Deelstaat TIROL.  Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

Absam Alpbach Ambras, Schloss
Ampass Anras Aufenstein
Axams Benvang Bichlbach
Biehl Brandenberg Brennbichl
Breitenwang Brixen im Thale Brixlegg
Dormitz Eben am Achensee Maurach Ebbs
Elbigenalp Erl Fernstein
Fieberbrunn Fiecht Finstermünz
Fiss Flaurling Fliess
Fulpmes Fügen Götzens
Gösz Gries am Brenner Grins
Gschnitz Gungelgrün Haiming
Heimfels Hopfgarten Igls
Imst Innsbruck Innsbruck de dom
Jenbach Kaltenbrunn Karres
Kals Kauns Kematen
Kitzbühel Kössen Kramsach
Kufstein Kundi Kronburg
Ladis Längenfeld Lavant
Landeck Lermoos Leutasch
Lienz    
Mariastein Mariathal Matrei am Brenner
Matrei in Osttirol Nassereith Nauders
Neustift in Stubaital Oberau Obertarrenz
Obermauern Obernberg a. Brenner Oetz
Pfaffenhofen    
Pill Prutz Ranggen
Rattenberg Reutte St.-Johann i. Tirol
St.-Justina St.-Martin i. Gnadenwald St.-Ulrich a. Pillersee
Schwaz Seefeld i. Tirol Serfaus
Sillian Silz  
Söll Stams Steinach
Strassen Stuben Tarrenz
Telfes i. Stubai Telfs Thal-Assling
Thaur Tösens Tratzberg
Trins Trofaiach Umhausen
Vils Volders Waidring

Walchsee

Wangle Wenns
WörgI Zell am Ziller Zirl

 

        
Tirool, deelstaat van Oostenrijk  
Tot het deelstaat behoort ook het sinds 1918 ruimtelijk van het hoofdgebied gescheiden Oosttirol. Het Tiroolse bergland, waar de Inn doorstroomt, heeft in het noordelijke deel aan de Noordelijke Kalkalpen, zoals de Allgàuer Alpen en het Karwendelgebergte en bezuiden de Inn aan delen van de Rätische Alpen; Oosttirol heeft in het noorden deel aan de Hohe Tauern. Het 250 km lange Inndal is het dichtstbewoonde gebied, met Innsbruck als belangrijkste centrum.

Een deel van de oppervlakte van Tirol wordt voor akker- en tuinbouw gebruikt;
belangrijke is echter de weideveeteelt, vooral Almwirtschaft. Het bosareaal beslaat ca. een derde. De industrie is niet zo ontwikkeld. Van de aanwezige waterkracht wordt steeds meer gebruik gemaakt voor energieopwekking.
 
Het toerisme is zowel in de zomer als in de winter van grote betekenis.  
Tirol heeft een bloeiende volkskunst gekend, waarvan het bekende, al dan niet beschilderde houtsnijwerk nog steeds wordt beoefend bijv. crucifixen, ook langs de weg; de balkons om de verdiepingen van de Tiroolse berghuizen met laag zadeldak zijn aangelegd, kerstkribben en meubilair. Ook het traditionele ijzersmeedwerk, vooral grafkruisen, en borduurwerk is nog in zwang. De klederdracht is voor een deel verdwenen, evenals het beensnijwerk en de volkskeramiek.

Geschiedenis.  
Na de Volksverhuizing was het gebied verdeeld tussen Beieren, Longobarden en Rhaetiërs. Sedert 6de eeuw bestond een bisdom in Sàben bij Klausen, waarvan de kerstening uitgegaan is. In de 11de eeuw waren er bisschoppen in Brixen en Trente, die autochtone edelen met de grafelijke rechten in hun gebieden beleenden. Zo werden de graven van Tirol, die hun stamburcht in de buurt van Meran hadden, de beheersers van Bozen en het Eisackdal en kregen in 12de ook de Vintschgau. In 13de vererfden deze bezittingen aan de graaf van Görz, Meinhard 1, de stamvader van de Meinhardingen. Meinhard II  veroverde het dal van de Boven-Inn en dwong de bisschoppen van Brixen en Trente zijn heerschappij te erkennen. Daarmee was het land Tirol eigenlijk pas ontstaan. In 14de stond Meinhards kleindochter Margaretha 'Maultasch' echter Tirol aan de Habsburgers af.

In de Tiroler landstenden,  
die men van de aanvang der 16de eeuw af constateren kan, waren niet alleen edelen, geestelijken en steden, maar ook boeren vertegenwoordigd. De Hervorming vond m.n. in de steden aanhangers, maar werd in de tweede helft 17de eeuw uitgeroeid. De Reichsdeputationshauptschluss van 1803 seculariseerde de bisdommen. Door de Vrede van Pressburg kwam Tirol aan Beieren.
 
De kerkelijke hervormingen door de Beierse administratie,  
de dienstplicht en de waardevermindering van het geld hadden de opstand van 1809 onder Andreas Hofer en de kapucijn Haspinger tot gevolg. Na de onderdrukking daarvan werd het land verdeeld onder Beieren Italië en Franse provincies.
 
Van 1814 af behoorde Tirool weer tot de Oostenrijkse monarchie.
In 1918 kwam Zuid-Tirool aan Italië, de rest werd een deelstaat van de republiek Oostenrijk. Tussen Oostenrijk en Italië bestond hierover lange tijd een conflictsituatie.

INNSBRUCK - www.innsbruck-tourismus.com    
Hoofdstad van de deelstaat Tirol, 130,000 inwoners

Rondgang:
Theresien-Strasze: paleis Fugger-Taxis, Altes Landhaus, Annasäule - Herzog­Friedrich-Strasze: galerijen, Stadtturm (torenbeklimming), Goldenes Dachl, Helblinghaus, Ottoburg - Dom zu St. Jakob - Herzog-Otto-StraBe ­Herrengasse: Kongresshaus - Rennweg: Hofburg (pronkzalen), Hofgarten, Landestheater - Universitätsstrasze: Hofkirche (grafmonument van Maximiliaan met meer dan levensgrote bronzen standbeelden, Silbeme Kapelle) - Tiroler Volkskunstmuseum, Alte Universität, Jesuitenkirche - Sillgasse - Museumstrasze: Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum - Wilhelm-Greil-Strasze - Bozner Platz ­centraal-station, ca, 2 uur (zonder detailbezichtiging),

Verdere bezienswaardigheden:  
klokkengieterij Graszmayr, Alpenzoo - Hungerburg, 860 m (met kabelspoor
of over de weg): kabelbaan Seegrube - Hafelekar, 2260 m, panorama ­Schloss Ambras: pronkzalen, Habsburger-galerij, kunst- en rariteitenkabinet, wapenkamer - Wilten: kloosterkerk (basiliek) - Berg Isel: Kaiserjägermuseum, nieuwe Olympia-springschans, uitzichtspunt - Patscherkofel, 2246 m:
vanuit Igls met de kabelbaan,

Aanbevelenswaardig:  
bezoek aan Hall in Tirol**: oude binnenstad, munttoren, parochiekerk, raadhuis ­Volders: kerk, Wattens: Swarovski-Kristallwelten, Beschermd natuurgebied Karwendel, uitstapjes in de omgeving en tochten in het hooggebergte. Zie zeker ook: Innsbruck

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Voor Insbruck kan dat goed via: City/at/innsbruck.html