KITZBÜHEL - 6370 - Tirol, met Parochiekerk St.-Andreas, Liebfrauenkirche en Stadtkirche St.-Katharina, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Kitzbühel heeft, net als lnnsbruck, door zijn ligging aan de handelsweg tussen Duitsland en Italië een lange geschiedenis.
De eerste vondsten ter plaatse stammen uit ca. 1300 v.
C. Omstreeks 1100 n.C. was er een burcht, in ca. 1165 bestond hier de nederzetting Chizbühel en in 1271 kreeg Kitzbühel stadsrecht. Door de mijnbouw kwam de plaats na de 15de eeuw tot bloei en vanaf de 19de eeuw kwam er een nieuwe periode van voorspoed door het toen beginnende vreemdelingenverkeer. Het is geen wonder dat Kitzbühel, dat door de tijden heen gespaard bleef voor oorlogsverwoestingen, met zijn ruim opgezette, bont beschilderde huizen en kerken een welvarende en schilderachtige aanblik biedt.

Parochiekerk St.-Andreas
Op de plaats van een kleine romaanse kerk uit 1180 werd in 1435 door Stefan Krumenauer de huidige kerk gebouwd. Zij werd in 1785 in barokstijl verbouwd, in 1896 gerenoveerd en in recente tijd gerestaureerd. Zij heeft een onopvallend exterieur: een massief bouwwerk met een klein koor, een schilddak, een lage, slanke noordtoren met een barokke helm, en een van spitse bogen voorzien hoofdportaal. In het driebeukige interieur laatgotische pijlers, stucwerk en plafondschilderingen
, door Jos. Gold in 1897 aangebracht op de plaats van oudere schilderingen. Het stucwerk van A. Hueber en de schilderingen van Matth. Kirchner uit 1786 zijn alleen nog in de apsis te zien. De fresco's uit de 15de eeuw, het koor, dat ook vensters met maaswerk heeft, werden recent weer blootgelegd.
Zeer fraai is het massieve,
er
nstige, geheel in zwart en goud gehouden hoogaltaar van beeldhouwer S. Faistenberger, 1663. De altaarschildering van Joh. Spillenberger dateert uit dezelfde tijd. De zijaltaren zijn uit de perioden van barok en rococo. Het koorgestoelte met decoratie van plantmotieven is van Franz Offer, een leerling van Günther, 1762. De met schilderingen gedecoreerde galerij in het koor en aan de westelijke wal stammen uit de 17de eeuw.
Op orgeltribune en in het rechterzijsch
bevinden zich schilderijen van S. Faistenberger
, de kunstenaarsfamilie Faistenberger was sedert 1620 in Kitzbühel gevestigd. Het grafmonument aan de noordzijde, een epitaaf van de familie Kupferschmied, werd vervaardigd door beeldhouwer Hans Frosch, 1520, en is een van de grootste grafmonumenten van Tirol. De aan de zuidzijde van het koor aangebouwde Rosa-Kapelle, venster met maaswerk en steek kapgewelf, bevat rococo-stucwerk, een mooie plafondschildering, 1751, van S. B. Faistenberger, de heilige Rosa voorstellen en een Mariabeeld uit ca. 1460.

Liebfrauenkirche
De kerk aan , noordrand van het kerkhof heeft e
en merkwaardige constructie: een massieve, vierkante toren, verbonden met een kleine kapel van twee verdiepingen. Het onderste deel van de toren, was oorspronkelijk een verdedigingstoren en dateert vermoedelijk uit, 14de eeuw, het bovenste gedeel werd in 1566 door Wilh. Egartner gebouwd.
Ook de kapel wordt al in 13 vermeld.
De bovenverdieping werd 1735 barok verbouwd. Het hoogalta
ar van G. Faistenberger stamt uit 171 en bevat een in 1670 vervaardig, kopie van het schilderij Mariahilf van L. Cranach waarvan het origineel de dom te Innsbruck hangt. De mooie fresco's uit 1739 zijn van S. B. Faistenberger. Het hekwerk bij de deur uit 1739, het zeer fraaie, met rozen, gedecoreerde hek voor het hoogaltaar werd gesmeed door Meister ~ uit Kitzbühel (1778). De Ölbergkapelle op het kerkhof bevat laatgoti fresco's.
 
S
tadtkirche St.-Katharina
Deze den in de oude stad gelegen (thans gedachtenis kapel voor
gevallenen) stamt uit de 14de eeuv kerk heeft gotische gewelfribber uit hout gesneden madonna uit 15de eeuw en een laat-gotisch vleugelaltaar uit de 16de eeuw.
 
Andere kerken
.
De Spitalkirche
zum hl.Geist is een nuchter aandoende die in de 19de eeuw werd gebouwd op de plaats van een gotische voorgangster. Op het altaar een door Faistenberger geschilderde voorstelling van de drievuldigheid. In het een levensgrote, houten gebeeldhouwde groep uit de 16de eeuw.
De
Kapuzinerkirche (1702) heeft altaren en een
kansel uit de 18de eeuw. 

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk