones van CataloniŽ wordt aanbeden, is een belangrijk oord voor Mariaverering. In de nabijheid van dit gebied liggen nog twee natuurreservaten.
Dat van Montseny is door zijn ecologische diversiteit uitgeroepen tot Biosfeer Reservaat.
Het Natuurreservaat Sant LlorenÁ
del Munt i L'Obac is van belang vanwege de flora en fauna die in de grotten te vinden is. Men treft hier bijvoorbeeld verschillende soorten vleermuizen en insecten, waarvan sommige alleen maar in dit gebied voorkomen.

In de voorlopers van de PyreneeŽn
 

in de provincie Barcelona ligt het Natuurreservaat Cadi-Moixerů, het grootste natuurreservaat van CataloniŽ. Hier kunnen natuurliefhebbers genieten van een uiteenlopende fauna in een soort Alpenlandschap. Het reservaat wordt gevormd door de bergen van CadÓ en Moixerů, het bergmassief van Pedraforca en een gedeelte van de bergen van PuigllanÁada en Tosa d'Alp. Het natuurgebied kent speciale circuits voor terreinwagens en mogelijkheden voor excursies met hondensleeŽn.

In de provincie Girona liggen de volgende drie natuurreservaten.
 

Ten eerste het Reservaat Aiguamolls de l'Empordŗ,
dat bestaat uit lagunes die tezamen een uitzonderlijke habitat vormen voor watervogels (meer dan 323 soorten vogels en tevens reservaat voor zoogdieren zoals de otter en de bunzing).
Vervolgens ligt in de omgeving van de stad Olot
het Natuurreservaat en Vulkanisch gebied La Garrotxa. Het dertigtal vulkanen, kraters en versteende lavastromen die hier te vinden zijn, maakt van dit gebied een van de belangrijkste vulkanische zones van Europa.
Tenslotte ligt in Cap de Creus
het derde Natuurreservaat Cap de Creus, met een mooi, wild land- en zeelandschap.

Lleida heeft op zijn beurt een van de mooiste natuurreservaten
 

van Spanje, het Natuurreservaat AigŁestortes en het meer Sant Maurici. Het indrukwekkende landschap van dit reservaat wordt gevormd door een bergachtig gebied met een groot aantal meren. Het water speelt in dit gebied de hoofdrol, hetgeen blijkt uit de 24 bergmeren, waarvan Sant Maurici het meest bekende is. Verder zijn van belang Estany Gran, met prachtige watervallen, en Estany Negre.
Interessante routes door het reservaat
zijn de Cami dels Enamorats en de route die leidt naar de Roca de la Cremada. De route die van Boi naar Espot dwars door het reservaat loopt, is een van de meest betoverende routes van de PyreneeŽn.

Uiteindelijk ligt in het zuiden
 

van de provincie Tarragona het Natuurreservaat van de Ebrodelta. Dit aan zee gelegen gebied is van groot ecologisch belang en wordt gevormd door een enorme vlakte, doorstroomd door een groot aantal kanalen en plassen.

De kust bestaat uit uitgestrekte zandvlaktes
 

met door de zee gevormde duinen. Illa de Buda, El Fangar en El Port dels Alfacs verdienen een speciale vermelding. In dit 7.736 hectare metende natuurgebied treft men een voor CataloniŽ unieke flora en fauna aan, met meer dan 300 vogelsoorten en talrijke verschillende vissen. In de gemeente Deltebre bevindt zich het Ecomuseum van de Ebrodelta. Hier kan de bezoeker gedetailleerde informatie over de Delta vinden.

In CataloniŽ liggen nog meer beschermde natuurgebieden,
 

zoals de bergstreek Sierra de Albera, belangrijk door zijn waardevolle schildpaddenkolonie, en Les Medes. Ook zijn er gedeeltelijk beschermde gebieden, zoals onder andere Riera ArbŻcies≠Hostalric, Timoneda d'Alfes, Mas de Melons en Alt ņneu, evenals bepaalde stukken van rivieren zoals de Llosa, de Segre-Isovol en de Noguera Pallaresa. 

Bron
: Brochure CataloniŽ, Spanje, TurespaŮa.   Internet www.gencat.net

** Voor geheel Spanje
kunt u goed uw
accommodatieboeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets