BARCELONA, is steeds het centrum geweest van het Catalaanse separatisme en onafhankelijkheid streven. Is  het middenpunt van het grootste industriegebied, opdat van Bilbao na, van Spanje. Is ook een belangrijke havenstad. Prat is de internationale luchthaven. Er zijn twee universiteiten, hogescholen, opera, veel musea en twee arena's. Naar overzicht regio  Catalonië.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 
Booking.com

Geschiedenis   
Barcelona was in de Romeinse tijd reeds een bloeiende stad, Barcino,  van waaruit in later tijd het christendom zich over Noord-Spanje verbreidde. In 415 veroverde Athaulf, koning van de Visigoten, Barcelona, dat daarna lange tijd hoofdstad van het Visigotische rijk bleef. In 713 werd het door de Moren veroverd. De Arabische stadhouder maakte zich weldra onafhankelijk van het kalifaat van Córdoba, doch moest in 781 daarvoor in de plaats de Frankische koning als heer erkennen.
Daar de stadhouder zich naar de mening van Karel de Grote
toch nog te eigenmachtig gedroeg, zond deze zijn zoon Lodewijk naar Barcelona om de stad tot onderwerping te dwingen. Na een lang beleg werd Barcelona veroverd, en daarna hoofdstad van de Spaanse Mark.
Na de dood van Karel de Grote
maakte Barcelona zich weer zelfstandig, en van 914 tot 986 was het weer in het bezit van de islamieten. Daarop volgde een periode van onderhorigheid aan zelfstandige graven van Barcelona, wier gebied in 1150 met Aragón werd verenigd.
Onder het Aragonese bewind

begon de grote bloei van Barcelona als handelsstad. Op grond van tal van afgedwongen privileges kreeg het een grote mate van onafhankelijkheid. Tot diep in de moderne tijd bleef Barcelona het centrum van het streven naar onafhankelijkheid voor Catalonië. In de Spaanse Successieoorlog stond Barcelona aan Oostenrijkse zijde en eerst in 1714 werd het door de Fransen veroverd voor Philips V.
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog
werd Barcelona in november 1937 zetel van de republikeinse regering. Op 26 jan. 1939 viel de stad in handen van Franco.

Er worden zes Stadswijken  onderscheiden  
Gotische wijk;
met o.a. de Romeinse wallen, de Kathedraal de Santa Eulàlia , Plaza del Rei, oorspronkelijk een patio van het paleis van de graven van Barcelona en Historisch Stadsmuseum.
De eveneens middeleeuwse wijk van La Ribera
bevindt zich buiten de eerste stadsmuur. Bestaat uit een handelswijk en een zeeliedenwijk
In de moderne wijk El Eixample
vindt men Casa Batlló van Gaudí en Casa Milá, bekend als La Pedrera , ook van Gaudí. Ook de La Sagrada Familia bevindt zich hier.
De wandelboulevard La Rambla

bestaat uit zeven verschillende boulevards. Het meest karakteristiek is de Rambla de les Flors. Ook het wereld erfgoed Plaza Reial  is een bezoek waard.
In de Kustzone vinden we het Olympisch Dorp,
gebouwd voor Olympische spelen van 1992. De Montjuïc is een groots recreatiegebied. In 1929 werd hier de wereldtentoonstelling gehouden en in 1992 de Olympische spelen.

Enkele bezienswaardigheden    
De stad ligt ten noorden van de deltamonding van de Llobregat omgeven door heuvels van graniet en leisteen.
De historische kern
ligt aan de voet van de kalksteenheuvel Montjuïc (191 m) waarop een vesting ligt. Aan de voet en ten zuiden ervan ligt het Montjuichpark. Tot in de 19de  eeuw was deze historische kern omgeven door wallen, nu zijn het boulevards, Rondas en wordt doorsneden door rechthoekige boulevards, Ramblas. Om de kern liggen
woon-  en industriewijken. Delen van de stadsomwalling zijn bewaard ebleven. Een bekende winkelstraat is Paseo de Gracia, omzoomd door platanen. 

Rambla

Dit is de beroemdste en meest typische straat in Barcelona. De twee km lange boulevard, ooit een rivier, strekt zich uit van Plaza de Catalyna tot aan de haven. Deze bestaat uit vijf verschillende "Ramblas" en twee pleinen.

San Jaume

Het San Jaume plein vormt het hart, ook politiek, centrum van de stad. Hier zijn de paleizen van het gemeentebestuur (EI Ayuntamiento of Casa de la Ciudad) en van de provincie (Palacio de la Generalidad). Eens bevond zich hier Plaza Romana of het Forum, gesticht in de 2e eeuw v. C..

Plaza Nova

Aan dit plein in het het hart van de oude stad, Barrio Gotico, ligt de Kathedraal Santa Eulalia uit de 14e en 15e eeuw. De neogotische facade is uit de 19e eeuw. De kathedraal is gewijd aan Eulalia, patrones van de stad, die hier in een crypte ligt. De achthoekige westtorens zijn uit de 14e eeuw. Het interieur heeft bezienswaardige koorstoelen, een retabel en een rijke kerkschat. Aansluitend is er een 14e eeuwse kloostergang, bestaande uit vier galerijen met kruisgewelven. In de tuin staan zeer oude bomen.

San Pablo del Campo

Deze kerk is  oorspronkelijk uit de 10e eeuw, heeft een 13de eeuwse kloostergang een van de mooiste van Barcelona. Deze heeft drievoudige arcaden en een tuin.

Santa Maria del Mar

De kerk stamt uit de 14e eeuw. De kerk is een goed voorbeeld van Catalaanse gotiek. Er zijn massieve steunberen zonder luchtbogen. De torens, achthoekig, eindigen in terrassen.

Santa Maria del Pino

Heeft een 13e eeuwse toren en portaal. Het enorme roosvenster is opvallend.

Sagrada Familia.

Het opvallendste gebouw is de nog steeds de onvoltooide basiliek van de H. Familie, ontworpen door Antoní Gaudí. De bouw hiervan is in 1884 begonnen. De gevels stellen symbolisch de geboorte (westelijk), het leven en de dood (oostelijk) en de verheerlijking van Jezus (zuidelijk) voor. De acht torens symboliseren de apostelen. In de gevel zijn drie toegangen (geloof, hoop en liefde). In de crypte is het graf van de in 1926 overleden beroemde architect Gaudí. Deze ontwierp ook opmerkelijke flatgebouwen als de Casa Batllo met keramische dakbedekking en de Casa Mila. 

Casa Batllo

Hier vallen de indrukwekkende zuilen, die op de voeten van een mammoet lijken sterk op. Het dak doet denken aan een voorwereldlijk reptiel. De balkonnetjes doen denken aan vogelnestjes hangend aan een rotswand. We vinden geen strakke lijnen en rechte hoeken. De muren golfen.

Casa Batllo opent zijn deuren

Het Casa Batlló in Barcelona, wellicht het beste voorbeeld van de veelzijdigheid van de modernistische kunstenaar Antoni Gaudí, is op 20 maart jl. voor de eerste keer in de geschiedenis opengesteld voor het publiek. Vanwege deze openstelling heeft men het gebouw voorzien van een audiosysteem om de bezoeker te informeren over de geschiedenis van dit opmerkelijke huis. Antoni Gaudí begon met de bouw van dit huis voor de familie Batlló in 1904. Hij gebruikte hiervoor bouwmaterialen - zoals ijzer, hout, keramiek en glas - die tot op dat moment zeer ongebruikelijk waren.
U vindt het Casa Batlló
aan de Passeig de Gràcia 43 te Barcelona. De openingstijden zijn dagelijks (ook op zon- en feestdagen) van 09.00 tot 13.00 uur. De toegangsprijs bedraagt  6 euro; kinderen onder de 6 jaar gratis.

Casa Milá

Heeft de bijnaam "La Pedra", de steengroeve. Men vergelijkt het met steile rotswanden, waarin grotachtige woningen zijn gebouwd. De gegolfde voorgevel doet ook denken aan duinen en een zandstrand. Men zou ook kunnen denken aan een honingraat.
Ook ontwierp hij het park Güell. Een grote bonte bank kronkelt als een slang door het park. Hier is ook een Gaudí museum gevestigd.Joan Miró    
Is geboren in 1893. Deze  Spaanse schilder, graficus, beeldhouwer en keramist, neemt een aparte plaats in onder de kunstenaars van de eerste helft van de 20ste eeuw. Aanvankelijk paste hij een extreem realisme toe, waarvan “De boerderij” hoogtepunt en afsluiting vormt. Hierna deden in zijn werk de kleine, dier- en mensachtige figuurtjes hun intrede, met als overheersende kleuren helder geel en rood. Afwisselend woonde hij   in Barcelona en Parijs.
Omstreeks 1933 schilderde hij doeken in vnl.
rood, zwart en wit, met afgeronde, elkaar doordringende vormen. Een typisch surrealistisch element in zijn werkwijze hierbij werd gevormd door ‘automatische’ inspiratie, die tot stand kwam wanneer hij op een vel papier of een doek onderdelen van machines, speelgoed e.d. had gerangschikt en wachtte welke vormen deze voorwerpen hem zouden suggereren.
De indruk die de Spaanse Burgeroorlog

op hem maakte, is in zijn werk uit de jaren dertig merkbaar: vervormingen van de menselijke figuur tot in het monsterachtige. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, keerde hij naar Spanje terug,
Na 1945 hield Miró, zich ook bezig met muurschilderingen, verschillende grafische technieken, keramiek, beeldhouwen en fingerpainting.
In de Fundación Joan Miró
in het park Montjuich van Barcelona is   een deel van zijn werk ondergebracht. 
Zie ook Surrealisme

Antonío Gaudí    
Is geboren in Reus in 1852  Hij was als architect, vnl. werkzaam in Barcelona. Zijn zeer individualistische bouwwerken, waarin gotische en Moorse invloed meespeelt, zijn vaak organisch en grillig van vorm, rijk versierd met polychrome mozaïeken van glas en gebroken tegels en met origineel smeedwerk. Ze zijn de weerslag van experimenten met structuren en licht, geïnspireerd op de groeiwetten van de natuur.
Gaudí ontwierp tevens
het interieur en vele onderdelen van het meubilair en de interieurdecoratie. Zijn hoofdwerk is de kerk Sagrada Familia te Barcelona, waaraan hij de laatste zestien jaar van zijn leven werkte en waarvan bij zijn dood de westgevel voltooid was. In 1952 is de bouw, die in 1930 was gestaakt, weer ter hand genomen.
Gaudí heeft geen plannen

voor de rest van het bouwwerk nagelaten. Voor zijn beschermer, graaf Güell, bouwde Gaudí o.a. het Palacio Güell en ontwierp hij het park Güell, waarin een Gaudí-museum is gevestigd. Eveneens in Barcelona staan zijn grote flatgebouwen, de Casa Batlló (1907) en de beroemde Casa Milá (1910), waarin alle wanden ‘golven’ en rechte hoeken ontbreken.  Lang als zonderling bestempeld en alleen door de surrealisten erkend, heeft Gaudí's werk later grote invloed uitgeoefend.
2002 was het internationaal Gaudí jaar.
Internet: www.gaudi2002.bcn.es.  -  E-mail: gaudi2002@mail.bcn.e

Picasso     
Naast de reeds bestaande wandelingen “Walking Tours” door de Gotische wijk van Barcelona zijn er nu ook de Barcelona Walking Tours Picasso. Onder leiding van een professionele gids volgt u al wandelend de voetsporen van Picasso. Onderweg wordt een bezoek gebracht aan Els Quatre Gats, de lambrizeringen van het Colegio de Arquitectos, de Llotja de Mar en het Museu Picasso.
De wandeling duurt zo’n 90 minuten.

Dit is exclusief het bezoek aan het Museu Picasso, waarvan het toegangskaartje wel in de prijs van de Walking Tour is inbegrepen.
De wandelingen vinden iedere zaterdag en zondag plaats. Om 10.30 uur met Engelstalige gids en om 11.30 met Spaanstalige gids. Het aantal deelnemers is beperkt.
De prijs bedraagt 10,00 euro voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Op de eerste zondag van de maand zijn de prijzen € 7,50 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen.
Het vertrekpunt is het VVV-kantoor “Oficina de Turisme de Barcelona” op de Plaza de Catalunya 17 - kelder.
Voor meer informatie en reserveringen kunt u zich wenden tot genoemd VVV-kantoor, telefoon 00 34 933 689 730.
Meer informatie vindt u ook op de website: www.barcelonaturisme.com.
Zie ook Kubisme.

Oficina de Información Turistica     
Plaça Catalunya, 17 bajos  -  08002 Barcelona  -  Tel. 00 34 93 304 31 34
E-mail: productes@barcelonaturisme.com
Ook op het vliegveld El Prat zijn VVV kantoren op terminal A en B.
Verder Ciutat, 2 (Ajuntament) en Pl. dels Països Catalans, (Estació de Sants) 

Turisme de Barcelona

is een nieuwe weg ingeslagen met betrekking tot de verkoop van hun produkten en diensten. Het is nu ook mogelijk om via de website van toeristische Barcelona (www.barcelonaturis- me.com) een kaartje te bestellen voor de Barcelona Bus Turístico of de Barcelona Walking Tours.
Gemeente Barcelona
Plaça Sant Jaume, 1 08002 Barcelona Es.
E-mail: alcaldia@mail.bcn.es    

Informatie 

* De brochure  Museums of Barcelona  geeft wetenswaardigheden over 50 musea in Barcelona.
* Met de brochure  Romanesque and Gothic, a walk through medieval art  komt u bij alle belangrijke Romaanse en Gotische bezienswaardigheden. Achter op de brochure staan de musea aangegeven voor verdere informatie.
* Zeer interessant is ook de brochure  Modernista, A walk among the most unusal works of art.  Natuurlijk komt u nu de werken o.a. tegen van Antoni Gaudí. 
* Er hoort een kaartje bij  Ruta del Modernisme, Ajuntament de Barcelona.
* U kunt met de  Barcelona CARD, 24h, 48h of 72 H, veel reductie krijgen bij musea, speciale tentoonstellingen, vermaakcentra, nachtleven, winkels en restaurants. Informatie en verkoop bij Oficina de Turismo
* Aanbevolen om met  Barcelona Bus Turístic  te gaan. Speciale openbaar vervoer bussen brengen u naar alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. U krijgt een informatie gids in zes talen verkrijgbaar in de bus en tickets in de bus te koop.
* See Barcelona (130 pag.) is een uitvoerige gids voor Barcelona. Indeling: essentials, what to see en what to do. Met o.a uitstekende plattegronden van: Port de Barcelona, Metro, geselecteerde busroutes, plattegronden van Barcelona. Ongetwijfeld de beste brochure. 
* Barcelona official map,  1:15.000, kunt u niet missen. Met veel samenvattende info.
* Barcelona one and only  is een mooie brochure met veel foto's.
* Apart is de map  Guide of ethnical cuisine of Barcelona,  waar 91 adressen op staan van restaurants uit zeer veel verschillende landen en culturen.
* Op het kaartje Gastronomic Map of Barcelona vindt u 110 restaurants (Catalaanse, maritieme, moderne, klassieke en overige keuken, bierlokalen, cocktail bars en koffie huizen).
* Bent u geïnteresseerd in Montserrat vraag dan om de folder
Montserrat, Six itinerairies from the Monastery.

Klik hier voor links over Barcelona

Collectie Godia     
Francisco Godia (Barcelona, 1921 - 1990) was een invloedrijke ondernemer die, voornamelijk in de zestiger en zeventiger jaren, een zeer indrukwekkende collectie kunstwerken verzamelde. Deze collectie is een weerspiegeling van de smaak van de Catalaanse bourgeoisie in die tijd, geïnteresseerd in middeleeuwse kunst en schilderijen uit het begin van de eeuw.
De gehele privé-collectie

omvat zo'n 2.000 kunstvoorwerpen. Een selectie hiervan (140 stukken) wordt nu tentoongesteld in het nieuwe museum "Fundación Francisco Godia" dat gevestigd is in de Barcelonese wijk "Eixample". Hieronder bevinden zich schilderijen en tekeningen van Sorolla, Picasso, Marie Blanchard en Tàpies. Het is de bedoeling dat in de toekomst de tentoonstelling regelmatig aangepast wordt, zodat in de loop der tijd alle werken uit deze privé-collectie een keer te zien zijn.

Fundación Francisco Godia

Valencia 248, pral.  -  08009 Barcelona  -  Tel. 00 34 93 272 31 80  -  Fax 00 34 93 272 31 81
E-mail: info@fundacionfgodia.org
Internet: www.fundacionfgodia.org
Het museum is geopend op maandag en van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 20.00 uur. De sluitingsdag is dinsdag.
Op zaterdag en zondag om 12.00 uur vinden er rondleidingen o.l.v. een gids plaats. Groepen worden verzocht van te voren te reserveren via bovenvermeld telefoon- of faxnummer.

Scenic Barcelona 

Is de naam van een nieuw restaurant/nachtclub. Op donderdag t/m zondag staan diner + show op het programma. Maandag t/m woensdag is "Scenic Barcelona" beschikbaar voor groepen en incentives.
Informatie: telefoon 00 34 93 443 98 60; fax 00 34 93 443 98 61; e-mail scenic@scenic.es . 

Caixaforum, cultureel centrum     
Een fabriek gebouwd in modernistische stijl begin 20e eeuw is met ingang van 2 maart 2002 het nieuw cultureel centrum van Fundación La Caixa in Barcelona. De opening van dit gebouw - CaixaForum - houdt zelfs een dubbele gebeurtenis in.
Aan de ene kant, de restauratie van een belangrijk modernistisch gebouw; de fabriek “Fábrica Casarramona”, gebouwd tussen 1909 en 1911 door de Catalaanse architect en politicus Josep Puig y Cadafalch. En aan de andere kant kan nu een belangrijke collectie van hedendaagse kunst getoond worden aan het publiek. De collectie, waarmee begonnen is in 1985, omvat momenteel 800 kunstwerken. Hiervan zijn 72 werken met veel aandacht geselecteerd voor de tentoonstelling in het nieuwe CaixaForum.
Het is de bedoeling om in de toekomst steeds andere kunstwerken uit de collectie van Fundación La Caixa hier tentoon te stellen. Dit zal gebeuren in een hiervoor speciaal bedoeld gedeelte van het gebouw. Op dit moment worden er verdeeld over drie zalen werken tentoongesteld van Donald Judd, Agnes Martin, Robert Mangold, Julian Schnabel, Anselm Kiefer, Enzo Cucchi, Sigmar Polke en Tàpies, om maar enkele grote namen te noemen.

Het centrale gedeelte van het gebouw

is gewijd aan werken die een sociaal kritisch aspect weergeven, zoals die van Cindy Sherman, Jorge Galindo en Paul McCharthy.
U komt CaixaForum binnen via de kelder, waar de hal is - met een groot muurkunstwerk van Sol LeWitt - de mediatheek, het auditorium en de reserveringsafdeling. De toegang vanaf buiten is een ontwerp van de Japanse architect Arata Isozaki, die twee grote bomenbeelden ontworpen heeft die de toegang aangeven en een binnenpatio met trap.
Adres: de Avenida Marquès de Comillas 6-8. De openingstijden van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 20.00 uur; ‘s maandags gesloten.
Informatie:  CaixaForum  -  Avda. Marquès de Comillas, 6-8  -  08038 Barcelona  -  Tel. 00 34 93 478 86 00  -  Fax 00 34 93 476 86 35
E-mail: info.fundacio@lacaixa.es
Internet: www.fundacio.lacaixa.e

Bus shopping lijn     
Voorheen heette deze bus de Tombbus, maar de nieuwe naam is Bus Shopping Line. Hiermee kunt u gaan winkelen “met chauffeur en lederen sofa” in de stad Barcelona. Deze busdienst vormt namelijk een verbinding tussen het plein Plaza de Catalunya en de wijk Diagonal.
Bovendien is deze busdienst onlangs uitgebreid met 11 nieuwe bussen


Barcelona - Alcudia - Ciutadella per turbocat     

De snelle catamaran “Turbocat” brengt u in ongeveer 31/2 uur van de haven van Barcelona naar de haven van Ciutadella, op het eiland Menorca. Onderweg wordt ook gestopt in Alcúdia, op het eiland Mallorca; de reisduur bedraagt slechts 3 uur. De Turbocat kan een topsnelheid van 42 knopen bereiken. In de toeristenklasse is er plaats voor 348 passagiers en in de ‘business class’ voor 92 passagiers. Er is zelfs en VIP-cabine die plaats biedt aan 6 personen.
De prijzen

voor volwassenen voor een retour in de toeristenklasse zijn als volgt: Barcelona-Ciutadella € 112,00  -  Barcelona-Alcúdia  € 98,00  -  Alcúdia-Ciutadella  € 72,00.
Tijdens de winterdienstregeling (tot 01/04/2002) vaart de Turbocat op zondag, woensdag en vrijdag het traject Barcelona-Alcúdia- Ciutadella en vice versa.
Voor meer informatie en/of reserveringen kunt u zich wenden tot:
Turbocat  -  Terminal de Drassenes  -  Moll de Barcelona Nord, 1  -  08039 Barcelona   -  Tel. 902 18 18 88

Barcelona card nu ook 4 of 5 dagen    
 
Reeds enige tijd bestaat voor toeristen die de stad Barcelona bezoeken de Barcelona Card. Met deze card kan men o.a.gratis reizen met het openbaar stadsvervoer en krijgt men tot 50%korting in een groot aantal musea, diverse bezienswaardigheden en attracties ,een tiental winkels en restaurants en andere transportmiddelen, zoals bijvoorbeeld de Tombbus en de Tibibus.Tot voor kort bestond er slechts een Barcelona Card voor 1 dag, 2 of 3 dagen. Nu is er ook een Barcelona Card met een geldigheidsduur van 4 of 5 dagen.
De Barcelona Card is o.a.te koop bij de VVV-kantoren in de stad, op het vliegveld, op het treinstation Sants, het busstation Estació d ’Autobuses Barcelona Nord en het warenhuis El Corte Inglés  

** Voor geheel Spanje
kunt u goed uw
accommodatie  boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
** Uw accommodatie kunt U in Barcelona goed boeken via Booking.Barcelona.  Er zijn 533 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
** Waarom kiezen voor Booking

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets     

Booking.com